cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arjan Plaisier
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 november 2022 door Patrick Simons

Moet de kerkelijke liturgie op de schop? Dr. Arjan Plaisier antwoordt

“Leve de liturgie, maar de liturgie leeft ook!” Aan het woord is dr. Arjan Plaisier, predikant en voormalig scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Samen met Ineke Cornet schreef hij het boek ‘Dichter bij God, aanwijzingen voor een rijke liturgie’. Cvandaag sprak met hem en maakte naar aanleiding van dat gesprek een tweedelige serie: “Er is een rijke traditie, maar die dient ook levend te zijn en open te staan voor vernieuwing.”

“Dat heb ik mezelf ook wel eens afgevraagd”, reageert Plasier lachend als ik hem vraag waarom ze dit boek hebben geschreven. Toch weet hij vervolgens een aantal redenen te noemen. “In de eerste plaats zijn de eredienst en de liturgie mij ongelooflijk kostbaar. En waar het hart vol van is, loopt de mond van over. En soms vloeit dat over op de pen. Het is geboren uit blijdschap over de gaven van de eredienst.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van Arjan Plaisier te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"We zijn bij de liturgie erfgenamen van wat ons wordt aangereikt."

Welnu, God zelf reikt ons het volgende aan:

Hoe staat het dan, broers en zussen? Steeds als jullie samenkomen, heeft ieder iets: een psalm of een lering of een openbaring of iets te zeggen in een nieuwe taal of een uitlegging; dat alles moet tot opbouw zijn.

Als er mensen in nieuwe talen bidden, laten het er twee, hooguit drie zijn, ieder op zijn beurt en laat één uitleg geven.

Wat de profeten betreft, twee of drie mogen het woord voeren ... (1 Kor. 14:26 enz., enz.).