cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 maart 2020 door Patrick Simons

Media framen evangelisatiepamflet Rijssen: 'Coronavirus is volgens folder een straf van God'

In Rijssen is flinke verwarring ontstaan over een folder die huis-aan-huis is verspreid. In de folder wordt gesproken over een virus dat in ons allemaal zit. Met het virus wordt gedoeld op ‘de zonde’. Tal van mensen denken echter dat dat er gedoeld wordt op het coronavirus. Hoewel de timing op zijn zachtst gezegd ongelukkig is, lijkt dit echter niet de inhoud van het pamflet.

‘Er is een vreselijk virus dat in ons als mensen zit en naar de dood leidt’, valt er in de folder te lezen. ‘En je infecteert jezelf er telkens opnieuw mee. Dit virus heeft afschuwelijke uitwerkingen. Het leidt tot haat, scheiding, oorlog, lijden en uiteindelijk de dood. De uitwerkingen zijn overal om ons heen te zien. En het erge: dit virus wordt vaak door de dragers ervan genegeerd.’

‘Dit virus wordt door God ‘de zonde’ genoemd. Het heeft alle mensen geïnfecteerd en beinvloedt en vernietigt hun eigen leven en de samenleving. En vooral Gods eer’. In de folder wordt er gevraagd of er genezing mogelijk is. ‘Geen wetenschapper, geen arts, geen medicijn kan dit ‘zonde-virus’ genezen’, luidt het antwoord. Vervolgens wordt er gewezen op de enige oplossing en de manier om het virus te verhelpen: Jezus Christus.

Deze evangelisatiefolder wordt door christenen direct begrepen en niet gekoppeld aan het coronavirus. In ‘normale’ tijden zullen anderen dit ook niet zomaar doen. Onder meer RTV Oost maakt echter wel de koppeling naar het coronavirus. Zij concluderen dat er wordt gezegd dat het virus een straf van God zou zijn en dat alleen wie in Christus gelooft, zal genezen. ‘De naam corona wordt weliswaar niet genoemd, maar het pamflet rolt juist op de mat in een tijdperk dat het coronavirus het wereldnieuws beheert’, schrijft het medium.

Bij RTL Nieuws gaat men nog een stapje verder. Daar schroomt men niet om te stellen dat er in de folder staat dat corona een straf van God is. Het medium schrijft zowel in de kop als het artikel dat er in de folder gesproken wordt over het coronavirus, terwijl dat niet het geval is. Ook andere media nemen het bericht inmiddels over.

Hoewel je jezelf af kunt vragen of dit de juiste tijd is om een dergelijke evangelisatiefolder te verspreiden, ziet iedereen die zich een beetje verdiept in het verhaal dat het helemaal niet om het coronavirus gaat. Burgemeester Arco Hofland lijkt niet zoveel kwaad te zien in de folder: “Wij respecteren iedereen in zijn of haar geloof. Wij vragen aan iedereen om de maatregelen van het RIVM en de GGD te volgen. Zo kunnen wij samen zoveel mogelijk het coronavirus indammen. Overigens zie ik dat kerken in onze gemeente zich prima aan de maatregelen houden”, stelt hij in een reactie tegenover RTV Oost.


Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen