cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Joël Boertjens
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 december 2017 door Jeffrey Schipper

Amsterdamse voorganger bezorgd: "Moslims bedreigen mijn gemeenteleden"

“Christenen durven onvoldoende de donkere kant van de islam te benoemen,” stelt voorganger Joël Boertjens. Onlangs is weer een gemeentelid van hem bedreigd door mensen met een islamitische achtergrond. En dat is niet de eerste keer. De stilte die hierover heerst moet wat hem betreft worden doorbroken. “Wie dit durft te benoemen wordt helaas direct in de hoek van extreemrechts geplaatst,” vertelt de voorganger uit Amsterdam.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Hoe komen jullie als kerk met (voormalig) moslims in contact?
“Onze gemeente (baptistengemeente De Verbinding, red.) bereikt een groep vluchtelingen die vanwege hun geloof naar Amsterdam zijn gevlucht, of vanuit andere plaatsen in Nederland zijn verhuisd naar Amsterdam. Moslims die open staan voor het christelijk geloof bezoeken onze diensten of de Alpha-cursus. Ook door sociale hulp komen we met moslims in contact. Zo ken ik iemand die een dakloze vrouw met kinderen onderdak heeft aangeboden en mede door haar liefdevolle opstelling christen is geworden.”

Hoe begeleiden jullie moslims die ervoor kiezen om Jezus te volgen?
“Daar proberen we zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan. Tijdens doopdiensten verzoeken we gasten bijvoorbeeld om geen foto’s te maken en vanwege de veiligheid moeten dopelingen sommige details in hun levensverhaal achterwege laten. Voordat we foto’s op Facebook delen wordt gecheckt of onze broeders en zusters met een moslimachtergrond daar niet op staan. Als zij in de publiciteit zouden komen, is hun leven in gevaar. Ik vind het zorgelijk dat het zo werkt in een vrij land als Nederland. Eigenlijk is dat bizar.”

"Wie als moslim christen wordt, wordt op z’n minst uitgesloten en bedreigd. En dat in Amsterdam. Wie had gedacht dat het hier ooit zover zou komen?"

Onlangs plaatste je de tweet: ‘Vanmorgen wéér contact gehad met gemeentelid (ex-moslim) die in ons eigen Nederland wordt bedreigd door moslims. Wanneer komt hier eens aandacht voor??!! #boos’. Wat was de aanleiding?
“De desbetreffende persoon wordt bedreigd in het asielzoekerscentrum. Overigens heeft deze ex-moslim een indrukwekkend groot geloof in God. ‘God is mijn Beschermer,’ zei hij naar aanleiding van mijn tweet.”

Wat maakt je zo boos?
“Inmiddels weet ik dat het niet bij dreigementen blijft. De zoon van een moslima die tot geloof is gekomen is vanwege haar bekering in elkaar geslagen. En wat mij vooral zo boos maakt is dat we dit in een land als Nederland toestaan en het hierover veel te stil blijft. Te vaak word ik in de media geconfronteerd met ‘Hoge Veluwe-theologie’ van mensen die deze problematiek niet van dichtbij kennen. Dat bedoel ik niet denigrerend. Ik heb de indruk dat je op de BibleBelt hiermee nauwelijks in aanraking komt.

Vergeet niet dat de invloed van de islam enorm toeneemt. In de wijk van onze kerk stemt bijvoorbeeld 20% van de inwoners op DENK. En probeer maar eens als jood met een keppeltje door bepaalde wijken in Amsterdam te lopen. Dat is zeker niet altijd zonder gevaar. Wie als moslim christen wordt, wordt op z’n minst uitgesloten en bedreigd. En dat in Amsterdam. Wie had gedacht dat het hier ooit zover zou komen?”

Wat jou betreft is er een verband tussen de islamisering van ons land en bedreigingen van je gemeenteleden?
“Jazeker,” antwoordt Joël. “Laten we er geen doekjes om winden. Als er een aanslag is gepleegd weten we toch allemaal in welke hoek we doorgaans de dader(s) moeten zoeken? Gemeenteleden die bedreigd worden hebben niet voor niets een islamitische achtergrond. Een atheïst die tot geloof komt kan ook met heftige situaties te maken krijgen, ook daar hebben we ervaring mee, maar dat is echt van een andere orde.”

Je vindt dat er te weinig aandacht is voor bekeerde ex-moslims die bedreigingen ontvangen. Hoe verklaar je dat?
“In de eerste plaats merk ik op dat de gemiddelde theoloog zich hier nauwelijks over uit laat. Er is veel liefde en aandacht voor vluchtelingen. Begrijp mij niet verkeerd, dat ondersteun ik van harte.” Opnieuw verwijst hij naar theologen met een ‘Hoge Veluwe-theologie’ die in christelijke media vaak een podium krijgen maar de donkere kant van de islam nauwelijks benoemen. “Naast zorg voor vluchtelingen verdient onze zorg over de radicale islam meer aandacht. Onze broers en zussen worden vervolgd!

"Christenen zijn op dit gebied veel te stil. Kom niet alleen op voor vluchtelingen, maar laat ook je stem horen als je geloofsgenoten worden bedreigd."

Ten tweede heeft gebrek aan aandacht te maken met angst. Zo kun je door kritiek op de islam al snel weggezet worden als racist. Voor de duidelijkheid: ik heb het over de islam als ideologie en niet over moslims als individuele gelovigen. Daar kan ook angst richting God bijkomen: ben ik wel barmhartig genoeg jegens andersgelovigen als ik kritiek heb op de gevolgen van de islamisering? In de derde plaats merk ik dat christenen bang zijn om hun godsdienstvrijheid kwijt te raken als ze de islam bekritiseren. We durven onvoldoende de discussie aan te gaan over de vraag of islam en christendom een andere behandeling verdienen. ‘Als moslims geen eigen scholen mogen, mogen wij dat misschien ook niet meer.’ Daardoor praten we niet over de uitwassen uit islamitische hoek. Wie dit durft te benoemen wordt direct in de hoek van extreemrechts geplaatst. En dat is jammer.”

Jij hoopt op meer actie van christelijke partijen. Waar doel je op?
“Hier in Amsterdam is een aparte opvanglocatie ingericht voor asielzoekers die bijvoorbeeld homoseksuele asielzoekers bedreigen. Maar ik heb niet het idee dat de daders echt de klos zijn als ze zich in dit land misdragen. We moeten in dit land tot het uiterste gaan om mensen te beschermen. In Amsterdam-West staan bij joodse instellingen beveiligingsposten. Dit soort maatregelen zijn onvoldoende. Ik mis een scherp inhoudelijk gesprek over de ideologie van mensen van mensen die zich schuldig maken aan bedreigingen richting joden, christenen, homo’s en ga zo maar door. Het gaat mij er vooral om dat daarover een discussie ontstaat. Christenen zijn op dit gebied veel te stil. Kom niet alleen op voor vluchtelingen, maar laat ook je stem horen als je geloofsgenoten worden bedreigd.”

In hoeverre is het code rood?
“Het ligt eraan hoe je dit bekijkt. Hier in Amsterdam ben je als christen nog altijd veiliger dan in een land als Iran. Wat dat betreft is het geen code rood, maar de situatie wordt wel degelijk onderschat. Ik heb mensen uit landen met een islamitisch regime ontmoet die hier al tientallen jaren wonen en benadrukten hoe ernstig de invloed van de islamisering is. Dat zie ik als ik de lijsten bekijk van landen waar christenen worden vervolgd. Ik weet niet of het code rood is, maar het is al erg genoeg dat er geen foto’s mogen worden gemaakt bij doopdiensten en we soms in het geheim mensen moeten dopen. De realiteit is dat de dreiging toeneemt. Dat merk je waarschijnlijk in plaatsen als Harderwijk, Ede en Barneveld.”

"Wees niet bang om je voorrechten als christen te verliezen en ga de discussie aan."

Jezus zegt: ‘Ze hebben mij vervolgd, dus zullen ze ook jullie vervolgen’. Dat maakt het er niet eenvoudiger op…
“Zeker, maar dat wil niet zeggen dat we vervolging moeten opzoeken. Ik heb contact gehad met een voorganger uit de Iraakse stad Mosul. Een derde van zijn gemeente is gedood en een derde is gevlucht. Toch blijft hij op zijn post, omdat hij wil dat er christenen in zijn land blijven. Dat is super stoer en voor zijn houding heb ik alle respect. Maar in een vrij land als Nederland hebben we volgens mij de plicht om die vervolging tegen te gaan. ‘Vervolging hoort er nu eenmaal bij,’ is niet de juiste houding ondanks het feit dat ons nooit een comfortabel leven is beloofd.”

De ChristenUnie is sinds kort onderdeel van de regering. Wat zou je willen meegeven aan partijleider Gert-Jan Segers?
“Hij heeft zeven jaar in Egypte gewoond en zal dus weten waar ik het over heb. Segers heeft ook goede ideeën als het gaat om het beschermen van vervolgde christenen. Toch zou ik willen dat hij nog meer zijn stem verheft. Verhalen over bedreigde joden en christenen in Amsterdam moeten meer in de openbaarheid komen. Bovendien zit de ChristenUnie nu aan de knoppen. Met de minimale Kamermeerderheid van 76 zetels heeft de partij een strategische positie. Wees niet bang om je voorrechten als christen te verliezen en ga de discussie aan.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Van Thomas Jefferson 6e president van de VS en van sir Winston Churchill is bekend dat zij de Koran gelezen hebben om de islam te doorgronden. Hun conclusie was zeer afwijzend. Maar ook wanneer u geen Koran heeft gelezen kunt u weten hoe de islam uitwerkt als een politiek / religieus systeem. De islam zorgt voor stromen vluchtelingen die niet door hun islamitische broeders worden opgevangen. Die vluchtelingen moeten zich in westerse landen zich vestigen en breiden zo de islamitische invloed uit. Islam en democratie gaan niet samen.