cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Frits Boekhoff
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 juni 2020 door Frits Boekhoff

Hebben christenen de opdracht om racisme de wereld uit te helpen?

Racisme moet de wereld uit. Daar lijkt iedereen het over eens.

• In de Sahel (landstreek in Afrika) is racisme springlevend. Lichtgekleurde Afrikanen die zich ‘Beydane’ (witten) noemen, kijken neer op donkere Afrikanen. Orders van zwarten, daar kunnen ze niet tegen.
• In een museum in Wuhan, China dus, vergelijkt men zwarte mensen met dieren uit het oerwoud.

Voorbeelden waaruit blijkt dat racisme niet een probleem is van Amerika en Europa alleen. Het speelt op álle continenten.

Duizenden jaren
Racisme heeft oude papieren. Het begon al in Bijbelse tijden. Egyptenaren die eeuwenlang een heel volk als slaven mishandelde. Het is belangrijk om te weten dat racisme al duizenden jaren bestaat en dat alle volken zich daar schuldig aan maken. Verkeerde dingen, zoals racisme, komen niet van buiten naar binnen maar zitten sinds de zondeval al in de mens zelf.

Zwarte Piet weg? Van mij mag het. Kinderen vinden rode, blauwe en groene pieten net zo lief. Iedereen die hun pepernoten en cadeautjes geeft is hun vriendje.

Een beeldenstorm? Ik ben nog nooit naar het beeld van Jan Pieterszoon Coen gaan kijken. Moeten dergelijke beelden weg? Van mij mag het. De vraag is wel waar dit eindigt. De piramiden van Egypte zijn gebouwd onder erbarmelijke omstandigheden en ten koste van ontelbare doden. Straks verschijnen daar ook waarschuwingsborden of worden ze beklad.

Helpt dit?
De belangrijkste vraag is echter: Helpt dit bij het uitroeien van racisme? Helpt het om de geschiedenisboekjes te herschrijven? Helpt de beeldenstorm bij aan het bestrijden van racisme? Helpen de protesten überhaupt? Gewelddadige protesten in ieder geval niet. Deze zullen eerder de geweldsspiraal laten toenemen.

Ik heb rapper Akwasi te keer horen gaan op de Dam en ‘Kick Out Zwarte Piet’ met afkeer bekeken. Burgemeester Femke Halsema vertoonde anarchistisch gedrag. Ze is te politiek gekleurd en te overtuigt van haar eigen morele gelijk, dan dat zij burgemeester is van alle Amsterdammers.

Mijn eerste gevoelens kan ik beter niet met u delen. Het is sowieso verstandig om eerste gevoelens nooit te delen. Tot 10 tellen helpt en is beter.

Zwart-wit tegenstellingen benadrukken (deze woordkeuze is bewust), zoals de mainstreammedia doet helpen ook niet. Niet alle zwarte mensen zijn goed en niet alle blanke mensen zijn slecht, en vice versa. Het generaliseren van hele beroepsgroepen is een slechte zaak. Lang niet alle politiemensen zijn racistisch. Een politieman verzucht: “U moet eens weten wat voor doorgedraaide, knettergekke mensen wij op straat tegenkomen.“ Ook politieagenten laten soms het leven.

Zogenaamde gerechtigheid
Het jaar 2020 is bijna op de helft. De optelsom van Bijbelse profetieën is wel heel groot. Brandhaarden, sprinkhanenplagen, het coronavirus met een overheid die zich steeds meer op glad grondwettelijk ijs begeeft, en nu anarchisme en plunderingen uit naam van de zogenaamde gerechtigheid.

Broeders en zusters, tot 10 tellen kan enorm helpen vooral als je Gods Woord even de ruimte geeft. ‘Een zacht antwoord keert de grimmigheid af’, zegt Spreuken 15. En Paulus schrijft: ‘de liefde is lankmoedig’. Alleen al deze verzen lezen en even op je in laten werken werkt verzachtend. Kwaad met kwaad, ergernis met ergernis beantwoorden is verleidelijk maar toch niet de weg van de Heere Jezus.

Het feit dat racisme al duizenden jaren en op alle continenten voorkomt geeft aan dat de oplossing niet eenvoudig is. Radicale bekeringen en ootmoedig wandelen voor het aangezicht voor de Here, dat is de enige oplossing die van binnen uit verandering bij mensen brengt.

Frits Boekhoff is directeur van Het Zoeklicht.


Racisme
- Waarom Black Lives Matter een gevaarlijke anti-christelijke beweging is
- Arjen ten Brinke zwijgt niet langer over racisme: "De kerk heeft geen schone handen"
- Waarom een christelijke zwarte vrouw zich verzet tegen Black Lives Matter
- Theoloog juicht deze video over Zwarte Piet en racisme toe
- Gilbert Thera open over racisme: "Als ik het zwembad inging, ging iedereen het zwembad uit"
Meer over Racisme »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
De eerste christelijke gemeente overbrugde kloven tussen Jood en heiden, man en vrouw, heer en slaaf. De liefde van Christus leert ons om al het racisme uit te bannen, door de liefde van Christus die in ons hart is uitgestort. Het was voor mij een reality check, toen ik (ook op CIP) las hoe diep racisme ook in Nederland zit (hoe onbewust en onbedoeld ook), bijvoorbeeld alleen door blikken van mensen, de woorden, en houding.