cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
black lives matter god
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 juni 2020 door Nienke Alblas

Theoloog vraagt zich af of Black Lives Matter tegen de Bijbel in gaat

Een Anglicaanse theoloog geeft Bijbelse achtergrond bij de nieuwe 'woke' Black Lives Matter (BLM) beweging. Volgens hem nemen gelovigen een verkeerd evangelie aan als het gaat over ras. "Christenen worden niet verbonden door ras, maar door cultuur", vertelt theoloog McDermott aan de Christian Post.

"Naties in het Nieuwe Testament waren vaak van verschillende etnische achtergronden en huidskleuren, net als Amerika. Zij deelden wel dezelfde cultuur. De eerste kerk erkende dat de cultuur in hun gemeenschappen niet gegrond was in huidskleur, maar in religie", stelt McDermott. De theoloog refereert naar verschillende Bijbelpassages uit het Nieuwe Testament waarin Paulus schrijft over gelovigen uit 'elke natie'.

"De enige twee rassen die voor de apostelen bestonden waren 'oude schepping' en 'nieuwe schepping'. Maar de Bijbelse boodschap gaat verder dan dat. Apostelen onderwezen gelovigen in het werk van Jezus dat de oude orde vervangt met een nieuwe orde. Je wordt deel van de nieuwe schepping door in Jezus te geloven. Dan ga je op Christus lijken." Volgens de theoloog is iedereen in de nieuwe schepping gelijk aan elkaar.

De houding van verschillende kerkelijke leiders tegenover BLM is gecompliceerd. J.D. Greear is voorzitter van de Southern Baptist Convention. Greear neemt afstand van de BLM organisatie, om de politieke standpunten van de groep. "Ik realiseer mij dat de beweging en de website beïnvloed zijn door bepaalde politieke bewegingen. Hun kijk op de wereld en aanpak zijn diep in strijd met mijn overtuiging. Dat betekent niet dat ik niet meeleef met de zwarte gemeenschap. Toch sympathiseer ik niet met de BLM beweging."


Racisme
- Waarom Black Lives Matter een gevaarlijke anti-christelijke beweging is
- Arjen ten Brinke zwijgt niet langer over racisme: "De kerk heeft geen schone handen"
- Waarom een christelijke zwarte vrouw zich verzet tegen Black Lives Matter
- Theoloog juicht deze video over Zwarte Piet en racisme toe
- Gilbert Thera open over racisme: "Als ik het zwembad inging, ging iedereen het zwembad uit"
Meer over Racisme »

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen