cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Marten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juli 2020 door Patrick Simons

'Nashville-dominee' niet onder indruk van demonstratie: "Ik ga graag het gesprek aan"

‘Dominee die Nashvilleverklaring ondertekende preekt opnieuw in Gorinchem’, kopte het Algemeen Dagblad vorige week. In een uitgebreid artikel werd aangekondigd dat dominee Marten Visser, die de Nashvilleverklaring inderdaad ondertekende, komende zondag in Gorinchem komt preken. Met resultaat, want inmiddels is duidelijk dat er een demonstratie bij de kerk gaat plaatsvinden. De predikant is daar echter niet ondersteboven van. “Ik ga graag het gesprek met eventuele demonstraten aan. Daarom probeer ik wat eerder bij de kerk aanwezig te zijn”, vertelt hij tegenover CIP.nl.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid


CIP-redacteuren Jeffrey Schipper en Patrick Simons bespraken dit interview in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 24.

Het is niet de eerste keer dat Gorinchem in het nieuws komt rondom dit thema. Vorig jaar januari gebeurde hetzelfde al met ds. M. Klaassen, één van de initiatiefnemers van de Nashvilleverklaring. Ook toen werd er een demonstratie aangekondigd. De kerkenraad besloot vervolgens om de preekbeurt te annuleren. Dat is tot dusver bij de preekbeurt van ds. Marten Visser niet het geval. Zelf heeft hij ook geen enkele twijfel. “In het geheel niet”, vertelt hij desgevraagd. Visser zegt de demonstranten ook een klein beetje te begrijpen. “Ik begrijp dat mensen het niet eens zijn met het standpunt dat homoseksuele relaties niet naar Gods bedoeling zijn. Ik begrijp het niet dat ze de ruimte om die mening te verkondigen, weg willen nemen. Niets zo intolerant als de toleranten.”

"Ik begrijp dat mensen het niet eens zijn met het standpunt dat homoseksuele relaties niet naar Gods bedoeling zijn."

Nadat het Algemeen Dagblad besloot om aandacht te geven aan het feit dat één van de ondertekenaars van de Nashvilleverklaring ergens preekte, werd er vrij snel een demonstratie georganiseerd. De organisator is Paulus van Zee, theoloog en lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Onder het moto ‘Stop homofobe dominee’ roept hij iedereen op om te demonstreren bij de Grote Kerk. “De woorden uit de mond van een Nashville-dominee leiden tot ontwrichting in families, uitsluiting en suïcidale gedachten bij jonge mensen”, schrijft hij op Facebook.

Dat het juist een christen is die een dergelijke demonstratie organiseert, vindt dominee Marten Visser overigens niet vreemd. “Het zou gekker zijn als mensen van buiten de kerk zich gingen bemoeien met wat in de kerk gezegd wordt. Helaas wordt de kerk in Nederland steeds verder meegezogen met maatschappelijke ontwikkelingen en is zij steeds minder bereid te bouwen op Gods Woord.”

Visser wil zondag zeker het gesprek aangaan, zo vertelt hij. “Ik ga proberen om wat vroeger bij de kerk te komen om met eventuele demonstranten in gesprek te gaan. Daar zie ik naar uit.”

De Nashvilleverklaring heeft inmiddels veel stof doen opwaaien in Nederland en nog steeds is dat niet volledig gaan liggen. CIP.nl maakte eerder een uitgebreide reconstructie waarbij er samen met de hoofdrolspelers werd teruggeblikt. Daarin zei ds. M. Klaassen onder andere dat het nooit de bedoeling is geweest om een groot gebaar naar de samenleving te maken. “We hoeven ons natuurlijk nergens voor te schamen. Maar het is niet onze bedoeling geweest om van de daken te schreeuwen hoe wij hierover denken. In eerste instantie deelden we onze zorgen over de hedendaagse kijk op huwelijk en seksualiteit binnen onze kerken.” Lees de volledige reconstructie hier.

Dominee Marten Visser stelt desgevraagd nog steeds achter de hoofdboodschap van de Nashvilleverklaring te staan. Wel geeft hij aan achteraf twee dingen ongelukkig te vinden. “Ten eerste denk ik dat het goed geweest zou zijn om een breder document op te stellen. De christelijke visie op relaties en seksualiteit vraagt namelijk ook aan de 97% heteroseksuelen zelfbeheersing en zelfverloochening. Ook bij hen, en daar sluit ik mezelf bij in, is er sprake van zonde en de noodzaak van vergeving.”

"Ik denk dat het goed geweest zou zijn om een breder document op te stellen."

Bovendien benoemt de predikant nog een ander punt dat in zijn ogen ongelukkig was. “Door de bewoordingen werd de suggestie gewekt dat niet alleen homoseksuele relaties niet naar Gods bedoeling zijn, maar dat je je zelfs geen homoseksueel mag noemen. Dat was heel ongelukkig.”

“Omdat op die twee punten terecht wat op te merken viel, was het vervolgens moeilijk de hoofdboodschap nog voor het voetlicht te brengen. Dat was dat seksuele relaties thuishoren in een levenslang huwelijk tussen man en vrouw. Dus ik hoop dat in de toekomst er mensen blijven die geen water bij de wijn doen op het gebied van Bijbelse opvattingen over seksuele relaties, maar ook dat het ons lukt dat op een betere manier te verwoorden.”

CIP-redacteuren Jeffrey Schipper en Patrick Simons bespraken dit interview in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 24.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reconstructie Nashvilleverklaring
- Hoofdrolspelers Nashvilleverklaring blikken terug: "In christelijk Nederland mag de waarheid niet meer duidelijk gezegd worden"
- Dit ging er mis bij de chaotische en overhaaste publicatie van de Nashvilleverklaring
- Legden twee CGK-hoogleraren een bom onder de Nashvilleverklaring? Een reconstructie met de hoofdrolspelers
- Vorig jaar brak een mediastorm los vanwege de Nashvilleverklaring: dit waren de hoofdrolspelers
- Waarom bezorgde christenen de noodklok luidden met de Nashvilleverklaring
Meer over Reconstructie Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Dappere dominee die een confrontatie niet uit de weg gaat.