cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
gebedsbijeenkomst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 juli 2020 door Johan de Vries, De Waarheidsvriend

Wat opvalt aan dit onderzoek naar gebedsbijeenkomsten in gemeenten

‘Veel mensen in de gemeente waarderen het dat er een gebedsbijeenkomst is, maar onderschatten de kracht van het gebed.’ Deze uitspraak van een bezoeker geeft kernachtig weer hoe dubbelzinnig de houding van gemeenteleden is ten opzichte van gebedsbijeenkomsten, schrijft Johan de Vries in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Ontstaan
In de meeste plaatsen worden er al enkele decennia gebedsbijeenkomsten gehouden. Deze zijn ontstaan onder invloed van evangelicale bewegingen. Dit roept de vraag op of een gebedsbijeenkomst wel past bij de identiteit van de hervormde gemeente. Hoewel nu in een toenemend aantal gemeenten evangelische invloeden geaccepteerd worden, is het voor veel anderen nog steeds een lastig onderwerp. De mensen die ik gesproken heb, gaven aan dat zij het bezwaar van evangelische invloed niet herkennen. Ze zien dat in de Bijbel gebedsbijeenkomsten plaatsvinden en zijn van mening dat hier ook op een
reformatorische manier invulling aan gegeven kan worden door te zorgen voor meer structuur en orde. Een ander verschil is dat er minder aandacht is voor het direct zoeken naar Gods leiding en het luisteren naar Gods stem.

In de Bijbel lezen we dat christenen samen bidden. Daarom voelen ook nu gemeenteleden zich geroepen om dit gezamenlijk te doen. De Bijbel zelf speelt ook een belangrijke rol bij de invulling van de bijeenkomst. Men begint met bijbellezen en in het gebed worden bijbelse beloften aangehaald. In het gebed mogen wij God Zijn eigen beloften voorhouden. Verder staan er veel gebeden in de Bijbel die onderwijs geven over de inhoud en verschillende elementen van het gebed.

Ze zien dat in de Bijbel gebedsbijeenkomsten plaatsvinden en zijn van mening dat hier ook op een
reformatorische manier invulling aan gegeven kan worden door te zorgen voor meer structuur en orde.

Persoonlijke zegen
De reden dat mensen een gebedsbijeenkomst bezoeken, is dat zij het gebed zien als de basis van hun persoonlijke leven en van alles wat er in de gemeente gebeurt. Het is niet altijd makkelijk om trouw elke keer samen te komen. De drukte van alledag houdt ons bezig en het kost moeite om daarvan los te komen.

Toch is samenkomen om te bidden in de eerste plaats voor jezelf een voorrecht. Je bent dan even niet druk bezig, maar je kunt in alle rust Gods aangezicht zoeken. God wil dat wij eerst bij Hem komen, voordat wij zelf ergens aan beginnen. Als het gebed de basis is van al het gemeentewerk, mogen wij de verwachting hebben dat God met Zijn Geest onder ons wil werken. Ook als er weinig mensen komen – veel gebedsgroepen bestaan uit vier of vijf vaste deelnemers – wordt het gebed als een persoonlijke zegen ervaren.

Wat ook waardevol is aan een gebedsbijeenkomst, is dat er voor mensen gebeden wordt voor wie dat vanaf de kansel niet gebeurt, omdat zij dat niet prettig vinden. Een gebedsgroep kan ook vaker voor dezelfde persoon bidden. In de gemeente is er beperkte tijd voor het gebed en mensen weten slechts oppervlakkig wat er speelt. Voor het verzamelen van gebedspunten gebruikt de gebedsgroep gegevens uit het kerkblad of ze komen voort uit een persoonlijk gesprek met een gemeentelid. Het is voor zieken bemoedigend om te weten dat een groepje gemeenteleden trouw voor hen bidt. Iemand vertelde mij dat een zieke vrouw merkte dat er voor haar gebeden werd. Ze was er zo door bemoedigd dat ze na haar genezing zelf ook naar de gebedsgroep ging.

Johan de Vries uit Papendrecht is docent godsdienst en bezig aan de predikantsopleiding. Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 23 juli 2020, of download de gratis pdf.


Gebed
- GerGem-predikant: 'Geen bezwaar tegen gemeenschappelijk gebed, vorm roept bedenkingen op'
- Vier redenen waarom God gebeden niet verhoort
- Franca Treur: bidden maakt van plofkip kip
- Ron van der Spoel verhuisde naar Limburg: "Ik vroeg God om een teken"
- Wat is gebed? Ontdek het in deze prachtige animatie!
Meer over Gebed »

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen