cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 juli 2018 door Dick van den Bos

"We moeten Klaas Hendrikse niet zo denigrerend behandelen" - Rik en Jeffrey Podcast

De atheïstische dominee Klaas Hendrikse is op 70-jarige leeftijd overleden. In 2006 schreef hij een boek: 'geloven in een God die niet bestaat', waarin hij Jezus neerzette als een mytisch figuur en hij vertelde dat hij niet in God geloofde. In plaats van condoleances, uitten sommige christenen hun frustraties hierover. Rik en Jeffrey bespraken dit in de nieuwe CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 12:30

Jeffrey: "Veel mensen reageerden vanuit frustratie. Ze zeiden: 'Hij staat nu voor de allerhoogste God en het gaat niet goed aflopen.'"

Rik vindt deze reacties op z'n zachtst gezegd niet netjes. "Ik vind niet dat je zo'n man denigrerend moet behandelen. Hij kan sowieso niets terugzeggen. Je kan zeggen dat het vreemd is dat zo'n man op de loonlijst stond van de PKN, maar dat is vooral de schuld van de PKN."

"Ik vind het ook niet goed dat mensen doen alsof hij een grote afvallige is die voor Sodom en Gomorra heeft gekozen. Je gaat dan voorbij aan mensen die oprecht zoeken naar de waarheid of oprecht de Bijbel onderzoeken, maar tot andere conclusies komen dan jij en ik of dan de CIP-lezer."

Rik proefde in de reacties zelfs een beetje leedvermaak. "Mensen zeiden het op zo'n manier: 'Hahaha, nu piept hij wel anders, nu staat hij voor de troon van God.'" Desondanks vermoedt Rik dat God best wat meer ontferming zou kunnen hebben dan de meeste reageerders denken.

Jeffrey vind het niet relevant om hier over na te denken. "Het doet er niet toe, wij zijn God niet. Het gaat er vooral om: hoe gaan we als christenen om met mensen die een hele andere kijk hebben? Ik denk dat we meer moeten lijken op Jezus. Hij was het felst op mensen die strak de religieuze wetten en regels opvolgden en die oplegden aan anderen. Tegen mensen die niets met God hadden, was Hij poeslief."

Rik: "En je gaat voorbij aan de oprechte gevoelens die de man ook had, dat vind ik gewoon triest. Wij zijn toch ook niet blij als onze atheïstische buren zo tegen ons doen? Laat staan als iemand is overleden. God is een goede God, en Hij gaat ook goed om met een atheïstische dominee. Wat God vindt of doet, dat weten we niet. Ik kan me niet voorstellen dat God hem in zijn gezicht spuugt. ´Een schande voor mijn naam. Zie je nou wel, ik besta wèl.´ Misschien zegt God wel zoals bij de verloren zoon, welkom thuis en omhelst Hij hem en kust hem."

"Bijvoorbeeld," voegt Jeffrey bevestigend noch ontkennend toe. "Eén ding is zeker: God oordeelt rechtvaardig."

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 12:30


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: Hoe komt christenvervolging in Bangladesh tot uiting?
- Dr. Teun van der Leer wijst op bijzondere ontwikkeling in baptistenkerken
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Waar staat in de Bijbel dat God iemand die Hem verwerpt omhelst en kust? Iemand nog wel, die 'dienaar van het Woord' is? Paulus waarschuwt voor valse leraars! In Hebreen 10 staat: "Vreselijk is het te vallen in de handen van de levende God". En dan gaat het over mensen die de Zoon van God vertrapt hebben, het bloed van het verbond onrein achtten en de Geest van genade hebben gesmaad. Als een Christen dat aanhaalt is dat niet uit frustratie, maar uit liefde voor hen die verloren gaan als ze God afwijzen.