cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 december 2021 door Piet van Midden

Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: ‘Dit huis is geen hotel’, als we thuiskwamen, een volle tas met wasgoed in de waskamer smeten en vroegen hoe laat het avondeten zou zijn. De geschiedenis herhaalt zich. Mijn zonen sturen per Whatsapp nu hun agenda door, waaruit blijkt dat ze net tussen 18.15 en 19.00 – en echt niet langer – tijd hebben om mee te eten. ‘Dit huis is geen hotel’, app ik dan terug. Of soms: ‘Eet je van de kaart? Zoniet, de mevrouw die straks naast je zit, is je lieve moeder.’

Een hotel... er zijn tijden geweest dat ik van de ene hotelkamer naar de andere vertrok. Het lijkt een mooi leven. Luxe, lekker eten. De laundry service-medewerker legt de schone was netjes op je bed. Wie wil dat nou niet? Ik bijvoorbeeld. Want je bent volstrekt anoniem. Mensen weten je naam omdat ze die in het bestand zien staan. Elke vorm van omgang is instant vriendschap. Het is voorbij als je het hotel verlaat. Een hotel is een verzamelwoord voor anonimiteit.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
- God biedt uitkomst voor de angst in onze maatschappij
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"In het verhaal over de barmhartige Samaritaan gaat het niet over dat logement maar over de man die een slachtoffer heeft opgeraapt."Het is maar hoe je het leest, het verhaal begint met de leviet en de priester die om met een grote boog om het slachtoffer heen liepen. Het slachtoffer was een man die op de terugweg naar huis van de tempel onderweg was. Het was iemand uit de eigen kring. Het is een rechtstreekse aanklacht over de naastenliefde die zelfs niet gegeven wordt aan de eigen geloofsgemeenschap. Er is weinig veranderd.