GerGem-ouderling hangt pen aan de wilgen bij Refoweb: "De kerk wordt zwartgemaakt"

Nieuws15 mei 2023
Jan van den Brink

De naweeën van de lezing ‘Het evangelie zonder kleine lettertjes’ van dr. G. A. van den Brink worden in de reformatorische gezindte nog altijd gevoeld. Bijna een jaar geleden wees hij op “een groot en wezenlijk probleem in de reformatorische gezindte: een levensgevaarlijke dwaling”. Het leidde tot een briefwisseling op Cvandaag en op Refoweb. Zijn ‘penvriend’ op Refoweb, Jan van den Brink, vindt dat de stroom van vervolgvragen en reacties op Refoweb Gods koninkrijk beschadigen. Om die reden hangt hij zijn pen aan de wilgen. Hij stopt per direct als pannellid van het Refoweb-team.

“Als het gaat om het aanbod van genade is de ene dominee ernstig en de andere predikant wat meer gunnend. Als het alleen een zaak was van karakter of gunning, valt het probleem wel mee. Maar waar ik nu over spreek is veel ernstiger”, stelde Van den Brink tijdens de lezing ‘Het evangelie zonder kleine lettertjes’ van Geloofstoerusting. “Het gaat over waarheid en leugen. We hebben het over een levensgevaarlijke dwaling. Ik zou willen dat het anders was. Ik zeg dit niet omdat ik graag grote woorden gebruik. In onze gereformeerde gezindte klinkt een misleidende boodschap die veel mensen verlamt en vergiftigt.”

Hij vervolgde: “Te veel dominees schetsen dit beeld van het evangelie: God opent het boek van het evangelie, maar straks op de oordeelsdag slaat God met een klap het boek van het evangelie dicht en opent Hij het boek van de uitverkiezing. Dat noem ik nu een evangelie met kleine lettertjes. We hebben allemaal een Zaligmaker nodig, niemand kan zichzelf redden. De enige Zaligmaker die er is, is Jezus. Geloof je dit evangelie? Dan ben je gered. Vertrouw je deze Zaligmaker? Dan is de beslissing voor nu en de eeuwigheid gevallen.”

Bekijk de volledige boodschap van dr. Van den Brink:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Kritische collegapredikanten
Predikanten uit de reformatorische gezindte waren verontwaardigd. “Dominees uit de rechterflank van de reformatorische gezindte zijn geschoffeerd en over één kam geschoren. Dat is verschrikkelijk en mag niet onweersproken blijven”, stelde ds. A. Schultink (GGiN). “Van den Brinks boodschap klinkt klinkt simpel, maar is tegelijk misleidend”, vond ds. G. Clements (GerGem). Ds. A. Verschuure (GerGem) tijdens een dienst: “Met dergelijke lezingen wordt geprobeerd de gedachten van onze jongeren in te nemen. Hierin komt de aloude strijd aan de orde dat de mens wil meedoen in het proces van zalig worden.” “Kennelijk is de prediking van het Evangelie alleen voldoende om het nieuwe leven te verwekken. Dan kunnen we de Wet afschaffen”, merkte ds. O. M. van der Tang (GGiN) op.

Jan van den Brink, in de GerGem in Eindhoven actief als ouderling, was jarenlang actief als pannellid van Refoweb.nl. De website staat bekend als de grootste christelijk-reformatorische jongerensite van Nederland. Op de website kan worden gechat, gepost op het forum en kunnen er vragen gesteld worden aan een team van meer dan 150 deskundigen, onder wie een groot aantal predikanten uit een breed scala aan kerken. Naar aanleiding van de lezing van de HHK-predikant schreef de GerGem-ouderling een open brief aan zijn naamgenoot. “Leugens spreken, dat is toch het eigen werk van de satan? Met deze etikettenplakkerij komen we niet nader tot elkaar”, zo stelde de ouderling.

"Ik begrijp het beleid van Refoweb, maar in dit geval leidt dit tot een eenzijdige aandacht voor de standpunten van ds. Van den Brink."

Toelichting Jan van den Brink
In een toelichting op zijn vertrek als pannellid stelt Jan van den Brink via Refoweb.nl: “Vooraf was afgesproken dat dit bij een eenmalige briefwisseling zou blijven omdat het niet het beleid van Refoweb is om panelleden met elkaar in discussie te laten gaan. Het antwoord van ds. Van den Brink op mijn brief vond ik teleurstellend en ook de vervolgvragen en antwoorden daarop gaven bij mij bepaald geen feest van geestelijke herkenning. Ik heb dat offline in wat e-mail verkeer met ds. Van den Brink en de redactie proberen bespreekbaar te maken, maar het werd mij al snel duidelijk dat de redactie van Refoweb de lijn van ds. Van den Brink volledig wil volgen en volop podium aan hem biedt om zijn gedachten verder toe te lichten en uit te werken. Ik begrijp het beleid van Refoweb, maar in dit geval leidt dit tot een eenzijdige aandacht voor de standpunten van ds. Van den Brink. Ik mis op Refoweb het tegengeluid wat in andere media wel wordt gegeven.”

“Met vrucht en vreugde heb ik nu ruim zes jaar deel uit mogen maken van het panel van Refoweb”, vervolgt Jan van den Brink. “Ik heb mij sterk verbonden gevoeld met en betrokken bij Refoweb en haar vraagstellers. Maar de commotie rond ds. Van den Brink en nu zeker deze column (in de Refoweb-rubriek Dwars, red.) doet voor mij (met pijn in het hart) de deur dicht. Ik kan mij niet langer verbinden aan een vragenrubriek als diezelfde vragenrubriek/dwarsrubriek zo ongecorrigeerd de kerk, onder de bediening waarvan God Zich aan mij bekend gemaakts heeft en waaraan ik mij verbonden weet, blijft zwart maken. Hiermee eindigt dus mijn actieve bijdrage aan Refoweb. Ik zal u missen”, zo stelt hij tegenover het lezerspubliek van Refoweb.

"Ik zoek de eenheid van alle gereformeerde belijders. 80 antwoorden heb ik mogen geven op Refoweb. Ik ben de redactie dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. In die antwoorden zocht ik bewust naar verwijzingen van andere op Refoweb gegeven antwoorden en keek daarbij niet naar de kerkelijke achtergrond van de panelleden. Ik meen dat ik dus een serieuze poging heb gedaan om mij bovenkerkelijk op te stellen Maar een interkerkelijk platform als Refoweb heeft alleen bestaansrecht als er onderling op een respectvolle wijze met elkaar omgegaan kan worden. Er verschijnen naar mijn mening te veel bijdragen waarin dat respect ontbreekt en dat geeft daarom ook verwarring bij de lezers van Refoweb”, aldus de GerGem-ouderling.

"We vinden het te makkelijk om dan de boodschapper de schuld te geven en de gesignaleerde kwaal maar te laten voor wat die is."

Reactie Refoweb
De redactie van Refoweb betreurt het vertrek van ouderling Jan van den Brink als panellid, reageert redacteur Gert Janssen. “We hebben hem leren kennen als een prettig en aimabel mens”, laat hij weten tegenover Cvandaag. “Op geestelijk terrein ervaren we een innige band. Als het gaat om de praktische invulling van de vragenrubriek en de rubriek Dwars verschillen we van inzicht. Broeder Van den Brink is van mening dat onze redactie zijn naamgenoot uit de HHK een te groot podium geeft. Wij vinden echter dat onze bezoekers het recht hebben om dr. Van den Brink (kritisch) te bevragen.

Vriend Jan heeft ook moeite met enkele van onze pittige columns. Dat mag. Snijden in eigen vlees doet pijn. We vinden het echter te makkelijk om dan de boodschapper de schuld te geven en de gesignaleerde kwaal maar te laten voor wat die is. De column handelde over een theologische uitglijder van een predikant en de richtingenstrijd binnen zijn kerkverband. Dat probleem is een feit en wordt niet veroorzaakt of aangewakkerd door Refoweb, ook niet als we daar een kritische column aan wijden.

We hebben verder gemeend de afscheidsbrief van Jan in z’n geheel en onweersproken te moeten publiceren. We hopen dat zijn eigen kerkelijk orgaan hetzelfde doet. Want Jan kennende is hij moedig genoeg om de flankentwist in eigen kring via zijn kerkblad aan de orde te stellen”, aldus Janssen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Insalvation
Nieuws

InSalvation en Reyer lanceren nieuwe single: Leeuw van Juda

Met ‘Leeuw van Juda’ lanceert InSalvation een nieuwe single. Voor deze indrukwekkende song over Jezus werkten Jafeth en Sifra Bekx samen met Reyer. De single kwam vrijdag uit op alle kanalen en gaat over het aanbidden en prijzen van Jezus in de hemel

gomes
Positief nieuws

Voormalig PSV-keeper is nu predikant: "Jezus heeft mijn leven veranderd"

Jarenlang was hij een ontzettend populaire keeper bij PSV. Dit weekend keert de Braziliaanse Heurelho Gomes voor even terug bij de voetbalclub uit Eindhoven. In gesprek met de NOS vertelt hij over zijn nieuwe leven als predikant. “Jezus heeft mijn le

Tom de Wal
Nieuws

Kamervragen over demoonuitdrijving bij kinderen met autisme door Tom de Wal

D66 en GroenLinks/PvdA hebben Kamervragen gesteld over de Frontrunners Ministries en Tom de Wal. De politieke partijen stellen zich voornamelijk zorgen te maken over het uitdrijven van demonen bij kinderen. Directe aanleiding daarvoor is een publicat

ontmoetingsdag
Nieuws

Stichting Israël en de Bijbel organiseert ontmoetingsdag over wereldwijde impact 7 oktober

Stichting Israël en de Bijbel richt zich op de Ontmoetingsdag 9 mei vooral op de Joden buiten Israël en op de wereldwijde impact van ‘7 oktober’. Ver weg van IsraëlhuisSinds 1948 ligt de focus vaak op de Joden in Israël. Toch woont ruim de helft van

vluchtelingenkamp
Nieuws

Jaar oorlog in Sudan: hongersnood bedreigt 7 miljoen mensen

Maandag 15 april is het precies een jaar geleden dat de oorlog in Sudan uitbrak. Dit conflict, dat begon in de hoofdstad Khartoem, heeft zich ontwikkeld tot de grootste humanitaire crisis ter wereld. Terwijl de wereld afgeleid wordt door andere confl

Jeremia 26:6
Verdieping

De stenen van de Klaagmuur vertellen ten diepste wie God is

De Klaagmuur. Het is maar een muur. Wel een gerestaureerde muur. Het laatste overblijfsel van de buitenmuur, die ooit om het tempelplein was gebouwd. Van de oorspronkelijke tempel in Jeruzalem is alleen deze muur over. Ooit heeft de profeet Jeremia i

Laurens Pruis
Video

In Efeze 2 wordt het grootste probleem van de mensheid onthuld

Het grootste probleem van ons mensen wordt onthult in Efeze 2: de mensheid is morsdood door zonde. Paulus benadrukt dat we wandelden als doden, gevangen in rebellie tegen God. Wat is het antwoord op dit probleem? Gods genade! Door Zijn liefde maakte

ds. C. G. Vreugdenhil
Video

Terugkijken: ds. Vreugdenhil beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. C. G. Vreugdenhil te gast om te spreken over het thema 'O, alle gij dorstigen...'. De emeritus-predikant uit de Gereformeerde Gemeente

Meerartikelen

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jaap de Bruine

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' hoor je een gesprek met een zendeling die afkomstig is uit Zeeland. Jaap de Bruine kwam in 1972 in Spanje aan als zendeling en is sindsdien niet meer weggegaan. Beluister het gesprek:

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 35

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Op weg met de ander
Nieuws

Ontmoetingsdag voor mensen met beperking

De christelijke familievereniging Op weg met de ander houdt op zaterdag 20 april in Krimpen aan den IJssel haar 29e familie-ontmoetingsdag. De dag is bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking, hun familieleden en begeleiders. ’s Morgens ho

Preston Sprinkle
Boekfragment

Transgenders hebben geen behoefte aan ik-weet-precies-hoe-alles-zit christenen

Er is niet één allesomvattende oplossing voor alle mensen die transgevoelens ervaren. Als iemand zegt dat die trans is, betekent dat alleen maar… dat die je net verteld heeft dat die trans is, en is jou zomaar een kans in de schoot geworpen om een re

europa
Nieuws

Meerderheid Europees Parlement wil abortus erkennen als mensenrecht: 'Duistere week'

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft donderdag voor een resolutie gestemd waarin wordt opgeroepen abortus als een mensenrecht te erkennen. Men wil abortus opnemen in het Handvest van grondrechten van de Europese Unie. Dat gebeurt overigen

Kostiantyn Maksimov
Nieuws

Verdwenen Oekraïense priester staat terecht voor spionage

De opgepakte Oekraïense priester Kostiantyn Maksimov (40) staat een zware tijd te wachten: hij staat terecht voor spionage, schrijft waakhond Forum18. Maksimov, een Oekraïens-orthodoxe priester uit Zaporizja, werd door Russische strijdkrachten meegen

Arie en Wilma
Video

Arie en Wilma Zwitser zondag te gast bij Hour of Power

Aanstaande zondag zijn Arie en Wilma Zwitser te gast bij Hour of Power. Arie kreeg twee herseninfarcten en zijn leven hing aan een zijden draadje. De gebeurtenissen veranderde de kijk op het leven van Arie en Wilma drastisch. Ze vertellen er openhart

Willem Lingeman
Column

Haastige kerkgangers

Zondagmorgen is altijd weer een bijzonder moment in het leven van de familie Lingeman. Omdat de samenkomst die wij bezoeken zo’n dertig kilometer van onze woonplaats is, ligt er elke eerste dag van de week een reis door het ‘groene hart van Holland’

David de Vos
Nieuws

David de Vos reageert op vele kritiek: "Ik houd ontzettend veel van Jezus"

“Ik had niet gedacht dat mijn boek zoveel zou doen.” Aan het woord is evangelist David de Vos. Naar aanleiding van zijn boek ‘Rauw’ en de interviews die hij rondom dat boek gaf, kreeg hij te maken met talloze reacties, zowel positief als negatief. In

De ravage in het Wisconsin Family Action-kantoor
Nieuws

Man die brandbom in pro-life kantoor gooide veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf

In mei 2022 gebeurde het: een man gooide een Molotov-cocktail in het kantoor van de christelijke pro-life organisatie Wisconsin Family Action. Het resultaat was een ravage. Nu is de man veroordeeld tot 7,5 jaar cel, bericht de Christian Post. De dade

Geweld in de Bijbel
Video

Geweld in de Bijbel: hoe gaan we als christenen hiermee om?

Op verschillende plekken in het Oude Testament komt geweld voor. Dit kan best een lastig onderwerp zijn, wanneer iemand je daarmee confronteert. In een video op het YouTube-kanaal Bijbelcursussen wordt uitleg gegeven over geweld in de Bijbel en hoe d

ds. J. R. van Vugt
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Hoe weet ik dat ik oprecht geloof?'

'Ik snap alleen niet zo heel goed wat geloven nou precies is? Is het nou iets wat ik zelf moet doen of doet Christus dit? Hoe weet ik dat ik oprecht geloof? En hoe zit het geloof in elkaar? Kunt u dit voor mij uitleggen in Jip-en-Janneke-taal wat gel