cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jelmer van der Gugten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 mei 2020 door Jeffrey Schipper

Arts Jelmer mist zijn kerk in coronatijd: "We kunnen thuis ‘oefenen’ met huiskringen"

“In aanloop naar de anderhalvemeterkerk, zouden we thuis kunnen ‘oefenen’ door met onze huiskringen samen te komen. Zo kunnen we stapje voor stapje onze kerkfamilie groter maken.” In de CIP Podcast denkt Jelmer van der Gugten, arts op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, hardop na over de anderhalvemeterkerk.

“Wat ik nu vooral mis aan de kerk, is dat ik daar andere mensen spreek dan de mensen met wie ik nu veel belcontact heb. Iedere zondagochtend is in onze kerk voorafgaand aan de kerkdienst een ontbijt. Wat mij verbindt met die persoon naast mij is dat we in dezelfde God geloven. Die verbinding is er nu nog, maar we zitten nu niet meer naast elkaar. En dan spreek je elkaar niet. Die ontmoeting is niet te vervangen door een YouTube-lijst met liederen en een preek. En als je bijvoorbeeld op zondag niet veel zin hebt om te zingen, zingt diegene naast je wél mee. En dat mis ik enorm.”

Bij samenzang is anderhalve meter afstand tussen de kerkgangers ‘waarschijnlijk niet voldoende’, gaf het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) onlangs aan. “Voor mij is zingen een wezenlijk onderdeel van de kerkdienst. Als dit te risicovol is, kun je kerkdiensten zonder zang organiseren. Een andere mogelijkheid is zingen op nog groter afstand, bijvoorbeeld drie meter van elkaar vandaan. We zouden ook nog kunnen zingen met mondkapjes om verspreiding te voorkomen.” In de kerk die Jelmer bezoekt bevindt zich toevallig een naaiatelier. “De vraag is of zelf mondkapjes naaien verstandig is, het is goed dat instanties als CIO daarover nadenken.”

In coronatijd organiseert de kerk waar Jelmer toebehoort geen samenkomsten. Momenteel wordt er veel nagedacht over de anderhalvemeterkerk. Als de aangekondigde versoepelde maatregelen doorgaan, zullen er in kerken meer kerkgangers gespot worden. “In onze kerk zouden we kunnen selecteren op basis van huiskringen, maar mensen die niet bij een kring behoren moeten natuurlijk ook welkom zijn. We zouden ook kunnen beginnen met bij elkaar komen als kringen. Als het goed weer is, kunnen we dan buiten de preek bekijken. Zo ontmoet je elkaar eindelijk weer als klein ‘huiskerkje’. Dat zou een goed begin kunnen zijn.”

De Tweede Kamer debatteerde vorige week met premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge over de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een aantal van die maatregelen werd vorige week versoepeld. Rutte liet weten dat het vanaf 1 juli kerkdiensten weer door maximaal honderd mensen bezocht mogen worden onder de voorwaarde dat kerkgangers minimaal anderhalve meter afstand houden. Premier Rutte spoorde kerkgangers aan om extreem voorzichtig te zijn en stond in debat met Kees van der Staaij (SGP) niet open voor meer toezeggingen.

Benieuwd naar de volledige CIP Podcast? Beluister het gesprek hier:


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen