cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Zanger
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 juli 2018 door Redactie

Waarom Kees van der Staaij een voorbeeld is voor iedere christen - Dick en Jeffrey Podcast

Een goed gesprek tussen SGP-leider Kees van der Staaij en zanger Dries Roelvink mondt uit in een kerkbezoek van Dries. Daarover praten Jeffrey en Dick in de nieuwe CIP-podcast. Dick vervangt deze keer vakantieganger Rik.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Beluister dit fragment vanaf minuut 1:10

Dick legt het verhaal uit: “Dries Roelvink zat bij een radioprogramma en daar vertelde hij dat hij bang is voor de dood, omdat hij op jonge leeftijd zijn trainer dood zag gaan. Naar aanleiding daarvan nam Van der Staaij contact op met Roelvink om verder te praten. Toen kwam Roelvink naar de Tweede Kamer en daar hebben ze een goed gesprek gehad. Van der Staaij vertelde over de hoop die hij heeft en over het leven na de dood. Dat vond Roelvink mooi en hij is ingegaan op de uitnodiging om met Van der Staaij mee te gaan naar de Noorderkerk in Amsterdam. Die is vlakbij Roelvinks huis."

Verbaasd
Jeffrey reageert erop. “Ik was eerst verbaasd. Ik dacht, Dick heeft toch geen fake news op CIP.nl gezet? Ik hoorde Roelvink weleens op Radio 1 en daar deed hij lollig met zijn muziek, maar hij kan ook erg serieus zijn. Toch is het wel bijzonder dat het zo gelopen is.” Dick: “Het mooie is dat ze twee totaal verschillende achtergronden hebben. Zo mooi dat Kees deze stap heeft gezet.”

"Ik heb het idee dat Van der Staaij dit steeds meer doet – optrekken met andersdenkenden."

Jeffrey signaleert een trend. “Je ziet steeds meer dat SGP’ers 'de wereld' opzoeken. Van der Staaij trad erg naar voren met Second Love. Ook de rel met Claudia de Breij onderstreept dit – die erg beledigd was omdat de SGP lesbische stellen niet wilde erkennen als moeder, als zij niet de biologische moeder is. Ze zei tegen Van der Staaij: ‘brand in del’. Kees heeft dat goed aangepakt door Claudia uit te nodigen voor een goed gesprek. Dat heeft het een hele goede wending gegeven. Ik heb het idee dat Van der Staaij dit steeds meer doet – optrekken met andersdenkenden.”

Tap
Het doet Dick erg denken aan het verhaal van Jezus, die ook de Samaritaanse vrouw opzocht. “Ze was zo in shock dat Jezus zo open en liefdevol naar haar toe kwam. Ik denk dat het bij Dries ook zo is. De meeste mensen zijn jaloers op de hoop die christenen zoals Van der Staaij hebben, maar ze hebben tegelijkertijd een beeld van mensen met een opgeheven vingertje. En dan is daar ineens een politicus die hem open en met liefde behandelt."

"Het is een grote aanmoediging voor ons allemaal. Net zoals Van der Staaij Roelvink opzoekt – die toch ook bekend staat om zijn uitspattingen – zo kunnen wij ook  de grootste zondaar uit onze straat opzoeken en liefhebben. Het is mooi als mensen bijna beschaamd staan om onze liefde. Dat is waar God ons voor geroepen heeft.”

Jeffrey wil nog weten waar hij ook alweer om bekend staat. Dick: “Als iemand die veel onder de tap hangt, een echte Amsterdamse straatzanger. Dat is heel anders dan Van der Staaij.” Jeffrey: “Dus niet iemand die voor zijn lol naar de kerk gaat?”

"En dan is daar ineens een politicus die Dries Roelvink open en met liefde behandelt."

Evangelie
Jeffrey vertelt over Paul Visser, die bij CIP.nl heeft verteld hoe je omgaat met niet-christenen. “Hij zei dat je niet met het standaardverhaaltje moet aankomen. Vaak komen evangelisten met het verhaal dat er een kloof is tussen God en de mens en dat Jezus die kwam overbruggen. Als je zo’n standaardverhaal vertelt, hoe zou dat overkomen op Roelvink?”

“Ik ben hier misschien ouderwets in”, zegt Dick lachend. “maar ik geloof wel dat het klassieke evangelie niet achtergehouden moet worden. Het is de kracht Gods tot zaligheid, staat in Romeinen. In het evangelie zit kracht, en ook Roelvink heeft een Redder nodig.” Jeffrey begrijpt het, maar vertelt dat Visser wel voor een andere benadering kiest. “Veel mensen van onze generatie zijn bang voor God, daarom wijzen ze hem af. Ik denk dat Visser hier op voort zal borduren. God dwingt je nooit, hè. De keuze is aan de mens. Die kwetsbare kant is goed om te belichten.”

Creatieve manieren
Dick sluit zich daar bij aan. “Je kan zeker creatieve manieren gebruiken om het gesprek in te steken, als je maar wel bij het evangelie uitkomt.” Jeffrey: “Een type Roelvink vraagt toch om een andere benadering dan mensen die al jaren in de kerk zingen. Nu zit er ineens een straatzanger.” Volgens Dick gaat het wel mooi worden als hij binnen loopt. Zouden de mensen verbaasd zijn? Jeffrey: "Ik denk het niet, er zit ook iemand van 3FM in de Noorderkerk.” 

“Laten we ervoor bidden”, besluit Dick.

Beluister dit fragment vanaf minuut 1:10


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
De heer van der Staaij is zeker een voorbeeld voor mij al ben ik a-politiek. Wel lijkt het me goed als de heer van der Staaij en zijn SGP zich afvragen of het ònverkorte artikel 36 van de Nederlandse Geloofs Belijdenis nog wel onderschreven kan worden.