cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gewoon bloot
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 maart 2021 door Jeffrey Schipper

SGP vindt kinderprogramma met blote mensen "bizar"; evangelist start petitie

De SGP wil dat het kabinet in gesprek gaat met de NPO over een nieuw kinderprogramma op tv: ‘Gewoon. Bloot.’ Veel kinderen vinden het moeilijk om naar blote mensen te kijken en om over bloot te praten. De makers van het programma vinden dat dit anders moet. De bedoeling van het programma is kinderen te confronteren met naakte mensen om ze op die manier een realistische kijk te geven op het menselijk lichaam.

In het programma gaat een groep kinderen onder leiding van presentator Edson da Graça vijf doodgewone mensen het hemd van het lijf vraagt. Letterlijk, want de gasten zijn poedelnaakt. NPO Radio 1 sprak met Gerben Bakker, één van de deelnemers. "Het is belangrijk dat kinderen leren dat hun lichaam oké is en er vragen over stellen, zodat er geen schaamte over het lichaam is. Nu kunnen alle kinderen in Nederland zien dat het is prima om vragen te stellen, ook aan hun ouders."

SGP-voorman Kees van der Staaij vindt dit plan van de NPO “bizar”. “Alsof kinderen niet weten dat niet ieder lichaam hetzelfde is. “Het gaat mij veel en veel te ver als dat gebeurt door leerlingen op de basisschool te confronteren met poedelnaakte wildvreemden in de klas. Hoe kom je erop?!”

De SGP vindt dat tere zaken als deze in het gezin moeten worden besproken. “Dat is als het goed is een veilige en beschermde omgeving.” Van der Staaij wijst erop dat kinderen het als ongemakkelijk ervaren. “Dat zegt al genoeg. Kinderen vinden dat moeilijk. Dat is niet voor niks. Die beschermende drempel die er van nature is, moet je niet slopen. Ik hoop dat het kabinet dit plan van tafel laat halen.”

Evangelist Daniël van Deutekom is een petitie gestart tegen "deze walgelijke uitzendingen". "Kinderen van 11 horen geen vragen over iemands penispiercing te stellen", stelt hij. "Dat is NIET NORMAAL." In het bijschrift boven de petitie stelt hij dat Gewoon bloot "schadelijk en grensoverschrijdend omdat het leidt tot het afbrokkelen van natuurlijke verdedigingsmechanismen bij kinderen. Wij roepen de NPO daarom op om de afleveringen die vanaf 21 maart uitgezonden zouden worden niet meer uit te zenden. Naaktlopen is strafbaar. Wat is dit dan?" Inmiddels hebben meer dan 70.000 mensen de petitie ondertekend.

SGP-raadslid Tom de Nooijer vindt het opvallend dat, op de SGP en Forum voor Democratie (FvD) na, politieke partijen zich hier niet over uitspreken. "Waar blijft de rest van de partijen in vredesnaam?" FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet liet weten: "Ja, joh. Kinderen op tv lekker vragen laten stellen aan een naakte man met een penispiercing. Gadverdamme. De publieke omroep schurkt hiermee aan tegen het promoten van pedofilie. Seksualisering van kinderen. Potloodventerij. Misdadig. Saneer de NPO!"

Zangeres en schrijfster Stella Bergsma snapt de ophef niet. "Het gaat gewoon over naakte lichamen. Daar is HE-LE-MAAL niets mis mee. Onder onze kleren zijn we allemaal bloot." Volgens wetenschapsjournalist en presentator Diederik Jekel vergeten critici dat "kinderen nu hun lichaamsbeeld krijgen via Instagram, TikTok en porno. Alom twijfel bij jongens en meisjes of ze wel normaal genoeg zijn. Influx van 'ideaalbeelden' zijn veel meer alom aanwezig nu. Dit helpt wellicht."

De SGP heeft over deze kwestie schriftelijke vragen gesteld aan de regering. Daarin stelt de partij óók de vraag of er geen sprake is van schending van de bepalingen in het Wetboek van Strafrecht over schending van de ‘openbare eerbaarheid’. Klik hier om de vragen te bekijken.

Reacties van christenen:

Eppo Bruins, Kamerlid ChristenUnie: Is dit een smakeloze grap of is het waar? Grensoverschrijdende tv, in strijd met goede zeden. Telkens weer een stap verder, omroep NTR en Rutgers? Niet alles wat kan is goed of nodig.

Maarten van Nieuw Amerongen, voorzitter SGP Leiden-Leiderdorp: Ziek. Minderjarigen die met naakte volwassenen in gespek gaan op tv. Onder het mom van taboes doorbreken. Dat is niet 'Gewoon bloot'. Dat is absurd. Over goede zeden kun je nog van mening verschillen, maar wie is de publieke omroep om zich te bemoeien met seksuele voorlichting?

Izak Heijboer: Idioot.

Gert-Wim Dubbeldam: Als je dat buiten de studio doet word je opgepakt wegens schennispleging. En terecht. Onbegrijpelijk dat men dit goed praat...

Salvo D'Agata: Weerzinwekkend programma. Wie wil zich graag poedelnaakt aan een jong kind van een ander laten zien? Welke vader/moeder wil zijn kind in gesprek brengen met een blote vreemde man/vrouw. Is dit het nieuwe normaal? Wie sponsort dit? We hebben er weer een DSM-stoornis bij.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Kinderen lopen schaamteloos tot hun 10 e naakt door het huis , dan ineens is het afgelopen en moet de badkamer op slot en willen ze niet meer naakt gezien worden. Dat is niet voor niks, deze natuurlijke reactie . Dit programma schuurt inderdaad tegen pedofilie aan. 40 a 50 jaar terug maakte deze omroepen ,zich ook al sterk voor de aanvaarding van pedofilie in de maatschappij. Is dit een nieuwe poging?