cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 november 2021 door Redactie

Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch

Tot diep in de nacht debatteerde de Tweede Kamer gisteren over de nieuwe coronamaatregelen die zaterdag ingaan. Het resultaat? De QR-code is toch niet nodig bij buitensporten. Voor de rest van de aangekondigde maatregelen heeft het demissionaire kabinet de steun van de meerderheid van de Tweede Kamer. Ook ChristenUnie lijkt voor te zijn. SGP liet opnieuw duidelijk merken tegenstander te zijn van de nieuwe maatregelen en Wilders sprong in de bres voor Urk en Staphorst. 

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Coronapas zaait tweespalt
Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP, herhaalde in het debat nog maar eens dat de overheid volgens hem te optimistisch en te ambitieus is geweest door te denken dat met een hoge vaccinatiegraad alles opgelost zou zijn. Dat stelde hij in een interruptie tijdens de bijdrage van Aukje de Vries (VVD): “De gedachte was: als we gewoon een stevige vaccinatiegraad hebben, van zo rond de 85 procent, dan zijn we eruit. Dat was het licht aan het einde van de tunnel. En het eerlijke verhaal is dat dat gewoon te ambitieus en te optimistisch was. We hebben nu die hoge vaccinatiegraad. En daarmee blijkt dus niet het licht aan te gaan en alles afgelopen te zijn.”

“Je ziet nu dat het coronatoegangsbewijs steeds meer als oplossing wordt gezien”, vervolgde Van der Staaij. “Daar is veel op af te dingen, want het is absoluut niet waterdicht en het zaait en versterkt tweespalt.”

Bekijk de volledige bijdrage van Kees van der Staaij:

In zijn eigen bijdrage stelde Van der Staaij dat in de persconferentie voor zijn gevoel de coronapas as reddingsboei werd aangeklampt: “Dat gaf ons een gevoel van beklemdheid. Wat betekent dat nu precies? Keer op keer is door het kabinet het wenkende perspectief geschetst van een hoge vaccinatiegraad, het licht aan het einde van de tunnel. Dan zou corona onder controle zijn. Dan zou er een einde komen aan de vrijheidsbeperkingen. En nu, terwijl maar liefst 87,5 procent van de volwassenen gevaccineerd is, worden er toch vergaande maatregelen aangekondigd.”

"Het coronatoegangsbewijs is absoluut niet waterdicht en het zaait en versterkt tweespalt."

De SGP-fractievoorzitter begon vervolgens over vaccinatiedwang: “Keer op keer is door het kabinet gezegd dat er geen vaccinatiedwang komt, direct of indirect. En de hele Kamer sprak uit: geen dwang, geen drang. Maar nu liggen er plannen op tafel om de coronapas mogelijk te kunnen gaan maken in werksituaties, in de zorg, en zelfs te verplichten voor sportactiviteiten en onder bepaalde voorwaarden de detailhandel. Als dat allemaal onvoldoende helpt, misschien later nog wel een coronapas in het onderwijs of het schrappen van het testbewijs als alternatief voor het vaccinatiebewijs. Dit maakt veel burgers bezorgd. Waar eindigt dit? Wanneer stoppen we ooit met die coronapas? Wat is eigenlijk het doel van deze aanpak en wanneer is dat doel bereikt?”

Van der Staaij noemde het uitbreiden van het coronatoegangsbewijs opnieuw een glibberig pad en benadrukte dat er vooral heel veel te winnen is met een betere naleving van de basismaatregelen.

Wilders in de bres voor Urk en Staphorst
PVV-leider Geert Wilders stelde in zijn bijdrage dat niet-westerse allochtonen oververtegenwoordigd zijn in de ziekenhuizen. Hij reageerde vervolgens fel op een interruptie van Jan Paternotte (D66): “Ik erger me er kapot aan dat dit kabinet en ook u als D66’er het altijd hebben over Urk en Staphorst en daar altijd schande over spreken, maar niemand heeft het over deze groep. De groep is twee, drie keer zo groot als de groep mensen die in Urk en Staphorst wonen. Hieraan kun je daadwerkelijk iets doen. Nogmaals, dat moet vrijwillig gebeuren. Als ze het niet doen, doen ze het niet. Maar ze vaccineren nu zo weinig vrijwillig dat ze de helft van de populatie in het ziekenhuis vormen. Ik zeg daar wat van en ik blijf daar wat van zeggen. Ik vind het schijnheilig dat u en de rest het wel over mensen in Urk en Staphorst hebben, maar niet over de niet-westerse allochtonen.”

ChristenUnie
De rol van de ChristenUnie is de laatste weken opvallend. De partij lijkt zich steeds meer afzijdig te houden. Waar de partij eerder nog tegen de invoering van de coronapas was, lijkt men nu toch een voorstander te zijn van de uitbreiding van de maatregelen, inclusief het op meer plaatsen invoeren van dezelfde coronapas.

"Het nieuwe pakket aan maatregelen is nodig omdat in de zorg de druk te hoog is."

“Het valt me niet makkelijk om opnieuw een pakket te zien ontvouwen wat nieuwe inperkingen van vrijheden brengt”, verzuchtte CU-Kamerlid Mirjam Bikker aan het einde van het debat. “Maar het is nodig, omdat in de zorg de druk te hoog is. Alleen, wat hoop ik dat we met dit pakket en met het naleven van deze basismaatregelen weer terug kunnen naar een andere situatie. Daar zijn we allemaal bij. Ik roep mezelf daartoe op, maar ook iedereen hier. Laten we dat doen waar we maar kunnen, want het zou goed zijn als we die vrijheid weer terug kunnen vinden door zo voor elkaar te zorgen.” Daarmee lijkt ChristenUnie de hernieuwde maatregelen te steunen, zij het met pijn in het hart.

De ChristenUnie is overigens niet nodig voor een meerderheid. Tijdens het debat lieten VVD, CDA, D66, PvdA, Volt en Fractie Den Haan al weten in te stemmen met het pakket aan maatregelen dat zaterdag ingaat. Daarmee is een meerderheid van de Tweede Kamer behaald.

Bikker sprak zich in haar eigen bijdrage wel uit tegen een zogeheten 2G-beleid. “De vaccins zijn goed en ze werken, zeker voor de ziekenhuisopnames. Gelukkig. Maar die keuze wordt in vrijheid gemaakt. Daarom hecht de ChristenUnie aan goede informatie, aan vertrouwen geven aan burgers en ook aan toegankelijke en gratis testen als alternatief. Daarom zie ik ook niet hoe een 2G-beleid, waarin alleen vaccinatie of herstel geldig is, zou werken of passend zou zijn als je voor keuzevrijheid over vaccinatie staat.”

Ze ging ook in op de huidige situatie in Nederland: “Met name in de G3 en de Biblebelt zijn de zorgen het grootst. We weten dat het goed navolgen van de basismaatregelen enorm helpt. Ik roep daar dan ook met klem toe op: alsjeblieft, houd je eraan, je helpt ons allemaal daarmee, jezelf, je familie, de mensen van wie je houdt.” Verder vroeg ze de minister welke mogelijkheden hij ziet voor groepen die eerder gewetensbezwaren hadden bij de ontwikkeling van bepaalde vaccins en sprak ze haar zorgen uit over de mogelijkheid van een coronapas op het werk.

Ook hamerde Bikker, net als haar SGP-collega Van der Staaij later in het debat, op het ontwikkelen van langetermijnbeleid met betrekking tot corona: “Nu we meer weten over het virus en we weten dat ook een heel hoge vaccinatiegraad niet alles oplost, is het hoog tijd om de langetermijnscenario’s uit te werken waardoor de samenleving maximaal weet wat haar te doen staat, zo proportioneel mogelijk en met een parate zorg. Want al we tweedeling willen voorkomen, kwetsbaren willen beschermen en de zorg houdbaar en toegankelijk willen houden, dan moeten we echt veel meer vooruit gaan kijken.”

Conclusie
Diep in de nacht eindigde het debat uiteindelijk met enkele belangrijke conclusies: de QR-code gaat toch niet bij buitensporten gelden en een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het pakket aan maatregelen dat aanstaande zaterdag in zal gaan. Daarbij lijkt ook de ChristenUnie overstag te gaan en de maatregelen te steunen, terwijl de SGP een uitgesproken tegenstander blijft.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Politiek
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Segers ziet doorstart kabinet als laatste optie: "Ik wil niet degene zijn die het opblaast"
Meer over Politiek »

Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het zijn veelal de meisjes en vrouwen van de reformatorische kerken die voor onze ouderen, zieken en gehandicapten zorgen. Dit is ook de reden dat het kabinet geen vuist durft te maken tegen de gezondheidszorg.Het kabinet weet ook dat dreigen met ontslag geen enkele indruk zal maken en zonder deze mensen de gehele zorgsector kan sluiten. Ook al ben ik van de PKN , ik ben toch heel trots op ze.