cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2020 door Redactie

Kees van der Staaij ontevreden over nieuwe maatregelen: "Moeten wij nu de prijs gaan betalen?"

De nieuwe afspraken tussen kerken en de overheid doen veel stof opwaaien. Maandagavond was Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer, bij talkshow Op1 om over het onderwerp te praten. Daarbij kwam ook de hersteld hervormde kerk van Staphorst aan bod. Hij vertelde geschrokken te zijn van de nieuwe afspraken. “Het moet niet zo zijn dat de opiniepeiling van de dag bepaalt wat de maatregelen zijn."

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Van der Staaij vertelt desgevraagd dat ook hij zondag naar kerk is geweest. “Er zijn op veel plekken in het land kerkdiensten gehouden. Je merkt dat het voor heel veel mensen ontzettend belangrijk is om juist die plek van hoop, troost en geestelijke bezinning te bezoeken. De ontmoeting met God en het samenzijn met andere mensen wordt juist in crisistijd als ongelooflijk belangrijk ervaren.”

"Vergeet niet dat heel veel capaciteit van zo'n kerk niet wordt benut."

Het Kamerlid stelt te begrijpen dat mensen niet snappen dat er ondanks alle beperkingen wel zoveel mensen naar kerk konden in Staphorst. “Ik begrijp dat dat de wenkbrauwen doet fronsen. Ik kan me ook voorstellen dat er nog eens het gesprek met kerken wordt aangegaan over hoe ze die vrijheden moeten invullen. Ik merk dat heel veel kerken, ook de kerk in Staphorst, offers brengen doordat heel veel mensen niet naar kerk kunnen. Normaal gaan daar 2300 mensen naar één kerkdienst. Veel mensen kunnen wekenlang niet naar kerk. Vergeet niet dat heel veel capaciteit van zo’n kerk ook niet wordt benut.”

Nauwelijks besmettingen
De fractievoorzitter van de SGP begint vervolgens over de statistieken van het RIVM, waaruit blijkt dat er nauwelijks besmettingen plaatsvinden in kerken. “Ik denk dat dat ook komt door de strikte naleving van de maatregelen. Volgens de laatste cijfers is er 0,1 procent van de besmettingen gekoppeld aan religieuze bijeenkomsten. Dat is geen vergelijk met thuis, werk en de horeca. Dat komt denk ik ook omdat de regels makkelijk na te leven zijn. Er is geen koffie voor- of achteraf, mensen gaan via heel veel ingangen in de kerk zitten.”

"Het voelt als een klap in het gezicht en helemaal niet solidair."

Ook Jean-Luc Murk, arts en microbioloog in Tilburg, zit aan tafel. “Het voelt als een klap in het gezicht en helemaal niet solidair”, reageert hij als hem naar zijn mening wordt gevraagd. “We moeten ons met z’n allen aan de maatregelen houden en dat vinden we belangrijk. Dan is er grondwettelijk een uitzonderingspositie, die ik overigens goed begrijp. Maar er is vrijheid hebben en vrijheid nemen. Dit voelt gewoon niet solidair. Ik ben het met u eens dat de kerken het de afgelopen tijd heel goed gedaan hebben, er is een laag percentage besmettingen. Maar daar moeten we wel bijzeggen dat de metingen die we hebben gedaan in een periode werden gedaan waarin niet zo heel veel besmettingen waren.”

“Of het zo goed blijft gaan als je met 600 man bij elkaar komt en blijft zingen, betwijfel ik”, vervolgt de arts. “Ik vind het een tijdbom. Het voelt gewoon niet goed. Ik ben er wel een beetje kwaad over. Ik weet dat mensen het niet zo bedoelden en met goede bedoelingen in de kerk zitten. Maar op een gegeven moment moet je ook beseffen dat je onderdeel bent van een land.”

Van der Staaij reageert door te stellen dat mensen zich in kerken heel goed aan de voorschriften houden om de kans op besmettingen zo laag mogelijk te houden. “En als je dan ook nog in de statistieken terugziet, niet alleen van weken geleden maar ook nog van vorige week, dat het kennelijk lukt om ons verantwoord te gedragen, moeten wij dan nu de prijs gaan betalen? Omdat mensen terugkeren vanuit vliegvakanties in risicovolle gebieden? Omdat het in de kroeg niet goed gaat? Het is ook helemaal niet zo dat kerken een eenzame uitzonderingspositie hebben. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld politieke vergaderingen, protestbijeenkomsten en demonstraties.”

Rigoureus
Vervolgens komt het Kamerlid met de Sint-Janskerk in Gouda als voorbeeld. “Daar mogen doordeweeks nu 300 mensen zich vergapen aan de prachtige gebrandschilderde die daar te zien zijn, dat is een museum. Wordt er een concert gehouden, dan mogen er 250 mensen komen. En tijdens de zondagse eredienst mogen er niet meer dan 30. Dat is zo rigoureus.”

“Er ontstaat nu het gevoel dat er naar aanleiding van commotie in één keer, zonder mogelijkheden voor maatwerk, rigoureus wordt afgeschaald. Is dat wel terecht? Ik geloof in een zeker meeveren met de samenleving. Maar het moet ook niet zo zijn dat de opiniepeiling van de dag bepaalt wat de maatregelen zijn”, aldus Van der Staaij.

Bekijk hier de hele uitzending.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hoe absurd en onredelijk de norm van 30 is, blijkt uit het voorbeeld over de Sint-Janskerk in Gouda.