cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dov
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 juni 2019 door Patrick Goede

Dov Bikas helpt in Israël ernstig verslaafden en prostituees: "Onlangs werd een ex-verslaafde gedoopt in de Jordaan"

Bij een oud verlaten busstation in Tel Aviv houden veel verslaafden en prostituees zich op. Het wordt ook wel 'de laatste halte' genoemd omdat dit de plek is waar veel mensen uiteindelijk sterven aan de gevolgen van hun verslaving. Dov Bikas gaat er juist heen om vrienden te maken. "We proberen iedereen als vrienden te behandelen", zegt Bikas. "Onlangs werd een ex-verslaafde gedoopt in de Jordaan."

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Sybe Vos.

Word ook lid

Wat motiveerde je om te beginnen met Aviv Ministry?
"Ik ben met name een evangelist en een kerkplanter die onder de arme en behoeftige mensen werkzaam is. We begonnen te evangeliseren om een kerk te stichten en toen kwamen we erachter dat de drugsverslaafden erg open staan voor het evangelie. Eén van de redenen daarvoor: ze zijn wanhopig. Net als de bloedvloeiende vrouw in de bijbel, Jezus was haar laatste hoop, ze had alle dokters al geprobeerd. Hetzelfde geldt vaak voor deze verslaafden."

"Er is nu ook een Bijbelschool voor Russen en ongeveer de helft daarvan zijn ex-drugsverslaafden, mooi om te zien. Er zijn na de val van de Sovjet-Unie veel Russische Joden naar Tel Aviv gekomen. Ze accepteren Jezus, gaan door een rehabprogramma en worden zich bewust van hun situatie. Dat is ook precies ons doel."

Wat voor praktische dingen doen jullie om de mensen te bereiken?
"Er is een gaarkeuken voor daklozen, we geven ze eten en we getuigen van Gods liefde. We geven 2000 maaltijden per maand weg. We willen daklozen en verslaafden van de straat halen en ze in een revalidatieprogramma plaatsen. Soms blijven ze een paar dagen en gaan daarna de straat weer op. Dan geven we ze een derde, vierde of zeventigste kans. De meesten van hen vallen minstens één keer terug. Sommigen volgden het programma al 10 keer maar blijven terugvallen. We geven ze kleren en proberen ze op allerlei praktische manieren te helpen." 

"Elke dag hebben we een ander team van vrijwilligers die helpen met allerlei taken. Zoals het maken van eten maar er zijn ook vrijwilligers gespecialiseerd in medische zorg. Mijn doel vanaf het begin was om een aantal verpleegsters en vrijwilligers te hebben. Als de mensen bij ons in het revalidatiecentrum binnenkomen kijken we altijd wat ze eventueel nodig hebben aan medische zorg." 

Kunnen mensen wel herstellen van zulke zware verslavingen en ernstig lichamelijk letsel?
"Ik denk dat het voor niemand te laat is. Ze kunnen in elke soort staat bij ons terecht. We zien hen bevrijd worden. Sommigen redden het helaas niet. Ik heb geen antwoord op het feit dat sommigen het wel redden en anderen niet. Verslaving is net zoiets als melaats zijn in de Bijbel. Er is geen remedie voor verslaving. Iedere keer dat iemand er vanaf komt is absoluut een wonder. Elke dag dat ze niet gebruiken is een wonder. Vaak verdwijnt plotseling het verlangen naar het middel compleet, ze hoeven het niet meer." 

Hoe verwerk je al het leed dat je dagelijks te zien krijgt?
"In het begin kon ik 's nachts niet slapen na het zien van al die ellende van mensen die lijden. Maar uiteindelijk is het denk ik net als met dokters die dagelijks opereren, op een gegeven moment raak je eraan gewend en doet het je emotioneel gezien minder."

Somen zagen er in het begin prachtig uit, jong en knap. Maar nu zien ze er afgrijselijk uit.

Welk verhaal heeft je het meest geraakt in de afgelopen jaren?
"Er zijn erg veel verhalen, veel mooie verhalen van mensen die beter zijn geworden. Maar ook veel verdrietige verhalen van mensen die overleden zijn. Of die we al 15 jaar kennen en nog altijd op straat leven. Ik kom hier dagelijks en ik heb ook zoveel vrienden gemaakt. We proberen iedereen als normale mensen te behandelen. We geven ze ook het beste eten, niet de restjes maar echt goed eten. We vernederen mensen niet maar we behandelen ze als vrienden. Sommigen zagen er in het begin prachtig uit, jong en knap. Maar nu zien ze er afgrijselijk uit. Dat is echt verschrikkelijk." 

"Laatst namen we 50 flessen drinken mee naar een park om uit te delen aan de mensen. Eén van hen bekeerde zich en liet zich dopen. Hij is 40 en was twintig jaar lang verslaafd aan drugs en belandde zeven keer in de gevangenis. Hij ging vooraan in de kerk op de knieën en beleed zijn zonden. Hij is nu onderdeel van het aanbiddingsteam, hij groeit in zijn geloof en staat in vuur en vlam voor God. Als je hem dat vier maanden geleden had verteld dan had hij je nooit geloofd. We hebben nu negen man in het rehabilitatieprogramma zitten, zwaar verslaafd aan alcohol en drugs. Daar ben ik zo dankbaar voor, dat is zo mooi. Anders gaan ze lichamelijk en geestelijk dood." 

Wat gebeurt er wanneer ze Jezus aannemen in hun leven?
"Sommigen maken een hele snelle groei door, beginnen zelfs hun eigen rehabilitatiecentrum om anderen te helpen of worden zelfs pastor in een kerk. Het is de bedoeling dat mensen na zes maanden in de afkickkliniek weer aan het werk kunnen. Na een maand lijken de meesten van hen alweer op jou en mij. We zien gelukkig zoveel succesverhalen. Er is bijvoorbeeld een vriend van ons die er nu precies zo uitziet als jij, met een brilletje op en een goede baan. Als hij bij de verslaafden langsgaat en op zijn armen laat zien waar hij zichzelf shots toediende dan zien ze hoe groot het wonder is. "

Soms maken we zelfs voor- en na foto's.

Wat heb je geleerd van het werken onder verslaafden?
"Je ziet iemand op de straat, dakloos met vieze kleren aan en je zegt bij jezelf: 'wat voor goeds kan dat nog brengen? Is er nog hoop voor deze persoon?' Maar wij zien de veranderingen dagelijks met onze eigen ogen. Soms maken we zelfs foto's van voor en na hun verslaving. Zelfs hun eigen familieleden kennen deze mensen niet meer terug nadat ze afgekickt zijn. Prachtig. Verneder of negeer mensen niet. We geven ze altijd opnieuw een kans omdat God een wonder kan doen."

"Een andere les is dat God ook toestaat dat dingen anders lopen dan je zou willen. Soms zijn zijn wegen met mensen anders. Je zou altijd willen dat je meer kon doen voor deze mensen. Meer opvanghuizen, meer gaarkeukens, meer mogelijkheden."

Wat kunnen mensen doen om bij te dragen aan jullie bediening?
"Mensen kunnen altijd bidden. Het is een bovennatuurlijke bediening die we hier hebben. Het is elke keer een wonder zoals gezegd. De andere manier waarop mensen kunnen helpen is natuurlijk financieel. We geven de verslaafden vaak nieuwe kleren, voedsel, medicijnen, we vangen de verslaafden op in het rehabilitatie centrum en daarnaast bieden we nog andere vormen van praktische hulp. Dat kost allemaal geld. Samen kunnen we dit voor elkaar krijgen. Het lukt mij niet om hier een artikel over te schrijven en het lukt jou niet om te doen wat ik hier doe. Maar als we als team te werk gaan kunnen we samen Gods licht in deze wereld brengen."

Van 12 tot 15 september is Dov in Nederland, op zondagochtend is hij in Leiden. 
Hij is bereid een spreekbeurt te geven in kerken aldaar, mail voor een afspraak naar patrick@cip.nl.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen