Nieuw avontuur voor voorgangersechtpaar Gerard en Petra: "We verlangen naar groei"

Interview20 juni 2024 5 minuten Hans Huisman
Gerard en Petra van Wijk
Hans Huisman

Onlangs nam het voorgangersechtpaar Eduard en Lia Witkamp na liefst 53 jaar afscheid als leidinggevenden en oprichters van evangelische gemeente De Schuilplaats in Papendrecht. Papendrecht.net sprak met hen en het nieuwe voorgangersechtpaar Gerard en Petra van Wijk (foto). "We verlangen naar groei, zowel in geestelijk opzicht als in aantallen mensen."

Het afscheid valt hen zwaar, maar is onvermijdelijk. “Vanwege een zwakkere gezondheid en onze leeftijd moeten we een stap terug zetten. Wel zijn we dankbaar dat we in onze eigen gemeente goede opvolgers konden vinden. We kunnen de leiding met een gerust hart overdragen aan Gerard en Petra van Wijk”, aldus Eduard Witkamp.

Eduard blijft nog wel betrokken als senior pastor en zal regelmatig de prediking verzorgen en onderwijs blijven geven. “We kiezen voor een warme overdracht, waarbij we hen willen stimuleren en bemoedigen. We zullen naast hen blijven staan, zolang dat mogelijk is.”

Nieuwe voorgangers
Gerard en Petra van Wijk komen sinds 2009 in De Schuilplaats en zijn dus al bekend in de gemeente. Gerard kwam op 15-jarige leeftijd in 1993 in Papendrecht wonen; Petra woont al haar hele leven in Papendrecht. Ze hebben elkaar leren kennen in de Hervormde Sionskerk, waar ze zich jarenlang hebben ingezet op de Jeugdvereniging. Met Ark Actief hielpen ze mee met het organiseren van allerlei activiteiten in de kerk voor jong en oud. Gerard is later ook nog een aantal jaar jeugdouderling geweest.

”Ik vroeg aan God of Hij een teken wilde geven en dat heeft Hij toen gedaan.”

Gerard kijkt met warme gevoelens terug op die tijd: “We gingen met plezier naar de kerk en hebben daar veel over God en de Bijbel geleerd. We zagen al snel dat het geloof niet alleen iets is voor op zondag, maar voor de hele week. Petra: “In die tijd zijn er ook veel vriendschappen ontstaan, waar we nog steeds van genieten. We leerden veel van elkaar.”

Al op heel jonge leeftijd wilde Gerard weten of God werkelijk bestaat: ”Ik vroeg aan God of Hij een teken wilde geven en dat heeft Hij toen gedaan. Sindsdien is er geen enkele twijfel meer geweest en later heb ik ook belijdenis van mijn geloof gedaan.”

Wonderen en genezingen
Gerard is ook jarenlang voorzitter geweest van jongerenkoor De Morgenster uit Oud-Alblas. “In die tijd waren we serieus bezig met de vraag wat er precies in de bijbel staat en wat het voor ons persoonlijk betekent. Wekelijks zaten een aantal koorleden thuis bij medelid Gijs Blokland, om met elkaar over het geloof te spreken, met elkaar te bidden en Bijbel te lezen. Steeds meer mensen sloten zich aan, de honger naar God werd steeds intenser en er gebeurden zelfs genezingen, wonderen en bevrijdingen. We ontdekten het werk van God in de praktijk!”

In die tijd had een dochter van Gerard en Petra, die toen nog erg jong was, last van hevige eczeem. Ze had constant jeuk en pijn en moest veel krabben. “Ik heb toen naar Bijbels voorbeeld een beetje olie uit het keukenkastje gepakt, haar gezalfd met olie en voor haar gebeden om genezing in Jezus’ naam. En dat gebeurde! Binnen korte tijd was haar eczeem helemaal weg en kwam nooit meer terug.”

"Waarom geneest God de ene keer wel en de andere keer niet? We moesten het echt loslaten."

Toch moesten ze ook leren om met teleurstellingen om te gaan. In die tijd werd de moeder van Petra ernstig ziek. Ook toen heeft Gerard voor haar gebeden, maar haar situatie veranderde niet. Gerard: “Hier hadden we het erg moeilijk mee. Waarom geneest God de ene keer wel en de andere keer niet? We moesten het echt loslaten. En we kregen wel troost, dat het zo moest zijn. Ook de moeder van Petra had er uiteindelijk vrede mee.”

Nieuwe gemeente
Het goed lezen van de Bijbel zorgde bij Gerard en Petra voor vragen rondom de doop. In de Sionskerk is de kinderdoop de enige doop. “Echter werd het voor ons duidelijk dat de geloofsdoop de Bijbelse doop is. Na een aantal gesprekken hierover met de leiding van de Sionskerk, werd het duidelijk dat we daar niet meer konden blijven. Dus gingen we op zoek naar een andere gemeente, het liefst in onze eigen woonplaats Papendrecht.”

Krachtig aangeraakt
In januari 2009 bezochten Gerard en Petra voor het eerst een dienst in de evangelische gemeente De Schuilplaats. “Vanaf het moment dat ik deze kerk binnenstapte, werd ik krachtig aangeraakt”, glimlacht Gerard. “Met regelmaat rolden de tranen over mijn wangen en kon geen woord meezingen. ‘Nu ben ik thuis!’ Ik kreeg een diepe rust en vrede over me. Alle spanning vloeide uit mij weg.” Ook Petra voelde zich direct thuis.

Enkele maanden later werden Gerard en Petra gedoopt en gingen ze zich inzetten voor de gemeente. Petra werd actief in het tienerwerk en het pastoraat. Gerard werd actief in het kinderwerk en werd later ook oudste in de gemeente en verzorgde onderwijs. Ook is Gerard een aantal keer op zendingsreis geweest naar landen zoals Nepal, India en Indonesië.

“Met regelmaat rolden de tranen over mijn wangen en kon geen woord meezingen. ‘Nu ben ik thuis!’”

Roeping
In mei 2013 werd Gerard plotseling wakker van een stem: “Leid de kudde van De Schuilplaats en ver daarbuiten.” Gerard was ontdaan: “Ik was diep aangeraakt en wist niet wat ik ermee moest. Mede omdat voor mij heel duidelijk vast stond dat Eduard hiervoor geroepen was. Ik heb het pas in 2017 aan Petra verteld.

In 2022 en in 2023 sprak God opnieuw een aantal keer. En op 1 juli 2023, als we samen in gebed zijn, ontvangen we allebei precies hetzelfde beeld. We zagen een sluis waar schepen naar binnenvaren, om op het juiste niveau te komen om hun reis te kunnen vervolgen. We zaten als het ware in die sluis, het water begon met stromen en dat de sluisdeuren open gingen. Dit zagen we als het moment om daadwerkelijk het gesprek aan te gaan met onze broeders en zusters in de oudstenraad.”

Geen grote veranderingen
De uitkomst is inmiddels bekend, de gemeente staat achter het besluit om Gerard en Petra in te zegenen als het nieuwe voorgangersechtpaar.

Gerard werkt momenteel nog vier dagen in de week als vertegenwoordiger bij een IT bedrijf en zal dat voorlopig ook nog blijven doen, indien mogelijk. “Ik wil zolang mogelijk met mijn poten in de klei staan.” Petra gaat vanaf september minder werken.

Voor de gemeente zal er niet direct veel gaan veranderen. “We hebben het naar ons zin zoals het nu is. Wel is er verlangen naar groei, zowel in geestelijk opzicht als in aantallen mensen. We hebben ook een roeping om zending te bedrijven, zowel in Papendrecht als wereldwijd. We zijn ook gestart met een Alphacursus.“

Om aan te geven wat voor soort leider Gerard is, geeft hij aan: “Ik sta niet boven de anderen, ben corrigeerbaar en wil me ook kwetsbaar opstellen. Je kunt dit het beste omschrijven als dienend leiderschap. Het is niet mijn gemeente, maar van God. En juist dat geeft rust!”

Bovenstaand verhaal van Hans Huisman verscheen eerder bij Papendrecht.net en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jack Hibbs
Nieuws

Volgens deze voorganger is moordaanslag een waarschuwing van God aan Trump om zich te bekeren

"Laat uw bebloede oor u naar Jezus Christus leiden." Dat is de oproep van voorganger Jack Hibbs van de megakerk Calvary Chapel Chino Hills in Californië aan Donald Trump. Tijdens zijn preek zondag stelde hij dat de moordaanslag een waarschuwing van G

Ds. C. G. Vreugdenhil
Video

Ds. Vreugdenhil wijst op christenen die twijfelen aan Gods gewilligheid om ons te redden

"Hij onderhoudt ons leven en zegt: ‘Ik ben de Heere uw God.’ Waarom blijven we ons dan verharden in ongeloof? Verdenk Zijn gewilligheid niet om u te ontvangen en u te redden", merkte ds. C. G. Vreugdenhil onlangs op in een doopdienst. De GerGem-predi

Pro-Israël demonstranten
Nieuws

Onderzoek: 'Evangelicals steunen Israël het meest onder alle christenen'

Evangelicals zouden de grootste steunbetuigers van Israël onder christenen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Messiaanse Joodse organisatie Chosen People Ministries. All Israel News beschrijft dat de evangelicals Israël vooral steunen in de hu

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Het lukte Jezus niet om grote wonderen in Nazareth te doen: hoe kan dat?

Misschien bent u in uw leven wel eens op een plek geweest, een nieuwe plaats waar u naar toe verhuisde of een nieuwe organisatie waar u voor ging werken en dat u er na een paar maanden tot uw schrik achterkwam dat je er niks voor elkaar kreeg. Alsof

Ds. Oscar Lohuis
Opinie

Acceptatie van de homoseksuele praxis is afdwaling van de Bijbel

Steeds meer predikanten gaan om. Er zou volgens hen toch wel enige ruimte moeten zijn voor homoseksuele jongeren om hun seksualiteit te beleven. Hier gaat dan echter een belangrijke wissel om. Een aantal jaren geleden zat ik met een collega te praten

podcast Heilige Grond
Podcast

Hoe blijft de hel relevant? Arnold Huijgen en Guido Derksen in gesprek

Al eeuwenlang spreken hel en hiernamaals tot de verbeelding. Theoloog Arnold Huijgen zette vorig jaar met zijn oratie het onderwerp weer op de kaart en geograaf en schrijver Guido Derksen bracht de hel in kaart. Het boek Hemel en hel in kaart dat hij

Wilkin van de Kamp
Video

Videoboodschap Wilkin van de Kamp over Gods genade en ons gedrag

Het is prachtig als een christen in het vertrouwen mag leven dat God zijn of haar zonden uit genade wil vergeven. Maar als het alleen daarbij blijft, is de kans groot dat je steeds in je oude zondepatronen zal terugvallen. God wil ons echter bovenop

Dr. Viktor Kostov
Nieuws

Advocaat Viktor Kostov: "Het is niet aan de overheid om te bepalen hoe een kerkgebouw eruit ziet"

“Het is ongekend onrechtvaardig als iemand gedwongen wordt om tegen zijn geloof in God in te gaan”. Dat is waarom dr. Viktor Kostov, voormalig atheïst, zich inzet als advocaat om de vrijheid van godsdienst voor christenen te verdedigen. In de afgelop

Meerartikelen

Geld of je leven-is er leven na de groei?
Nieuws

Gert-Jan Segers en Paul Schenderling op zoek naar leven van genoeg in nieuwe EO-podcast

Is er een economie zonder groei mogelijk? EO-presentator Hans van der Steeg onderzoekt met oud-politicus Gert-Jan Segers en econoom Paul Schenderling of we op dezelfde voet kunnen doorleven als nu, of dat er grote veranderingen moeten komen in de man

kringenmateriaalboekje
Nieuws

New Wine presenteert nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest

New Wine presenteert op de New Wine Zomerconferentie 2024 (20 t/m 26 juli) een nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest. In tien hoofdstukken en bijeenkomsten kun je je verdiepen in en meer ervaring krijgen met de persoon en het werk van de

Heart2Heart
Nieuws

Honderden christenen komen bijeen tijdens vierde editie Heart2Heart Zomerweek

Stichting Heart2Heart organiseert deze zomer voor het vierde jaar op rij een Zomerweek voor jong en oud onder het thema ‘Heavenly Blessing’. De Zomerweek wordt van 2 tot 8 augustus 2024 gehouden op Vakantiepark Eigen Wijze in Bant (Noordoostpolder).

Upgrade Festival
Nieuws

David de Vos en Arie de Rover spreken tijdens driedaags Upgrade Festival in Zeeland

Op 16, 17 en 18 augustus 2024 is het zover: Upgrade Festival 2024 gaat van start. Na het grote succes van de volledig uitverkochte eerste editie van Upgrade Festival vorig jaar, vindt nu de tweede editie plaats, opnieuw op dezelfde prachtige locatie

Kees Postma
Column

Christenen die elkaar het leven zuur maken: een kerkelijke auto-immuunziekte

Op nieuwjaarsdag 1980 zat Luitenant Simon Bates, van het Britse leger, verscholen in de Noord-Ierse heuvels rond Tullydonnell. Hij en zijn mannen hadden een hinderlaag opgezet voor de IRA. Eén van de basisregels tijdens een hinderlaag is dat je nooit

David de Vos
Nieuws

David de Vos gaat met theatertour heel Nederland door

'Biografie Rauw heeft in de afgelopen maanden veel losgemaakt. Misschien ook bij jou. De één herkent zich in mijn verhaal, de ander zit vol vragen. Aan het einde van het boek spreek ik de wens uit om de theaters van Nederland te vullen. Dat moment is

pakistan
Nieuws

Pakistan wil met nieuwe wet christelijke meisjes beschermen tegen gedwongen islamitisch huwelijk

In Pakistan is een nieuwe wet aangenomen die de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel jongens als meisjes op 18 jaar stelt. Daarmee zouden christelijke meisjes, die vaak het slachtoffer zijn van ontvoeringen en gedwongen huwelijken met moslims, me

Roemke
Dagelijks leven

Unieke beelden: pastor imiteert Trump op Republikeinse Conventie en gaat daarna in gebed

Op dit moment vindt de Republikeinse Conventie in Milwaukee plaats. De eerste avond van deze conventie werd met gebed afgesloten door pastor James Roemke van de Messiah Lutheran Church. Nadat de voorganger vertelde ontzettend blij te zijn dat Trump v

Ramon Roks
Nieuws

Celibatair levende homoseksueel stopt met priesteropleiding Den Bosch vanwege anti-homohouding

De 27-jarige Ramon Roks stopt met zijn priesteropleiding in het bisdom van ’s-Hertogenbosch omdat hij zich als celibatair levend homoseksueel niet welkom voelt in het bisdom door de houding van sommige mensen. Dat meldt het dagblad Trouw.  Roks heeft

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden wijst op christenen die Gods aanwezigheid niet ervaren

"Er wordt in onze dagen veel geklaagd over een gebrek aan godservaring. We zeggen al snel: ‘Waar is God nou? Als ik Hem nodig heb, hoor ik Zijn stem niet.’ Heeft u wel eens geprobeerd om de eenzaamheid te zoeken?", aldus ds. G. van Zanden. De hervorm

Peter van der Weerd
Podcast

HHK-predikant bezorgd over lage opkomst kerkactiviteiten: terecht?

“Als we een Bijbelstudiegroep hebben en er komt vijf man, spreken we van een 'goede opkomst'. Bij een Bijbellezing, zomaar midden in de week, zit er een handjevol.” Onlangs uitte ds. W. J. C. van Blijderveen zijn zorgen over de lage opkomst bij kerke

Karin Mechielsen
Video

Biddende moeder deelt indrukwekkend getuigenis over haar zoon

Karin Mechielsen vertelt in onderstaande video van De Stadskerk in Groningen over hoe haar geduld met God op de proef gesteld werd, toen haar zoon het geloof begon te verliezen. "God greep mijn zoon in zijn nekvel", vertelt zij. Maak tijd voor een bi