cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tim van Iersel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Patrick Simons

Waarom dominee Tim van Iersel hoopt dat christenen vaker spreken over dementie

Ieder uur krijgen er vijf mensen in Nederland dementie. Dat zijn behoorlijk schrikbarende cijfers. Het is dan ook erg belangrijk dat we op de juiste manier met dementie omgaan, juist ook binnen de kerk. Cvandaag sprak met dementiedominee Tim van Iersel naar aanleiding van zijn boek 'Godvergeten'. Op 17 september spreekt hij in Hart van Vathorst op deze inspiratiedag van Weetwatjegelooft.nl over geloof en dementie.

De voorganger beaamt dat er in de kerk nog té weinig wordt gesproken over dementie. "Het is misschien toch nog wel een beetje een taboe. Zoals dat ook in de samenleving het geval is. Mensen gaan het uit de weg. Dat komt denk ik ook wel omdat mensen met dementie zich anders gedragen dan we gewend zijn. Overigens denk ik dat mensen met dementie ook zelf de kerk vaak gaan mijden. Bijvoorbeeld omdat ze het niet meer begrijpen. Laatst vertelde een partner van iemand met dementie dat mensen in de kerk tegen haar hadden gezegd dat ze beter niet meer kon komen. Omdat ze zich raar gedroeg en dat was niet passend tijdens diensten. Het gebeurt nog steeds dat er op die manier wordt gereageerd."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Muziek van vroegere tijden kan een persoon met dementie die al tijden geen verstaanbaar woord heeft gesproken aan het zingen krijgen. Helder en letterlijk kunnen ze de tekst van dat liedje meezingen. Hoe het precies werkt daar zijn ze nog niet helemaal achter maar het is prachtig om te zien. Een bewoonster bij mijn moeder op de afdeling sprak al heel lang geen woord meer, er komt een zangeres optreden van “Diva Dichtbij” en ze zingt het liedje voor haar letterlijk mee. Wat was dat wonderlijk om te zien. Kijk eens op youtube voor meer, zo mooi.