cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. M. Klaassen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. M. Klaassen niet welkom in Gorinchem: "Nederland valt als tolerante natie flink door de mand"

"Nederland valt als tolerante natie flink door de mand. In hoeverre is er nog ruimte voor opvattingen die de meerderheid vindt?," zegt ds. M. Klaassen. Normaal gesproken zou hij aanstaande zondag in Gorinchem preken, maar dat gaat niet door. Er stond een vreedzame demonstratie tegen de komst van één van de initiatiefnemers van de Nashville verklaring gepland. Om de rust te bewaren is zijn preek geannuleerd. CIP.nl sprak met de hervormde predikant uit Arnemuiden.

"De kerkenraad van de Grote Kerk in Gorinchem liet mij weten dat er een vreedzame demonstratie gepland stond door petitie-ondertekenaars," legt Klaassen uit. "Ik heb gezegd dat ik desondanks bereid was om voor te gaan en eraan toegevoegd dat kerkgangers in alle rust het Woord moeten kunnen horen. De kerkenraad heeft vervolgens vergaderd en is tot de conclusie gekomen dat het in dit stadium verstandiger is om een vervanger te regelen. Op die manier wordt de druk van de kerkdienst afgehaald. Die beslissing respecteer ik. Gods Woord staat centraal. Ik voel me niet gepasseerd en de annulering gaat niet over mij als persoon. In de toekomst hoop ik in Gorinchem te blijven preken.

Nederland valt als tolerante natie flink door de mand. In hoeverre is er nog ruimte voor opvattingen die de meerderheid vindt? Dat is mij deze week duidelijk geworden. Wat ik voor sta was jaren geleden nog gemeengoed bij de Nederlandse bevolking. Ons geheugen is blijkbaar zo kort dat we dat niet weten. Door verschillende mensen ben ik aan de schandpaal genageld. Het zij zo. Ik lig er niet wakker van. Toegegeven, er zijn wel eens moeilijke momenten. Maar we ervaren dat de Heere God ons draagt. Ik heb veel bemoedigende berichten ontvangen, ook van homoseksuele gelovigen.

In de persverklaring hebben we als werkgroep duidelijk gemaakt dat dingen achteraf anders hadden verwoord hadden kunnen worden. Tegelijkertijd hebben mensen in het document dingen gelezen die ik er niet in heb gelezen. Nergens staat homo’s van hun geaardheid kunnen genezen. Homo’s moeten uit de kast kunnen komen. Het gaat om de klassieke lijn: homoseksuele praxis wordt door Gods Woord afgewezen. Dat is de klassieke lijn van de kerk der eeuwen. Die lijn sta ik voor. Daar moet ik voor uit kunnen komen. De verklaring zou ik vandaag weer opnieuw tekenen maar dan wel met een inleidend stuk om standpunten toe te lichten. Maar ook in dat geval was de kritiek groot geweest. Sommigen kunnen per definitie niet accepteren dat een bepaalde levensstijl niet in gehoorzaamheid aan Gods Woord is.”

Onverwacht heeft ds. Klaassen dus een vrije zondagochtend. “Na zo’n week is het niet erg om rustig aan te doen. Die ochtend ga ik waarschijnlijk onze kerkdienst in Arnemuiden beluisteren en voorbereiden op de tweede dienst. In mijn eigen gemeente hoop ik de Heidelbergse Catechismus (zondag 19) verder te behandelen. In de dienst besteden we geen aandacht aan de Nashville verklaring en de ophef die daarover is ontstaan. De eredienst is daarvoor niet de juiste plaats. Tijdens catechisatie heb ik het er met onze jongeren over gehad. Dat zijn de juiste momenten om deze thematiek te bespreken.”

Nadat inwoners van Gorinchem ontdekten dat Klaassen aanstaande zondag in de Grote Kerk zou preken, is deze petitie online gezet. Meer dan tweehonderd inwoners van de stad vinden een preek van Klaasen in hun stad 'een belediging is voor de LGBTI gemeenschap'.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Gods Woord is altijd al het meest confronterende boek voor de mens van alle tijden geweest, en dat zal ook altijd zo blijven.

de mens wijst (steeds meer, vaker) GOD af!Men wil de grote en wijze les uit het OT nog STEEDS NIET begrijpen:

IEDER DOET WAT RECHT IS IN EIGEN OGEN!

en gaat DAARDOOR VOOR EEUWIG VERLOREN!HERE, open hun ogen, door Uw GEEST.

Zodat zij het ware leven (leren) ontdekken in Uw Waarheid!