cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kinga Bán
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?
“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is vandaag. En het is alles wat je hebt. Morgen komt later. En gisteren is alweer weg. Dit is vandaag. Met z’n vreugde en zijn pijn. En je hoeft maar één ding te doen. Dat is: er zijn.’ “Dit moment is nu het enige dat telt. Ik heb mij voorgenomen om meer in het nu te leven en die boodschap geef ik door middel van dit lied graag door. Dat ik kan en mag zingen geeft me zoveel! Dat ik mijn verhaal mag bezingen en hierover vertellen vind ik geweldig om te doen. En hier ben ik ook zo dankbaar voor.”

"Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag."

Hoe heb je geleerd om niet morgen maar vandaag te leven?
“Als ik naar het ziekenhuis moet voor de uitslag van een chemokuur kan ik mij druk maken over hoe mijn leven er over drie maanden uitziet. Wat de arts vertelt beïnvloedt sterk mijn toekomst. Daar kan ik echt zenuwachtig van worden. Vooral als ik denk aan het idee dat mijn kinderen waarschijnlijk ooit zonder moeder verder moeten,” zegt de hoorbaar emotionele Kinga. “Mijn man Reinder zei op een gegeven moment: ‘dat heeft geen zin. We kunnen ervoor kiezen om in het nu te leven.’

Ik ben geen piekeraar of denker en aanvaard de dingen zoals ze komen. In die zin heb ik mijn karakter mee. Als ik me zorgen maak, kan ik snel de knop omzetten en duurt dit maar even. Het is niet makkelijk om in het nu te leven en dat lukt me niet altijd. Maar het is wel aanwezig en dat is wel de manier waarop we willen leven en dit gaat vaak ook erg goed. Als ik continu met mijzelf bezig zou zijn, word ik gek. Daarom moet ik soms tegen mijzelf zeggen: ‘Morgen ga ik iets leuks doen met de kinderen.’”

Hoe heb je gisteren geprobeerd om vandaag te leven?
“Gisteren (7 maart, red.) was mijn ‘depri dag’. Ik voelde mij echt niet fijn. Ik lig dan veel op bed en baal even. Ik accepteer dat het oké is dat ik een off-dag heb. Morgen is het weer anders, denk ik dan. Het tekent mijn leven niet. Want ik weet dat ik ook kan kiezen om het om te draaien. Als ik dingen doe, zoals op pad gaan, zingen of familie bezoeken, geeft mij dat energie en geniet ik weer van de dag.”

Waarom is het soms zo moeilijk om vandaag te leven?
“Ik denk dat het heel menselijk is om plannen te maken en na te denken over de toekomst. Voor een deel is het leven maakbaar. Bezorgd zijn over de toekomst is ook heel menselijk. Maar op veel momenten kunnen we kiezen tussen ‘ik voel me slecht’ en ‘ik vertrouw op God’. Ik vergelijk mijn relatie met God graag met een huwelijk. Verliefdheid is niet levenslang. Als je kiest voor een partner, kies je ervoor om voor altijd bij hem of haar te blijven. Zo is het ook met God. Ook als ik mij rot voel, kies ik ervoor om op Hem te vertrouwen.”

"Als ik continu met mijzelf bezig zou zijn, word ik gek. Daarom moet ik soms tegen mijzelf zeggen: ‘Morgen ga ik iets leuks doen met de kinderen.’"

'Want de hemel gaat nooit dicht,' is een regel uit het lied. Wat bedoel je hiermee en hoe ervaar je dit zelf?
“De hemel gaat nooit dicht. Jezus zal mij nooit verlaten. Daar mag ik op vertrouwen. Dat ervaar ik als ik contact met God zoek en met Hem praat. Ik ben niet iemand die een uur apart gaat zitten om God te zoeken, maar probeer Hem in mijn hele leven te betrekken. De ene dag gaat dat mij makkelijker af dan de andere dag. Als ik Hem betrek bij mijn leven, is het altijd goed. De ene keer merk ik dat Hij tot mij spreekt, bijvoorbeeld door een appje van een vriendin. Een andere keer doordat ik een vredig gevoel krijg. Die open hemel doet mij altijd goed. Hoe ik dat ervaar maakt niet uit. Soms zou ik het liefst fysiek met Jezus praten. Toch is het goed om bij Hem te zijn. Als ik Jezus zoek, voel ik mij altijd beter. De deur naar Hem staat altijd open en zal nooit dichtgaan. Dat weet ik omdat ik dat lees in mijn Bijbel en daar vertrouw ik dan ook op!”

In het lied 'Zomaar een morgen' zing je over geluk en vrij zijn. Wat wil je door middel van dit lied doorgeven?
“Dit lied gaat over mijn onbezorgde jeugd. Daar heb ik veel plezier aan gehad. Mijn jeugd was fantastisch.” In het lied zingt Kinga: ‘Wat een geluk! Het zingt in mijn hart! Ik voel nog precies hoe het was. Ik ben van de dag. De dag is van mij. Morgen de zorgen. Vandaag ben ik vrij!’ “In die vrijheid kun je onbezorgd je gang gaan en leven zonder de angst dat je niet goed bezig bent. Dit vrolijke, zorgeloze lied geeft vrede. Ik vind het heerlijk om aan mijn jeugd terug te denken. Terwijl ik dit zeg, besef ik dat niet iedereen een fijne jeugd heeft gekend.”

En dan te bedenken dat er ook nog een onbezorgde toekomst aankomt als God een nieuwe hemel en aarde schept…
“Hoe mooi is dat!,” reageert Kinga. “Natuurlijk zijn er nu nog gevoelens van verdriet en gemis, maar wat zou het mooi zijn als wij als christenen meer met dat verlangen naar de toekomst zouden kijken. Naast verdriet mag er altijd ruimte zijn voor uitzien naar een ontmoeting met Jezus. In het lied ‘Op reis’ zing ik ‘soms wil ik er al zijn, zo benieuwd naar mijn bestemming.’ Dat uitzien levert soms een conflict op met mijzelf. Aan de ene kant wil ik hier nog jarenlang zijn als moeder en aan de andere kant denk ik: ‘Heer, laat mij naar U toegaan.’”

Wil je een concert van Kinga Bán bezoeken? Klik hier voor tickets.

Klik hier voor meer info over het nieuwe album van Kinga Bán.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Vaak doet (zwaar) lijden iemand veel wijzer in het leven staan.Dat is een Bijbelse waarheid ook.Om die reden laat God vaak dingen toe voor Zijn doel.Het betreft vaak zaken die wij mensen niet kunnen begrijpen van waarom? Maar God zegt in Jesaja 46:10,...Mijn raadsbesluit zal volbracht worden en Ik zal al mijn welbehagen doen.... Laat God God zijn en toon ontzag voor Hem!