cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
geluk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 oktober 2018 door Dick van den Bos

Wil je voortdurend gelukkig zijn? Stop daarmee! - Dick en Jeffrey Podcast

Vlaanderens bekendste psychiater, Dirk de Wachter, pleit voor minder 'fantastischheid' en voor meer 'gelukkig zijn in gewoon dagelijkse dingen'. Dick en Jeffrey bespreken dit in de CIP Podcast.

Luister vanaf minuut 27.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

In het filmpje staat De Wachter voor een groep studenten en vertelt op ludieke manier over de Westerse manier van leven, waarin alles om geluk draait. We schijnen onszelf gelukkig te vinden, maar er zijn nog nooit zoveel burn-outs en depressies geweest. Volgens De Wachter komen we tijd te kort om iedereen te behandelen. In zijn speech zegt hij: ‘Het leven hoeft niet alleen maar leuk te zijn, we doen iets fout.’

Liken
Jeffrey is het van harte met deze boodschap eens. Hij vindt dat we veel te veel een romantisch plaatje willen schetsen. “Het deed me denken aan de video van een Facebook-vriendin. Ze had een mooi huis op het oog, maar het ging niet door omdat de aannemer failliet was gegaan. Maar het mooie is, ze heeft dus het lef gehad om ook dit slechte nieuws op Facebook te posten.”

“Ze had een filmpje opgenomen en vertelde met een betreurd gezicht dat de aannemer failliet was gegaan. Ze zei: ‘Als ik mooie dingen deel, dan moet ik ook dit delen.’ Dat gaat tegen de tijdgeest in. Je denkt: ik ga dit niet posten, want het wordt niet geliked, mensen zitten er niet op te wachten. Maar wat bleek, mensen zitten er wel op te wachten. Er werd erg met haar meegeleefd en ze kreeg veel reacties. Dit is één van de manieren waarop we met die geluksobsessie kunnen omgaan.”

"Mensen willen allemaal hun leven graag behouden en ze willen graag ontvangen. Maar ze doen het niet door de principes van Jezus toe te passen..."

Ook wijst Jeffrey op Q-music-dj Stephan. “Hij zei eerder dit jaar: ‘Het gaat niet goed met me, ik voel me slecht.’ Hij kreeg vele positieve reacties binnen en luisteraars begonnen ook hun verhalen te delen. Daaruit bleek dat er heel veel mensen zijn met wie het slecht gaat, maar we moeten het allemaal verbergen.”

Echte geluk
Dick moest ook denken aan Jezus. “Jezus gaf sleutels tot het echte geluk, maar altijd op de omgekeerde wijze. Hij zei: ‘Als je je leven wilt behouden, dan zul je het verliezen’, of ‘als je wilt ontvangen, dan moet je geven’. Mensen willen allemaal hun leven graag behouden en ze willen graag ontvangen. Maar ze doen het niet door de principes van Jezus toe te passen...”

“Ik ging zelf altijd een weekje met een evangelisatie-kinderkamp. Je was de hele week bezig met de kinderen liefde geven en uit te delen van wat je zelf hebt ontvangen. In diezelfde zomer ging ik ook altijd op vakantie, meestal zon, zee en strand. Daar zat ik meer voor mezelf. Maar ik moet zeggen: mijn mooiste weken van het jaar waren die kinderkampen. Het was zo vervullend en mooi! Veel meer dan wanneer ik op een leuk vakantieoord lag uit te rusten – wat uiteraard ook goed is.”

"Ik kon lekker naar de bios gaan en op terrasjes zitten, wat ik graag doe. Maar ik zou echt iets missen. Nu kan ik iets van mezelf geven aan vluchtelingen en mensen in de buurt."

Ontvangen
“Mensen zijn vooral bezig met ontvangen: veel keer per jaar op vakantie, in het weekend uit je stekker gaan, alleen maar ontvangen en gelukkig worden. Maar de Bijbel zegt: je wordt pas gelukkig als je geeft en dient, dan komt de zegen van God terug. Als je de Bijbel niet leest of het een achterhaald boek vindt, dan kom je niet uit op deze wijsheden. Maar God ons gemaakt en Hij weet welke principes bij ons passen. Als je zo leeft, zal dat je veel meer geluk en blijdschap geven.”

Vervullend
Ook Jeffrey herkent dit. “Toen ik in Utrecht kwam wonen, kon ik er ook voor kiezen om me niet aan te sluiten bij de kerk. Ik kon lekker naar de bios gaan en op terrasjes zitten, wat ik graag doe. Maar ik zou echt iets missen. Nu kan ik iets van mezelf geven aan vluchtelingen en mensen in de buurt en dat geeft veel meer voldoening.”

Dick besluit: “In Spreuken staat: ‘Wie zich laat leiden door inzicht, is geluk op het spoor.’ Dat vind ik heel interessant. Als je de principes van de Bijbel toepast, is de kans groot dat het je een gelukkiger mens maakt...”

Luister vanaf minuut 27.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Leuk om naar te luisteren, alleen een beetje lang en erg veel verschillende onderwerpen. Over de ex-moslims in Amsterdam gaat Don Seder, raadslid voor de CU verder vragen stellen als er niet echt iets mee gedaan wordt.