cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 augustus 2018 door Redactie

Wat Donald Trump en Gert-Jan Segers met elkaar gemeen hebben - Rik & Jeffrey Podcast

Je zou denken dat de Amerikaanse president Donald Trump en onze eigen Christen Unie-voorman Gert-Jan Segers heel verschillend zijn (vanaf 5 minuten). Je hoort Segers niet zeggen: “Make Nederland great again”. Maar toch is er iets dat de mannen met elkaar delen.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Beluister het fragment vanaf minuut 5:00

Rik heeft het antwoord (vanaf 5:30 minuten): “Ze zijn allebei geheel onthouder, ze drinken geen alcohol.”

Bier drinken de moraal?
Segers plaatste onlangs op Facebook een bericht over zijn alcoholvrije leven. Hij neemt geen biertjes aan, maar voelt zich daar wel wat ongemakkelijk bij. Hij moet namelijk steeds uitleggen waarom hij geen bier drinkt. Is het de moraal geworden dat je op een feestje moet drinken? 

Rik: “Je voelt je toch een beetje raar als je niet mee doet. Er wordt raar naar je gekeken. Ben je het daarmee eens, Jeffrey?”

Als je niet drinkt, ben je anders
Voor Jeffrey is dat wel herkenbaar (6:17 – 6:44 minuten). Hij maakte dat onlangs nog mee. “Ik houd wel van een feestje. Pas was ik bij een havenfeest, het bier komt daar aan de lopende band ten tonele. Op een gegeven moment ben ik klaar met bier drinken en bestel ik een colaatje. Dan kijkt iemand me heel raar aan. Alsof ik vraag of ik zijn vrouw mag hebben.”

Het is inderdaad de norm, als je niet drinkt, ben je toch een beetje anders, zegt Rik (vanaf 6:46 minuten). Hij is zelf gewend om niet meer dan drie biertjes te drinken. Dat had vooral vroeger in zijn tijd voordat hij christen werd twee voordelen.

Allereerst (7:16 minuten) wilde hij tijdens het stappen natuurlijk graag meisjes versieren. “Als je meer bier op hebt dan drie begin je niet te dansen, maar te zwalken. Minder aantrekkelijk voor de meisjes.” Een ander voordeel was dat hij bij vechtpartijen drie keer zo snel was als anderen (vanaf 7:44 minuten).

Rik vindt het heel goed dat Segers er een keer op wijst dat drinken niet goed is (vanaf 8:23 minuten). “Alcohol drinken wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Het is slecht voor de gezondheid, dus het is goed dat hij dit onderwerp aansnijdt. Je hebt meer risico op kanker.

Christenen zitten metaforisch gesproken zonder alcohol ook op een moreel hoger niveau. We gedragen ons net wat netter, zonder alcohol. Al is het vaak wel gezellig als er gedronken wordt. Maar dat komt ook doordat we vaak drinken in een gezellige setting. Niet zozeer door de alcohol an sich."

Word dronken van de Geest
Toch staat er in de Bijbel: “Word niet dronken van wijn, maar wel van de Geest.” Rik (vanaf 9:55 minuten): “We mogen dus wel dronken worden, maar niet met alcohol.” 

Rik is onlangs gestart met de podcast ‘Biertje met..’ Dat doet hij omdat hij dan in een informele setting mensen interviewt. Je krijgt dan toch een ander gesprek. Het is toch anders dan wanneer hij iemand interviewt met koffie en een koekje.

Bier na de kerkdienst?
In Amerika was een kerk onlangs op zoek naar een nieuw gebouw. Ze besloten om een bierbrouwerij van het pand te maken, weet Jeffrey (vanaf 12 minuten). “Met het bier de Heer prijzen.” Mogelijk is het een nieuwe kerkmodel, want met bier drinken trek je meer mensen dan met kerkdiensten, zegt hij gekscherend. 

Rik is voor meer bier op de Biblebelt (vanaf 13:18). Hij heeft ook niet zoveel met mensen die doen alsof niet-drinken geestelijker is dan wel drinken. “Is het echt een getuigenis voor de wereld als we geen bier drinken, geen Jan Smit luisteren en geen seks hebben?”, vraagt hij zichzelf af. “Vroeger dacht ik misschien van wel, maar nu niet per se.”

Lof en hulde voor Segers
Jeffrey en Rik vinden het uiteindelijk klasse dat Segers geen alcohol drinkt. “Alle lof voor Segers. Je bent scherper overdag, het is gezonder, je bent fitter. We moeten iemand die niet drinkt niet denigrerend behandelen, maar die persoon juist hulde en lof geven.”

Beluister het fragment vanaf minuut 5:00

Foto: website ChristenUnie


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Hello Rik-Jeffrey

`We moeten iemand die niet drinkt niet denigrerend behandelen,

maar die persoon juist hulde en lof geven.”Kun je bij Trump beginnen?