cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Uganda
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 maart 2023 door Redactie

Oegandese pastor vermoord door islamitische familieleden: "Ik zag mijn man halfnaakt op straat liggen"

De 42-jarige pastor Adinani Bulwa uit Muterere (Oeganda) is op 10 maart op gruwelijke wijze om het leven gekomen, meldt Morning Star News. De geestelijke zou door islamitische familieleden gewurgd zijn nadat hij weigerde zijn geloof in Jezus te herroepen. De volgende ochtend werd het lichaam van Bulwa op straat aangetroffen. De pastor laat naast zijn vrouw ook vijf kinderen achter. Het gezin van Bulwa heeft inmiddels een veilig heenkomen moeten zoeken.

Bulwa bekeerde zich in 2019 in het geheim van de islam tot het christendom en werd in datzelfde jaar als pastor aangesteld in een gemeente in Lira (Noord-Oeganda). Deze gemeente bestaat uit veel voormalig ex-moslims en kwam in het geheim bijeen. De bekering én bediening van Bulwa kwam echter vorig jaar december aan het oppervlak. Sindsdien kreeg hij en zijn gezin te maken met bedreigingen van de moslimgemeenschap maar ook uit de familie zelf die overwegend islamitisch is. "Toen de bedreigingen bleven escaleren, besloot mijn man dat we uit Lira teruggingen naar ons huis in het dorp Muterere", zegt weduwe Newumbwe.

Bulwa begon vervolgens een avondgemeenschap in zijn huis. "We begonnen te preken voor de familieleden en begin februari bekeerden zich vier familieleden tot het christendom. De broer van Bulwa verzette zich tegen het christelijk geloof en gaf een waarschuwing dat we moesten stoppen met het misleiden van moslims tot het christendom", zegt Newumbwe. "Twee weken later werd mijn man uitgenodigd voor een familiebijeenkomst in het huis van zijn ouders waar hij onder druk werd gezet om het christelijk geloof de rug toe te keren, maar hij zei dat hij bereid was te sterven omwille van Christus."

Het is 10 maart om ongeveer 21.30 uur als verschillende familieleden woedend en schreeuwend bij het huis van de familie Bulwa aankomen. "Ze zeiden: 'Wij zijn een moslimfamilie en Allah is onze God.' We waren geschokt. De kinderen en ik verstopten ons in de slaapkamer, terwijl ik mijn man in de woonkamer achterliet." De groep drong vervolgens het huis binnen en dwong pastor Bulwa naar buiten te komen. "Ongeveer 200 meter van het huis hoorden we een luid gejammer. We bleven binnen achter en mijn man keerde niet terug. Vroeg in de ochtend ging ik met een christelijke buurman naar de plaats van het incident. Ik zag mijn man op afstand halfnaakt op straat liggen. Ik kon mijn emoties niet bedwingen en schreeuwde met luide stem. Daarna viel ik flauw van schrik."

Bulwa werd aangetroffen met een doek om zijn nek die wijst op de wurgingsdood. Daarnaast had hij een diepe snee in het voorhoofd en snijwonden aan de linkervoet. Honderden christenen kwamen later naar de plek waar de pastor vermoord werd. De familie heeft pastor Bulwa vervolgens begraven. 

Sinds de dood van pastor Bulwa hebben Bulwa's vrouw en haar kinderen hun huis verlaten en hun toevlucht elders gezocht. Volgens Newumbwe zou ze ook gedood worden als ze de namen zou noemen van degenen die haar man vermoord hebben. "De kinderen en ik leven in grote angst voor de familieleden, onze veiligheid staat op het spel. We hebben gebed nodig zodat God ons kan leiden over wat we nu moeten doen."

De grondwet in Oeganda voorziet in godsdienstvrijheid, inclusief het recht om je geloof uit te dragen en je tot een ander geloof te bekeren. Moslims vormen niet meer dan 12 procent van de Oegandese bevolking, met vooral hoge concentraties in het oosten van het land. Desondanks is christenvervolging aan de orde van de dag in het Afrikaanse land.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen