cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Weduwe Pakistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

16 mei 2023 door Patrick Goede

Christelijke weduwe op borgtocht vrij na beschuldiging van godslastering

Een rechtbank in Pakistan heeft afgelopen zaterdag een christelijke vrouw, Musarrat Bibi, op borgtocht vrijgelaten nadat ze werd beschuldigd van godslastering. De straf voor godslastering in Pakistan is meestal een levenslange gevangenisstraf.

Lazar Allah Rakha, de advocaat van Musarrat Bibi, vertelde Morning Star News dat de rechter afgelopen vrijdag tot het besluit van een vrije borgtocht kwam. Musarrat kon daardoor met een borgsom van 100.000 Pakistaanse roepies (323 euro) vrijkomen.

"De rechtbank accepteerde mijn argument dat er maar liefst vier dagen zaten tussen de registratie van het vermeende delict en het voorval zelf", vertelde Rakha aan Morning Star News. Bibi en Sarmad, een moslim die ook werd opgepakt en aangeklaad voor hetzelfde vergrijp, zijn beiden analfabeet.

Schoonmaak
Ze kregen op 15 april de opdracht om de opslagruimte van de school waar ze werken schoon te maken, die was namelijk gevuld met papier en ander afvalmateriaal. De twee arbeiders zouden het afval in een hoek van de school hebben verzameld en in brand hebben gestoken. Sommige studenten merkten later op dat er zich tussen de verbrande voorwerpen ook pagina's met Koranverzen bevonden.

"Bibi en Sarmad voerden slechts de bevelen van de schooladministratie uit om de voorraadkamer van de school schoon te maken. Bibi werkt daar als kantoormedewerker en Sarmad als tuinman", zegt de advocaat. "En voor een veroordeling wegens godslastering in Pakistan moet opzet worden bewezen."

"Schoolpersoneel, onder wie directeur Nasreen Saeed, wist dat Bibi en Sarmad niet opzettelijk Koranpagina's verbrandden", zegt advocaat Javed Sahotra, die Bibi ook vertegenwoordigt in de rechtszaak. "De directeur en andere personeelsleden probeerden de protesten van sommige leraren en studenten dan ook tot bedaren te brengen."

Alleen Bibi
Vier dagen later, op 19 april, belt een moslim genaamd Kashif Nadeem naar de kliklijn van de politie. Hij beschuldigt alleen de christelijke Bibi van godslastering. "De politie ontdekte tijdens hun onderzoek naar de zaak dat ook de tuinman betrokken was bij het in brand steken van de Koranpagina's", vertelt advocaat Sahotra.

Nadeem verzamelde vervolgens ook nog eens een menigte buiten de school om daar te protesteren. "Vervolgens arresteerde de politie Bibi en Sarmad om onrust te voorkomen", zegt de advocaat. Ze werden in voorlopige hechtenis naar de Pakpattan-gevangenis gestuurd.

Bibi heeft drie dochters, van wie er twee zijn getrouwd, de jongste van 14 woont bij haar moeder. Bibi's echtgenoot, Barkat Masih, heeft op dezelfde school gewerkt als leraar. Na zijn dood vijf jaar geleden nam de school haar in dienst als kantoormedewerker. Ze runde ook een kleine winkel in de school om haar inkomsten aan te vullen.

Pakistan staat zevende op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen