Hoe geef je de Heilige Geest meer ruimte in je leven? William Boné antwoordt

Preekverslag19 mei 2024 8 minuten Jeffrey Schipper
William Boné

“Wie zal mij verlossen van de strijd tegen de zonde? De Heilige Geest! Hij is mijn Helper, Advocaat, Raadgever en Trooster”, zo maakte William Boné duidelijk tijdens de Pinksterconferentie Opwekking. Tijdens zijn seminar ‘Leven door de Geest is leven in vrijheid’ vertelde de spreker, aan de hand van Romeinen 8, hoe je de Heilige Geest in zeven stappen ruimte kunt geven in je leven.

1. In Christus zijn
“Paulus zegt dat er geen oordeel is als je Jezus Christus hebt aangenomen als je Verlosser. Wat betekent in Christus zijn? In Genesis 6 maakt God duidelijk dat Hij oordeel over de aarde brengt. Daarom moet Noach een ark bouwen. Hij moet de buitenkant van de ark bedekken met pek, zodat het water van de zondvloed niet binnenkomt. Je kunt naar de beste conferenties gaan en de beste preken luisteren, maar zonder het verlossingswerk van Christus zal de zonde in de kieren van je leven binnenstromen. We hebben Zijn verlossingswerk nodig. Dan word je verzegeld met de Heilige Geest.”

Het leven in Christus vergelijkt Boné met het versturen van een briefkaart per post. “De postzegel is het bewijs dat er voor de kaart is betaald. Vanaf het moment dat je tot geloof komt is de zegel het bewijs dat er is betaald voor je zonden. We hebben de Heilige Geest nodig om ons op onze bestemming te brengen. Hoe staat het met jou? Ben je in Christus?”, zo vraagt hij aan de Opwekking-bezoekers.

Boné leidde in 2022 een onderzoek in opdracht van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE). “De vraag was: wat leid je af van het volgen van de Heere Jezus? Uit de antwoorden kwam naar voren wat de grootste afleiding is: mensen zijn te druk. Ze hebben geen tijd voor gebed, Bijbellezen en aanbidding. Op de tweede plaats stond sociale media; een andere grote afleiding. Maar lieve mensen, het is niet ‘Vader, Zoon en YouTube’. Het is Vader, Zoon en Heilige Geest!” 

"Maak niet de vergissing dat je denkt dat de wet van de zonde niet meer actief is in deze wereld."

Hij wijst vervolgens op de derde grootste afleiding: zorgen maken. Helemaal onderaan het lijst volgt geestelijke strijd. Blijkbaar heeft de tegenstander zo goed zijn werk gedaan dat we niet meer kunnen onderscheiden dat druk zijn, sociale media en bezorgdheid onderdeel zijn van een geestelijke strijd.”

2. Vervuld zijn met de Geest
In Romeinen 8:2 staat geschreven: ‘Want de wet van de Geest van het leven in Christus Jezus heeft mij vrijgemaakt van de wet van de zonde en van de dood.’ Boné: “Hier schrijft Paulus dat mijn leven niet is onder de wet van de dood, maar onder de wet van het Leven. Denk aan een vlieghaven. Je ziet vliegtuigen op de grond staan vanwege een constante kracht: de zwaartekracht. Als je in het vliegtuig stapt, komt het in beweging, want dan geldt de wet van de opwaartse kracht. Door de beweging van de motoren wordt de kracht van het vliegtuig groter dan de zwaartekracht. 

Maar dan moet de piloot niet de fout maken door te zeggen: ‘We vliegen, dus laten we de motoren uit doen.’ Want als je de motoren uitdoet, gaat het vliegtuig weer naar beneden. De wet van de zonden werkt als de wet van de zwaartekracht. Het is een constante kracht dat hier op aarde aanwezig is. We hebben er allemaal mee te maken. Maar als je vervuld bent met de Heilige Geest, wordt die opwaartse kracht groter dan de zwaartekracht van de zonde, zodat je een overwinnend leven kunt leiden. Maar maak niet de vergissing dat je denkt dat de wet van de zonde niet meer actief is in deze wereld.” 

"Word vervuld met de Heilige Geest. Dat is een opdracht!"

De spreker verwijst ter illustratie naar Handelingen 4. “Petrus en Johannes werden vrijgelaten nadat er veel commotie ontstond in Jeruzalem over een genezingsverhaal. Toen ze de gevangenis mochten verlaten, gingen ze met medegelovigen in gebed. In vers 31 van Handelingen 4 lezen we vervolgens: ‘En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en spraken het Woord van God met vrijmoedigheid.’

In Handelingen 2 vond de uitstorting van de Heilige Geest plaats. Twee hoofdstukken later hadden de discipelen opnieuw nodig dat ze vervuld werden met de Heilige Geest. En dat zo kort na Pinksteren. Mijn vraag is: wanneer heb jij voor het laatst gebeden voor de vervulling met de Heilige Geest? Word vervuld met de Heilige Geest. Dat is een opdracht!

Een van de lessen die ik tijdens het halen van mijn autorijbewijs heb geleerd, is: rij niet verder als je een oranje lampje zie branden. Dat betekent dat je een tekort hebt als olie. En als je doorrijdt, gaat je motor stuk. De Bijbel leert dat de vreugde des Heeren onze kracht is. Door een tekort aan die vreugde, brandt je geestelijke olielampje. En dus moet je vervuld worden met de Heilige Geest.”

3. Focus op Jezus
“In Romeinen 8:3-4, zegt Paulus: ‘Want wat voor de wet onmogelijk was, krachteloos als zij was door het vlees, dat heeft God gedaan: Hij heeft Zijn eigen Zoon gezonden in een gedaante gelijk aan het zondige vlees in een gedaante gelijk aan het zondige vlees en dat omwille van de zonde, en de zonde veroordeeld in het vlees, opdat de rechtvaardige eis van de wet vervuld zou worden in ons, die niet naar het vlees wandelen, maar naar de Geest.’

"Door een tekort aan die vreugde, brandt je geestelijke olielampje. En dus moet je vervuld worden met de Heilige Geest."

Zonder Jezus kunnen we al snel denken: ik heb mijn leven op orde, ik doe goed mijn best. Maar als je Jezus ontmoet, ontdek je écht wat het is om een vrij mens te zijn. Dan zal je opmerken dat je niet leeft onder de macht van de zonde, maar in vrijheid. Dan ontdek je wat de saboteurs en valstrikken zijn in je leven. Het raakt mij dat druk zijn, sociale media en zorgen maken grotere verleiders zijn in de evangelische wereld dan de geestelijke strijd. We zien niet hoe de duisternis om ons heen mensenlevens in de grip houdt en kapotmaakt!

En daarom zeg ik: focus op Jezus. Kijk naar Hem! Wanneer heb je je voor het laatst over Hem verwonderd? Focus op Jezus, om het werk van de tegenstander te ontdekken. Leven door de Geest is een begin met Jezus. 

4. Laat de Geest spreken door de Bijbel
In Romeinen 8:5 lezen we het volgende: ‘Immers, zij die naar het vlees zijn, bedenken de dingen van het vlees, maar zij die naar de Geest zijn, de dingen van de Geest.’ Je doet God geen plezier door in je oude natuur te blijven leven. Ik vind het zo kostbaar dat ik in mijn denken ruimte mag geven aan de Heilige Geest, door de Bijbel te lezen. Dat werkt verdiepend in je relatie met God. Dan besef je dat het de Geest is die tot je spreekt. De Bijbel is Gods communicatiemiddel in het hier en nu. Zo wil Hij tot je spreken. Toen ik tot geloof kwam, lag de Bijbel open op mijn slaapkamer. De Heilige Geest spoorde mij aan om het Woord nooit dicht te doen, maar open te houden.”

"De Heilige Geest spoorde mij aan om het Woord nooit dicht te doen, maar open te houden."

Boné ziet overeenkomsten tussen het christenleven en tuinieren. “Onze gedachtewereld kan zijn als een verwilderde tuin. Juist dan hebben we Gods Woord nodig. Het Woord van God is brood voor de innerlijke mens. Dan word je versterkt. Als je net zoveel zou eten, als je de Bijbel leest, hoe zou het dan met jou zijn? Dit is een confronterende vraag.” 

5. Ga terug naar de Bron
“Romeinen 8:9-11 luidt: ‘Maar u bent niet in het vlees, maar in de Geest, wanneer althans de Geest van God in u woont. Maar als iemand de Geest van Christus niet heeft, die is niet van Hem. Als Christus echter in u is, dan is het lichaam wel dood vanwege de zonde, maar de geest is leven vanwege de gerechtigheid. En als de Geest van Hem Die Jezus uit de doden opgewekt heeft, in u woont, zal Hij Die Christus uit de doden opgewekt heeft, ook uw sterfelijke lichamen levend maken door Zijn Geest, Die in u woont.’

Geestelijke groei staat gelijk aan Jezus de ruimte geven om door mij heen te leven. Velen zeggen: je gaat van heerlijkheid naar heerlijkheid. Dat is een smartphone-theologie; van update naar update. Na iedere nieuwe update werkt je smartphone beter. Zo denken mensen ook over geestelijke groei. Mensen strekken zich na een kerkdienst uit op een betere versie van zichzelf. En als de preek niet bevalt, ga je naar een andere kerk. Maar als je een stap vooruit wil gaan, moet je terug naar de Bron om je te vullen met de Heilige Geest. Wacht niet op een update, maar ga in gebed, lees de Bijbel en zoek intimiteit met God. Die Bron is elke dag voor jou en mij beschikbaar. Het is niet moeilijk, maar we moeten wel naar de juiste plek gaan.”

"Door de kracht van de Heilige Geest kun je zondig gedrag overwinnen. De Geest geeft vrijheid."

6. Vrijheid in de Geest
Boné citeert Romeinen 8:12-14, ‘Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven. Als u echter door de Geest de daden van het lichaam doodt, zult u leven. Immers, zovelen als er door de Geest van God geleid worden, die zijn kinderen van God.’ Jezus vraagt niet van jou om in eigen kracht geen zonde te doen. Door de kracht van de Heilige Geest kun je zondig gedrag overwinnen. De Geest geeft vrijheid.”

7. Meer Geest is meer liefde
Rom. 8:15-17, ‘Want u hebt niet de Geest van slavernij ontvangen, die opnieuw tot angst leidt, maar u hebt de Geest van aanneming tot kinderen ontvangen, door Wie wij roepen: Abba, Vader! De Geest Zelf getuigt met onze geest getuigt met onze geest dat wij kinderen van God zijn. En als wij kinderen zijn, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God en mede-erfgenamen van Christus; wanneer wij althans met Hem lijden, opdat wij ook met Hem verheerlijkt worden.’

“De Heilige Geest brengt Jezus heel dicht bij. Het draait alleen om Hem”, maakt Boné duidelijk. “Gods liefde is in onze harten uitgestort door de Heilige Geest. Als de Geest van God komt, komt Zijn liefde mee. Hij brengt me naar het Woord, naar mijn binnenkamer, naar mijn broeders en zusters. Daarom hebben we meer van de Geest nodig. Jij en ik zijn geroepen om een schatbewaarder te zijn van Zijn schat. Als je wil laten zien dat je van Jezus houdt, moet je leven op aarde een getuigenis zijn van Zijn liefde. Zo mogen we de bruid (Jezus' gemeente op aarde, red.) laten stralen!”

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg