cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
VVD
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 september 2018 door Dick van den Bos

Waarom veel christenen boos zijn op VVD-leider Klaas Dijkhoff - Dick en Jeffrey Podcast

VVD-leider Klaas Dijkhoff heeft zich uitgeschreven bij de Rooms-Katholieke Kerk omdat een opmerking van kardinaal Wim Eijk verkeerd bij hem is gevallen. Dick en Jeffrey praten hierover verder in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.Beluister het fragment vanaf minuut 4:18

Wim Eijk had Dijkhoff een hyperindividualist genoemd en zijn uitspraken over geloof noemde hij 'kleinzielig'. Dat schoot Dijkhoff in het verkeerde keelgat, waarna hij zijn kerklidmaatschap opzegde.

Hij deed dat met een open brief op de site van de VVD en op social media. Bijna heel christelijk Nederland is hier overheen gevallen, inclusief veel theologen. Jeffrey: "Bijvoorbeeld priester Jan-Jaap van Peperstraten, bij wie het stoom uit zijn oren kwam. Hij heeft zijn computer waarschijnlijk uit het raam gegooid."

Er zijn drie belangrijke redenen waarom mensen het niet met Dijkhoff eens waren.

1) De scheiding tussen kerk en staat zou in het geding zijn
"Vroeger werd de kerk geregeerd door de overheid, en als de dominee afweek van het normale, kon hij een boete krijgen. In de achttiende eeuw zijn kerk en staat gescheiden. De kerk en de staat hadden niets meer over elkaar te zeggen", legt Jeffrey uit.

"Het punt is nu dat Dijkhoff, leider van de grootste partij in Nederland, op de VVD-website een open brief heeft geplaatst. Je zou denken: hij kraakt namens de 'staat' de katholieke kerk af."

2) De VVD is voor religie achter de voordeur
'Religie hoort achter de voordeur' zei staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2012. Ook bij het schrappen van het verbod op godslastering is in VVD-kringen benadrukt dat religie achter de voordeur thuishoort. Die gedachte leeft heel sterk in liberale kringen. "Als religie achter de voordeur hoort, dan zou je mogen verwachten dat Dijkhoff dit ook achter gesloten deuren doet, en er niets over zegt in de media," zegt Dick.

3) Het is geframed om er een politieke munt uit te slaan
Jeffrey: "De Rooms-Katholieke Kerk staat natuurlijk erg onder druk vanwege nieuwe misbruikschandalen. Veel mensen zijn boos geworden. Het kan zijn dat de VVD daar op in speelt, om mensen naar de VVD te lokken. Dat zou een strategie kunnen zijn volgens theoloog Frank Bosman. 'Dijkhoff wil een politiek correct statement maken, hij wil hier politiek munt uitslaan,' stelt hij."

Niet professioneel
Dick: "Ik vind het eigenlijk niet professioneel van meneer Dijkhoff. Niet zozeer zijn inhoudelijke visie op de kerk, maar een uitspraak van Eijk, was reden om dit statement te maken. Eijk zei niet hele schokkende dingen, maar vanuit een gekrenkt ego'tje, haalt Dijkhoff nu zijn gram. En hij weet dat hij de publieke opinie mee heeft, dus dat is makkelijk scoren. Ik had meer van Dijkhoff verwacht."

Jeffrey heeft tegelijkertijd begrip voor de frustratie van Dijkhoff. "Mensen die dicht bij Eijk staan, zeggen wel dat hij een moeilijke man is die niet openstaat voor andere meningen. Als ik lees dat hij een tik uitdeelt naar Dijkhoff, vraag ik me af of hij het niet anders had kunnen doen."

"Wie de bal kaatst kan hem terugverwachten. Had hij niet beter een gesprek met Dijkhoff kunnen aangaan, als de moraal van de VVD je stoort? Ik denk dat je in zijn positie voorzichtig moet zijn met kritiek op anderen."

"Vooral nu het dramatisch gaat met de Rooms-Katholieke Kerk. Alleen al binnen het bisdom Utrecht gaan binnen 20 jaar meer dan 100 kerken dicht. Dat is heftig, richt je daar op!"

Beluister het fragment vanaf minuut 4:18


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Waarom op CIP bezig zijn zielse individuele visies?

Het geestelijk bijbels gehalte is 0.0 nul.

Graag wat meer bijbelse items, toch ons geestelijk voedsel.

Shalom, vandaag Yom Kippur DAG van ootmoed, overgave.