cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Jan Mudde
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 mei 2023 door Ds. Jan Mudde

Bijbeluitleg speelt wel degelijk een rol bij voorstanders homorelaties

Herman van Wijngaarden betoogt op Cvandaag dat het in de discussie over ‘Bijbel en homoseksualiteit’ niet meer gaat over de uitleg van homoteksten. De hedendaagse voorstanders van homoseksuele relaties zijn volgens hem immers van mening dat de Bijbeluitleg daarvoor geen ruimte laat en baseren zich uitsluitend op hermeneutische argumenten. Herman geeft in dat verband mijn standpunt zo weer: ‘Het is inderdaad zo dat de Bijbel die ruimte niet geeft, MAAR omdat we God hebben leren kennen als barmhartig, is die ruimte er desnoods toch.’

Bijbeluitleg echter speelt wel degelijk een bepalende rol in mijn betoog. Op grond daarvan meen ik namelijk dat de homo, de mens met een duurzame, diep verwortelde oriëntatie op het eigen geslacht, níet op het netvlies van de Bijbelschrijvers stond.
Neem wat Paulus in 1 Korinthe 6:9-11 schrijft over de malakoi (‘verwijfden’) en de arsenokoitai (‘mannenliggers’). Hij spreekt over hen uitsluitend als mannen die zich inlaten met een bepaalde seksuele praxis. En hij gaat daarbij uit van de rolverdeling zoals men die in zijn tijd kende: passief en actief.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De enige weg om de (onnodige) verdeeldheid inzake ‘homoseksualiteit’ te boven komen, is om bereid te zijn te buigen voor Gods Woord en niet te proberen met allerlei drogredenen Gods waarheid te ontlopen. Ik ken alle (schijn)argumenten van Mudde en ze zijn allemaal stuk voor stuk te weerleggen.

God is bewogen met de nood en is inderdaad barmhartig maar Hij praat nooit goed wat niet bij de mens hoort, want Hij heeft een ware oplossing: bevrijding van wat niet bij de mens (i.c. homofilie) hoort.