cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Rianne Operando
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET OPERANDO

 

Rianne is moeder van negen en werkzaam in de zorg: "Hier vallen alle zorgen voor je gezin weg"

Ze heeft een groot gezin met negen kinderen, maar volgde toch haar hart om in de zorg aan het werk te gaan. Rianne werkt bij zorgorganisatie Operando en het bevalt haar goed: doordat ze flexibel kan werken, valt dit ook prima te combineren met een groot gezin. Rianne werkt een aantal avonden en op zaterdag bij Adullam en in bejaardenhuizen in de buurt. We vroegen haar wat ze het mooiste vindt aan haar werk.

“Je krijgt veel terug voor het werk dat je levert. In de gehandicaptenzorg is het denken van de bewoners eenvoudig. Tijdens het werken met deze doelgroep, vallen alle zorgen voor je gezin weg. De bewoners denken niet na over hun toekomst en hoe ze iets aan moeten pakken. Een kopje koffiedrinken is bij wijze van spreken het belangrijkste. Het is simpelweg inspirerend om te zien. Het is met name heel mooi om te zien dat God ook door deze doelgroep heen werkt en zichtbaar is”, vertelt ze.

Werken in een reformatorische omgeving is als thuiskomen voor Rianne. Als kind wilde Rianne al graag voor de zending naar Afrika. Ze spaarde alles wat met Afrika te maken had. Helaas is een groot gedeelte bij een brand in haar huis verloren gegaan. De droom om naar Afrika te gaan, bestaat echter nog steeds.

Nooit meer iets gehoord
Rianne woont nu Nieuw-Lekkerland en stelt mensen graag op hun gemak. “Een ‘echte plattelandsvrouw’, zo word ik weleens genoemd door mijn cliënten van de ouderenzorg”, zegt ze. Het liefst werkt ze in dorpen, want in steden zijn mensen voor haar gevoel afstandelijker. Zo is bij een organisatie in Rotterdam een keer voorgekomen dat een oudere man bij ons werd gebracht door zijn kinderen.

"De man werd afgeleverd en daarna hebben de kinderen nooit meer iets van zich laten horen"

“Hij had helemaal niets bij zich. Geen kleding, geen tandenborstel of iets dergelijks. Hij moest het doen met de kleding die hij aan had. De man werd afgeleverd en daarna hebben de kinderen nooit meer iets van zich laten horen. Zoiets maak je vaker mee in steden dan in dorpen. Uiteraard is het lastig om te zien dat mensen zo in de steek worden gelaten.”

Van Rianne horen we dat mensen soms denken dat de verzorgers bij Adullam alleen maar stilzitten en koffiedrinken. Integendeel; het werk is mentaal zwaar. Bij Adullam is er meer psychische begeleiding nodig. Zo zit één van de locaties vlak bij een kerk. Als er een rouwdienst is en er komen rouwauto’s voorbijrijden, raken sommige bewoners van streek, omdat ze bijvoorbeeld zelf het overlijden van hun ouders hebben meegemaakt. Bij gehandicapten zijn hun ouders vaak de enige vastigheid in hun leven en dan doet het hen veel meer als zij wegvallen. Het is de taak van de begeleiders en verzorgers om hen dan een beetje af te leiden.

Stage
Misschien ben jij ook wel geïnteresseerd in het werken met deze doelgroep en ben je benieuwd welke eigenschappen hiervoor nodig zijn. Rianne is van mening dat je vriendelijk en geduldig moet kunnen blijven. “Empathie is ook erg belangrijk, anders kan je hen niet begeleiden. Daarnaast is flexibiliteit noodzakelijk en is het altijd handig als je veel dingen kunt onthouden.”

Tot slot heeft Rianne nog een boodschap voor de studenten in de zorg: vermijd de zware PG-afdelingen in verzorgingstehuizen bij een eerste stage. “PG is erg moeilijk. Als je met zwaardementerenden werkt, krijg je amper een reactie van de bewoners. Dat is iets waar veel mensen op leeglopen, omdat je over het algemeen iets anders verwacht bij verpleeghuizen. Als jonge stagiaire is het natuurlijk leuker als je reacties ontvangt van de bewoners als je bijvoorbeeld vraagt naar hoe hun weekend geweest is. Probeer daarom eerst kennis op te doen bij andere stages en leer routinematig te werken.”

Operando biedt verschillende mogelijkheden op het gebied van werken in de zorg. Neem een kijkje op onze website om erachter te komen op welke manier jij je steentje kan bijdragen.