cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan Zwart
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

Auteur: Patrick Simons

Zoon van Jan Zwart werd ernstig ziek: "Ik wilde mijn Bijbel van de trap in het ziekenhuis gooien"

Het leven lijkt de jonge André Zwart toe te lachen. Als net afgestudeerd antropoloog vertrekt hij naar de Verenigde Staten om daar les te gaan geven. Maar hij is daar nog maar net als het helemaal misgaat en hij te horen krijgt dat hij een ernstige vorm van leukemie heeft. Vader Jan Zwart schreef het boek ‘Langs de afgrond’ over de heftige periode die volgt waarin André op het randje van de dood balanceert. Cvandaag sprak met de auteur: “Ik wilde mijn Bijbel van de hoogste verdieping van het ziekenhuis gooien, zo boos was ik op God.”

Het is maandag 3 november 2003. Jan Zwart, de eerste piloot en één van de oprichters van MAF Nederland, is met zijn gezin aan het ontbijten, als plotseling de telefoon gaat. Het is vroeg, heel vroeg voor een telefoontje en dat doet alarmbellen rinkelen. Het is zoon André. Nog maar enkele weken geleden vertrok hij naar de Verenigde Staten, maar hij heeft slecht nieuws. André ligt in het ziekenhuis en de artsen denken dat hij leukemie heeft. “Ik schoot direct in actie terwijl mijn vrouw Roberta begon te bidden”, vertelt Jan over dat moment. "Dat is het verschil tussen mij mijn vrouw. Ik ga direct praktisch aan de slag als ik zoiets hoor, mijn vrouw gaat bidden. Ik heb een biddende vrouw. Dat is zo belangrijk en waardevol. Ze bracht onze zorgen direct na dat telefoontje bij God. Zelf belde ik de verzekering om André zo snel mogelijk terug naar Nederland te krijgen. Maar ik had geen zin om op hen te wachten en regelde zelf een ticket. De volgende dag zat ik al in het vliegtuig.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P