cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kerk Oostenrijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 maart 2023 door Jeffrey Schipper

Kerken in Oostenrijk gewaarschuwd vanwege mogelijke aanslag radicale moslims

De Oostenrijkse politie heeft woensdag gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag van islamisten op kerken en andere gebedshuizen. Dit alarmerende bericht is gebaseerd op informatie die de inlichtingendiensten van Oostenrijk hebben ontvangen, zo melden diverse media.

De politie in Wenen heeft de beveiliging van bepaalde gebouwen verhoogd en de aanwezigheid van politieagenten in de Oostenrijkse hoofdstad opgeschroefd. De Weense politie maakt duidelijk dat er sprake is van "een niet-specifieke dreiging van een aanval op kerken". Later werd duidelijk dat de dreiging ook betrekking heeft op andere gebedshuizen. Om die reden zijn de politiediensten extra alert. Uit voorzorg zijn gevoelige plaatsen onder verhoogde bewaking geplaatst.

De maatregelen blijven tot nader order gelden. In geval van concreet gevaar, belooft de politie de bevolking onmiddellijk te waarschuwen. "Politieagenten zijn uitgerust met specifieke aanvalsgeweren, kogelvrije helmen en vesten. Ze voeren bewakingsactiviteiten uit en ook extra controles in het wegverkeer", zo laat politiewoordvoerder Markus Dittrich tegenover Radio Wien weten.

De politiewoordvoerder wil niet gedetailleerd ingaan op de achtergrond van de dreiging. Het is duidelijk dat het gaat om "een geplande aanval met islamistisch motief". De katholieke kerken hebben besloten om open te blijven, zo laat een woordvoerder van het aartsbisdom van Wenen weten tegenover The Associated Press. "Het gaat om een algemene dreiging. We zijn niet in direct gevaar. Daarom hebben we besloten de kerken open te houden voor het publiek en alle kerkdiensten te vieren zoals gepland."

Achtergrond Oostenrijk
Meer dan de helft van de Oostenrijkse bevolking is rooms-katholiek en is daarmee de grootste religieuze denominatie van het land. Verder zijn er ook kleinere christelijke gemeenschappen zoals lutherse christenen en immigrantengroepen die zich identificeren met orthodoxe christenen. Ook is er sprake van een islamitische en joodse gemeenschap.

Sinds de terreuraanslag in Wenen op 2 november 2020, toen Kujtim Fejzulai vier mensen doodschoot en twintig anderen in het centrum van Wenen verwondde voordat hij door de politie werd doodgeschoten, heeft Oostenrijk de preventieve maatregelen opgevoerd, meldt Het Laatste Nieuws. Die aanval was overigens niet specifiek gericht op een religieuze doelgroep.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen