cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vervuld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 februari 2019 door Dick van den Bos

Wat gebeurt er met je als je wordt vervuld met de Heilige Geest?

De vervulling met de Heilige Geest: voor sommige mensen een angstaanjagende gedachte. Voor anderen is het iets ongrijpbaars. Daar zou evangelist David de Vos het vroeger wel mee eens zijn geweest. Maar nu weet hij: “Het is de mooiste en meest verrijkende ervaring die je ooit kunt wensen in je leven.”

We spreken vaak over God de Vader en Jezus de Zoon… en o ja, de Heilige Geest. Hij komt pas als derde in het rijtje aan bod, maar Hij is echt niet minder belangrijk. De Bijbel spreekt over God als een drie-eenheid. Vader, Zoon en Geest zijn alle drie evenveel God en even belangrijk, maar ze hebben ieder een andere taak. De Heilige Geest is geen vage superkracht, maar de persoonlijkheid van God die tot uiting komt. Maar wat gebeurt er dan met je als je wordt vervuld met de Heilige Geest?

Krachtcentrale
Vanaf het begin van de schepping zien we hoe de Heilige Geest Gods bedoelingen uitwerkt. In Genesis 1 staat dat de aarde eerst woest en doods was en dat er duisternis lag over de oervloed, maar Gods Geest zweefde over het water. Toen zei God: ‘Er moet licht komen’ en het lijkt wel of Gods Geest erop wachtte tot God die woorden zou spreken, zodat Hij kon volbrengen wat de Vader zei. Hij is de grote krachtcentrale achter alles wat God zegt. God de Vader spreekt en de Geest bewerkt het. Hij creëert dingen vanuit het niets. Dat doet Hij in de schepping, maar ook in jouw leven. In het Oude Testament greep Gods Geest mensen soms aan met zijn kracht en tilde Hij hen boven henzelf uit.

Hij voegde een goddelijk element toe aan hun talenten en competenties. Daardoor versloegen kleine jongens reuzen, werden mensen van wie je het nooit zou verwachten koning en konden anderen ineens profeteren. Was dat te danken aan hun godsvrucht? Nee! Het was de Geest van God die hen aangreep. In het Oude Testament waren dat korte momenten, maar in het Nieuwe Testament kwam Gods Geest in mensen wonen en nu gaat Hij nooit meer weg. In het Oude

Testament zien we de kracht van Gods Geest aan het werk, maar in het Nieuwe Testament wordt Hij bovendien geïntroduceerd als persoonlijkheid.

Als je de levens bestudeert van geloofshelden die een verschil hebben gemaakt in de wereld, zie je dat zij een hechte relatie hadden met de Heilige Geest. Ze waren zich bewust van zijn persoon en betrokkenheid. In het Oude Testament was Gods Geest exclusief beschikbaar voor een kleine elite, maar door de komst van Jezus is Gods Geest voor ons allemaal beschikbaar. Wat een geweldig nieuws!

De profeet Joël kondigde het al aan: in de laatste dagen zou God zijn Geest uitstorten op alle mensen. Jongens, meiden, mannen, vrouwen, arm, rijk… Het meest onbegrijpelijke gebeurde: de God die zo heilig en onbereikbaar was dat Hij zich in de tempel achter een gordijn moest verschuilen, kwam in gewone mensen wonen!

Goed genoeg zijn
In de tijd van Salomo probeerden de mensen een plek te bouwen die goed genoeg zou zijn voor God, maar toen Gods heerlijkheid neerdaalde in de tempel vielen de priesters plat op hun gezicht vanwege Gods aanwezigheid. Geen tempel kon ooit plaats bieden aan God. Hoe hadden we ooit kunnen vermoeden dat God nooit een gebouw voor ogen had, maar dat Hij mensen als dragers van zijn tegenwoordigheid had gekozen? De heerlijkheid die tientallen priesters niet aankonden wil in jou en mij wonen!

Stel je voor dat koning Willem-Alexander vandaag bij jou zou binnen wandelen. Zou je hem dan begroeten? Zou je hem bedanken dat hij de tijd neemt om bij je langs te komen of zou je hem negeren? Zo is het ook met de Heilige Geest. Hij is altijd bij je, maar ben je ook opmerkzaam voor zijn aanwezigheid? Jezus beloofde dat Gods Geest in zijn plaats zou komen (Johannes 14) en zei: ‘Het is beter dat Ik wegga en de Heilige Geest komt.’ Misschien denk je: hoe kan dat nou beter zijn? Omdat de Heilige Geest op alle plekken tegelijk kan zijn! Toen Jezus nog op aarde was, kon Hij dat niet, maar Gods Geest wordt niet beperkt door tijd of ruimte. Hij kan bij iedereen tegelijk zijn. De Heilige Geest is bij mij op kantoor nu ik dit schrijf, maar Hij is ook bij jou in de woonkamer of in de bus als je dit leest.

Levende relatie
Als je wordt vervuld met de Heilige Geest ontvang je een levende relatie met God en grotere vrijmoedigheid dan ooit tevoren. God gaat je dan leiden in je leven, niet alleen van buitenaf door zijn Woord, maar ook van binnenuit door zijn Geest. Gods Geest hecht zich aan onze geest en verzekert ons er bijvoorbeeld van dat wij Gods kinderen zijn (Romeinen 8:16). De Geest van God tilt mensen boven zichzelf uit en maakt hen vrijmoedig om te getuigen van Jezus. Dat zie je bijvoorbeeld in het leven van de apostel Paulus. Nadat Paulus tot bekering kwam, werd er voor hem gebeden door Ananias. Op dat moment werd hij genezen van zijn blindheid en vervuld met de Heilige Geest (Handelingen 9:17). Daardoor was Paulus in staat om de enorme taak te vervullen die God voor hem had voorbereid.

Jezus zei dat de Heilige Geest stromen van levend water uit je binnenste laat opborrelen. Je wordt van binnenuit aangespoord om dingen van God te gaan doen en geloven. Wat een geweldig wonder als Gods Geest in je binnenste komt!


Heilige Geest
- Hoe kun je vervuld raken met de Heilige Geest?
- De kracht van de Heilige Geest is er wel maar wordt niet gebruikt
- Wat iedere christen volgens ds. Simons zou moeten weten over de Heilige Geest: "In de kerk is veel onkunde over de Heilige Geest"
- Dominee Ben van Werven: "De Heilige Geest druppelt de traditionele kerk binnen"
- Wat is Pinksteren? Paul Visser legt het in deze video kort en krachtig uit!
Meer over Heilige Geest »

Klik hier voor meer informatie over Go and Tell

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Beste Ben,Ik voel me geroepen om op uw reactie te reageren. Ook ik ben vervuld van de Heilige Geest doordat God mij heeft aangeraakt. Mij leven is daardoor totaal veranderd en dat is absoluut geen stupide onzin. Ik ben absoluut niet zonder zonde, maar mij zonde besef is enorm toegenomen. Door de werking van Zijn Geest in mij heb ik een groot verlangen gekregen om meer in Zijn Woord te lezen en in mijn hele handel en wandel Hem te volgen. Ik heb allerlei wonderen en tekenen zien gebeuren. En ben nu heel vaak , ook op mijn