cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Florens van der Spek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juni 2021 door Redactie

Jezus Leeft zorgt voor frustratie bij BEAU: "Je moet je mond een keer houden"

Maandagavond vond er in talkshow BEAU een flinke discussie plaats over al dan niet vaccineren. Daarbij was ook Jezus Leeft-lijsttrekker Florens van der Spek aanwezig. Hij gaf aan tegen vaccineren te zijn. Het gesprek verliep niet altijd even vriendelijk. Presentator Beau van Erven Dorens irriteerde zich zichtbaar en viel hard uit tegen Van der Spek: "Je moet gewoon je mond een keer houden." 

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

"Je kan wel blijven lachen, maar als ik je vraag om je mond te houden moet je gewoon je mond een keer houden," zei Beau.

Van der Spek zat met een geopende Bijbel aan tafel bij de talkshow: ”De Bijbel zegt heel veel over angst. De Bijbel leert dat we niet moeten vrezen. In 1 Johannes 4:18 staat: ’Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees buiten. Want de vrees heeft pijn en die vreest is niet volmaakt in de liefde’. Dat is de voornaamste reden dat ik mij niet laat vaccineren. Ik heb de liefde van God leren kennen en ben nergens meer bang voor. Als ik sterf, heb ik eeuwig leven, het paradijs is mij beloofd. Ik ben niet bang en hoef geen angst te hebben voor corona.”

Presentator Beau van Erven Dorens gebruikte het voorbeeld van een buxus tegenover Van der Spek, die hovenier is. ”Stel er zit schimmel in je buxus. Dan weet je gewoon dat je wat moet doen met het gedeelte waar de schimmel zit, anders kan de hele buxus straks op de composthoop.” Van der Spek stelde dat een goed voorbeeld te vinden: ”Weet je wat heel belangrijk is bij zo’n buxus? Dat je niet allerlei gifstoffen gaat gebruiken, maar dat je nagaat waarom er een frustratie is in de natuur. In deze wereld is nu ook een frustratie. De wereld staat op z’n kop. Het antwoord vind je in de Bijbel. Daarin staat dat door de zonde de dood in de wereld is gekomen. We hebben de buxusmot gehad en keihard bestreden. Maar de musjes en de koolmezen gingen massaal dood. Als mensen op een menselijke manier gaan ingrijpen, zie je dat het probleem verschoven wordt. Zo kijk ik ook naar het vaccin. De kern van het probleem is de zonde."

Bekijk de specifieke opmerking van Beau op 12:40

"Jij zegt: ik vertrouw op God, maar tegelijkertijd ben je misschien een bron van besmetting voor iemand anders."

Ook politiek verslaggever Frits Wester was aanwezig bij de talkshow. Hij vroeg zich af of er niet heel veel Bijbelteksten zijn die andere dingen zeggen: ”Ik ben met de Bijbel opgegroeid. Kinderen bij mij in de klas werden niet gevaccineerd en kregen polio. Die heb ik de trappen af zien strompelen en ze konden niet meedoen met gym. Je kunt denk ik vanuit de Bijbel alles verklaren. In Efeze staat dat je de wapenuitrusting van God aan moet trekken om je te beschermen tegen de duivel. Je kunt ook zeggen: dat virus is de Bijbel, trek de wapenuitrusting die ons gegeven is aan om jezelf en ook andere mensen te beschermen. In de kern vind ik het eigenlijk egoïstisch. Jij zegt: ik vertrouw op God, maar tegelijkertijd ben je misschien een bron van besmetting voor iemand anders.”

”Ik wil je absoluut niet in gevaar brengen”, reageerde Van der Spek. ”Maar als je vertrouwt op dat vaccin hoef je toch niet bang te zijn? En ik ben niet bang want ik vertrouw op God.”

De discussie tussen de diverse gasten ging daarna nog even verder en Van der Spek begon meerdere keren over zijn geloof. Dat irriteerde Van Erven Dorens zichtbaar en toen iedereen ook nog eens door elkaar ging praten, besloot hij in te grijpen: "Iedereen even zijn kop houden", schreeuwde de presentator. Toen verschillende gasten vervolgens wat lacherig reageerde, richtte Van Erven Dorens zijn woede op Van der Spek: ”Je kunt wel blijven lachen, maar als ik je vraag om je mond te houden, moet je gewoon je mond een keer houden.” Opvallend is dat de Van Erven Dorens zich daarbij alleen op Van der Spek richtte. Dat viel ook de kijkers op die verbaasd reageerden op de uitval van de presentator. Veel mensen vonden de reactie overtrokken en vroegen zich af waarom Van der Spek zo werd behandeld. 

"We hebben het goedgemaakt. En ik heb een Statenbijbel van hem gekregen."

Ook de presentator zelf lijkt zich even later te beseffen dat zijn reactie op z'n zachtst gezegd vreemd was. Hij bood namelijk zijn excuses aan.  ”Sorry dat ik tegen je uitviel, maar ik was wel klaar met het antwoord.” ”Ik vind het jammer”, reageert Van der Spek tot slot. ”Zoals een arts overtuigd is van het vaccin, zo gaan wij elke week de straat op en vertellen we het Evangelie.”

Op Instagram blikt Van Erven Dorens en biedt hij nogmaals zijn excuses aan. Hij doet dit bij een foto van hem en Van der spek terwijl ze samen een Statenbijbel vast hebben die de presentator van de evangelist kreeg. ”Het ging er in de show vanavond even hard aan toe… Ik schoot uit mijn slof tegen Florens van der Spek (die uit religieuze overwegingen geen vaccin wil hebben), omdat de discussie mijns inziens ontspoorde. Na afloop heb ik nogmaals mijn excuses aan hem gemaakt, want iemand zo ruw tot de orde roepen is niet fatsoenlijk.”

”Maar we hebben het goedgemaakt”, vervolgt de presentator. ”En ik heb een Statenbijbel van hem gekregen! Ik zal het even moeten opzoeken, maar daar staat vast ergens in dat gij die de stem verheft de goede woorden niet kan vinden. En zo is het!”

CIP-redacteur Patrick Simons besprak bovenstaand bericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 1:30

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik vroeg mijzelf af: heb ik angst voor Corona en laat ik me vaccineren of heb ik angst voor het vaccin en laat ik me niet vaccineren? Met deze vraag ging ik naar mijn Heer. En Hij antwoordde mij. Vertrouw op Mij. Het gaat niet om wel of geen vaccinatie, de vijand is eropuit om de Eenheid onder Gods kinderen weg te roven. Laten we daarvoor waken. Neem het vaccin wel of niet, maar waak voor verdeeldheid. Want als wij Eén zijn (en er staat dat Hij dat zelf zal regelen) worden we gevaarlijk voor de vijand die rondgaat als een briesende leeuw...