cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 december 2022 door Matthijs Vlaardingerbroek

Hoe de coronalockdown als katalysator van een massale leegloop van kerken functioneerde

'Veel christenen werden tijdens de coronalockdown langzaam maar zeker losgeweekt van wat hun eigen geloofsgemeenschap hen te bieden had. Vrij van de kerk. Vrij zijn! Wat beviel dat goed voor velen van hen', merkt opiniemaker Matthijs Vlaardingerbroek op. Vandaag publiceert Cvandaag zijn derde artikel in een serie van zes artikelen over geloofsverlies en kerkverlating in ons land.

In de vorige twee artikelen keken we naar de stille crisis, waarin wij ons als Nederlandse kerk bevinden. De enorme leegloop van kerken met het desbetreffende geloofsverlies, wat hier vaak helaas bij komt kijken. Ik heb beschreven hoe sommige christenen jarenlang met bepaalde cognitieve en emotionele bezwaren over hun geloof worstelen en hoe zij dit in de meeste gevallen weten te onderdrukken. Totdat er een extra ingrediënt bijkomt dat als katalysator werkt. Het is als een chemisch proces dat plotseling tot ontploffing komt. De katalysator zorgt ervoor dat de onderdrukking niet meer werkt of nodig is. Hierdoor komen deze onderdrukte bezwaren plotseling naar de oppervlakte en gaan ze ontkiemen. Ik ben ervan overtuigd dat in heel veel gevallen de lockdown van de kerken tijdens de coronacrisis voor dit geheime ingrediënt heeft gezorgd.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs Vlaardingerbroek over kerkverlating
- De innerlijke strijd van kerkverlaters: je leefde braaf als volgeling van Jezus, en nu?
- Durven christenen hun oordeel over kerkverlaters los te laten?
- God blies het kaarsje van Zijn aanwezigheid in mijn leven uit
- Waarom verlaten mensen op dít moment massaal de kerk?
- Er vindt momenteel een stille ramp binnen kerkelijk Nederland plaats
Meer over Matthijs Vlaardingerbroek over kerkverlating »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Inderdaad, door de corona-lockdown is de gewenning van de zondagse kerkgang doorbroken. Maar dat wil niet perse zeggen dat kerkverlaters het geloof hebben verloren, want velen gaan naar andere gemeenten. En het kan voor de leiding van gemeenten een aansporing zijn om na te denken over hoe men de mooie boodschap van het evangelie beter kan overbrengen en voorleven.