cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Nico Catsburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 februari 2023 door Jeffrey Schipper

Ds. Nico Catsburg ziet ‘woeste wolven’ in evangelische kerken: “Tijd om ze aan te pakken”

“In diverse kerkelijke gemeenten zijn roedels ‘woeste wolven’ actief die de macht in hun gemeente naar zich toetrekken. Ieder gemeentelid heeft de taak om tegen deze wolven op te treden”, zo stelt dominee Nico Catsburg. Namens Stichting Room 2C begeleidt Catsburg predikanten en zendelingen in praktische zin. Hij merkt op dat predikanten, kerkelijk werkers en kerkenraadsleden vaak lijden aan crisissituaties in hun gemeenten. Naar aanleiding van zijn boek ‘Wolven in de kerk’ sprak Cvandaag met Catsburg over de werkwijze van deze ‘woeste wolven’ en hoe je ze kunt bestrijden.

Een paar jaar geleden hield Room2C een uitgebreide enquête, gericht op de ervaring van predikanten over hun welzijn, werkdruk, gezin en gezondheid. Een vijfde van de respondenten denkt over vijf jaar niet als predikant actief te zijn en nog eens 22 procent twijfelt daarover. Deze verwachting gaat door alle leeftijdscategorieën heen. Jongere predikanten zijn minder positief hierover. De helft van de respondenten heeft overwogen om te stoppen als predikant of heeft daarover getwijfeld vanwege het effect van het predikantschap op hun gezin. De redenen om te overwegen te stoppen waren vooral grote stress, hypocrisie onder (informele) leiders, (financiële) druk op het gezin, conflicten, werkdruk en irreële verwachtingen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Op mijn werk en in het verenigingsleven, heb ik minder ellendige ervaringen ondergaan

als in de kerk/gemeente. Vermoedelijk werkt satan daar harder dan in een volleybalclub Als Jezus in Johannes 10 spreekt over de bekende deur waardoor je binnen mag gaan en waar je de schaapherder mag ontmoeten, dan verwacht je niet een arena waar Wolven je naar het leven staan. Heidenen bekeren is Gods werk. Christenen bekeren is een heidens werk. Zo gaat het soms helaas, hetgeen verdrietig is.