cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees van der Staaij en Jelmer van der Gugten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 mei 2020 door Jeffrey Schipper

Hebben IKEA-bezoekers meer vrijheid dan kerkgangers? - CIP Podcast

SGP-leider Kees van der Staaij vraagt zich af hoe de drukte bij IKEA zich verhoudt tot de strenge beperkingen voor kerkdiensten. Een terechte vraag? Jelmer van der Gugten, arts op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, besprak deze kwestie in de CIP Podcast.

In schriftelijke vragen aan de ministers Grapperhaus (Justitie) en De Jonge (VWS) vraagt Kees van der Staaij wat de voornemens zijn van het kabinet voor de kerken en bijvoorbeeld ook begrafenissen. Aanleiding voor de vragen van de SGP-voorman zijn de berichten dat IKEA en De Bijenkorf de deuren vorige week weer hebben geopend. Van der Staaij koppelt hieraan de vraag hoe deze openstelling zich verhoudt tot de beperkingen die er door de coronacrisis blijven bestaan voor onder andere kerkdiensten en begrafenissen.

“Het is terecht dat Van der Staaij deze vraag stelt”, vindt Jelmer. “Er wordt veel nagedacht over de economische schade die de intelligente lockdown teweegbrengt. En daarom wordt er flexibel omgesprongen met warenhuizen. Ik hoop dat voor de meeste mensen consumentisme niet bij de kern van het leven hoort. Misschien is het een teken aan de wand dat IKEA eerder opengaat dan de kerken. En dan denk ik met name aan begrafenisdiensten. Ik denk dat er zeker een vorm gevonden moet worden waardoor zoveel mogelijk mensen aanwezig kunnen zijn.”

Op dit moment mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn bij een kerkdienst of begrafenisdienst. “Theoretisch zal er in een warenhuis meer ruimte zijn dan in een kerk. Maar in de praktijk lopen mensen dichter op elkaar. Los van het feit dat een begrafenisdienst veel waardevoller is dan een bezoek aan IKEA, is het tijdens zo’n dienst prima mogelijk om afstand te houden en zijn er minder loopbewegingen. Dat is toch anders dan in een warenhuis met smalle gangpaden, waar veel meer kans is op overdragen van het virus.”

De Tweede Kamer debateerde donderdag met premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge over de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een aantal van die maatregelen werd woensdag versoepeld. Rutte liet weten dat het vanaf 1 juli kerkdiensten weer door maximaal honderd mensen bezocht mogen worden onder de voorwaarde dat kerkgangers minimaal 1,5 meter afstand houden.

Benieuwd naar de volledige CIP Podcast? Beluister het gesprek hier:


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen