cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Leon van den Broeke
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 maart 2023 door Jeffrey Schipper

TUU benoemt Leon van den Broeke als hoogleraar rechtstheologie en kerkrecht

Prof. dr. Leon van den Broeke is per 1 april 2023 benoemd als voltijds hoogleraar ‘Rechtstheologie en kerkrecht in de context van religie, recht en samenleving’ aan de Theologische Universiteit Kampen | Utrecht (TUU).

Van den Broeke werkt tot 1 april als buitengewoon hoogleraar voor 0,4fte aan de TU en voor 0,6 fte als universitair hoofddocent Religie, Recht en Samenleving aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Met de benoeming van Van den Broeke aan de TU Kampen|Utrecht wordt zijn buitengewone leerstoel omgezet in een gewone leerstoel. Daarmee geeft de universiteit aan het kerkrecht en de rechtstheologie steviger te verankeren in het onderwijs en onderzoek en de dienstverlening aan de kerken op dit terrein van groot belang te achten.

Van den Broeke is een autoriteit op het terrein van het kerkrecht en dat van religie en recht. Tot zijn expertise behoort de advisering van kerken, kerkelijke, maatschappelijke en overheidsorganen, de juridische vormgeving van de vrijheid van godsdienst in de samenleving en de verhouding van kerk en staat. Zowel binnen de kerken als in de samenleving is zijn vak van actuele betekenis. Zijn bijdragen aan discussies ter zake in de kerken en in het publieke domein gelden als gezaghebbend.

Hij beoefent het vak zowel vanuit het binnenperspectief, dat van kerken, als vanuit het buitenperspectief, dat van de samenleving. Zijn rechtsvergelijkende, ecclesiologische, confessionele, rechtstheologische en denominationele werkwijze is uniek en van belang voor kerk en samenleving en voor de verhouding tussen beide.

Van den Broeke is onder meer voorzitter van het Centrum voor Religie en Recht, directeur van het Deddens Kerkrechtcentrum en co-hoofdredacteur van het NTKR: Tijdschrift voor Recht en Religie. Hij is verantwoordelijk voor de grootste Nederlandstalige online open access vakbibliotheek www.kerkrecht.nl, die gevonden wordt door onderzoekers en kerkelijk geïnteresseerden uit binnen- en buitenland. Veel promovendi weten hem te vinden. Tevens werkt hij zelf aan een tweede (juridische) dissertatie op het gebied van godsdienst en de Wet op de lijkbezorging.

“De Theologische Universiteit Kampen|Utrecht is blij met de benoeming van Leon Van den Broeke op deze volledige leerstoel omdat hiermee de band met de kerken en de vragen die daar leven verder wordt versterkt. Tegelijkertijd biedt deze ruimere aanstelling de mogelijkheid om als universiteit breder te bezinnen op vraagstukken van recht en religie in relatie tot kerk en samenleving” aldus Pim Boven voorzitter van het College van Bestuur.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen