cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juli 2020 door Redactie

Een protestactie tegen een 'Nashville-dominee': goed idee? - CIP Podcast

"Als je voor een pluriforme kerk bent, zou er ook ruimte moeten zijn voor broeders als dr. Marten Visser. Het verhaal van Paulus van Zee is inconsequent", constateert CIP-redacteur Jeffrey Schipper. Hij bespreekt in de CIP Podcast een opvallend initiatief van Paulus van Zee. De voormalig kerkelijk werker wacht aanstaande zondag met een groepje demonstranten een ‘Nashville-dominee’ op bij de Grote Kerk in Gorinchem. Daar zal dr. Marten Visser preken.

"Paulus van Zee heeft van tevoren contact opgenomen met Marten Visser, maar dan wel om te vragen of hij nog achter de verklaring staat en om mee te delen dat de demonstratie er komt. Hij koos bewust niet voor een open en inhoudelijk gesprek. 'Met ondertekenaars van de Nashvilleverklaring kun je, vanwege de geslotenheid van de verklaring, geen inhoudelijk gesprek voeren', zei hij. Dat vind ik een zwaktebod. Zo voed je de gedachte dat de protestactie aandacht trekken is in plaats van écht het gesprek aan willen gaan.

Van Zee zei ook: 'Ik vind het mooi dat de PKN een pluriforme kerk is, waar links en rechts in dezelfde kerk zitten. Christenen houden elkaar vast, maar wat mij betreft hoort de Nashvilleverklaring daar niet bij.' Als je voor een pluriforme kerk bent, zou er ook ruimte moeten zijn voor broeders als Marten Visser en ds. Klaassen, die eerder betrokken was bij een soortgelijk incident in Gorinchem. Hij ziet ook de homoseksueel in de kerk van Klaassen over het hoofd die ze verklaring toejuicht als iemand die bewust celibatair leeft, maar zijn homogevoelens niet ontkent."

"Toch is het te gemakkelijk om Paulus van Zee als een gekke activist weg te zetten", vervolgt Schipper. "Voor een deel hebben de initiatiefnemers van Nashville dit soort acties aan zichzelf te wijten. De verklaring is te snel gepubliceerd en het voortraject liep behoorlijk chaotisch. Als dit professioneler was aangepakt, was er niet een verklaring ontstaan die in de ogen van veel christenen pastoraal onverantwoord was. Marten Visser geeft in dit CIP-interview niet voor niets aan dat de Nashvilleverklaring op een paar punten ongelukkig is opgesteld."

"Eén ding valt mij op. In september vorig jaar was er een studiedag in Putten, waarbij de Nashvillebroeders met honderden sympathisanten bij elkaar kwamen. Ondanks de politiebusjes heb ik geen demonstranten of pers gezien. Zo’n moment zou ik passender vinden voor een demonstratie dan een willekeurige kerkdienst, anderhalf jaar na de publicatie van de Nashvilleverklaring."

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Reconstructie Nashvilleverklaring
- Hoofdrolspelers Nashvilleverklaring blikken terug: "In christelijk Nederland mag de waarheid niet meer duidelijk gezegd worden"
- Dit ging er mis bij de chaotische en overhaaste publicatie van de Nashvilleverklaring
- Legden twee CGK-hoogleraren een bom onder de Nashvilleverklaring? Een reconstructie met de hoofdrolspelers
- Vorig jaar brak een mediastorm los vanwege de Nashvilleverklaring: dit waren de hoofdrolspelers
- Waarom bezorgde christenen de noodklok luidden met de Nashvilleverklaring
Meer over Reconstructie Nashvilleverklaring »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen