cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Bertus Span
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 maart 2023 door Bertus Span

Is de kerk nog levensvatbaar?

De kerken lopen leeg. Volgens het CBS bezocht in 2010 nog 18 procent van de bevolking in Nederland minstens één keer per maand een kerk en in 2021 is dat teruggelopen tot 13 procent. Misschien zit je in een kerk die wel groeit. Maar wat zou er gebeuren, wanneer de voorganger/oudsten, het muziekteam, alle programma’s en het gebouw opeens wegvallen?

De afgelopen tijd heb ik het boek ‘Ik zie een leger’ van Floyd McClung gelezen (nu ook een cursus). Hij geeft een hele andere benadering dan die we vaak horen. McClung zegt: ‘De mensen gaan niet weg uit de kerk, omdat de kerk teveel van mensen vraagt, maar omdat de kerk te weinig van mensen vraagt’. Hij zegt ook: ‘Het is makkelijker om lid te worden van een kerk dan van een sportvereniging, omdat de kerk minder vraagt’. Zijn conclusie is:

Veel mensen gaan niet weg uit de kerk omdat ze niet in de kerk geloven, maar juist omdat ze wel in de kerk geloven en teleurgesteld zijn in wat kerk-zijn op de westerse manier nog inhoudt.

We moeten juist in deze tijd een kerk zijn die tot de verbeelding spreekt van mensen buiten de kerkmuren en betekenis geeft aan hen daarbinnen. Hoe doen we dat? De overtuiging van McClung is dat we terug moeten naar het Bijbelse gemeentemodel. Het 'zondag-christendom' zal mensen niet naar de kerk (hooguit naar een zondagse dienst) trekken. Daarom moeten we terug naar het Bijbelse ‘iedere-dag-christendom’, waarbij we een gemeenschap en een gezin zijn. Het gezin is niet voor niets de meest gebruikte metafoor in de Bijbel om de gemeente te typeren. Laten we weer als gezin gaan functioneren. Zo zullen mensen van buiten zien wat zij missen en mensen van binnen zien wat het echte Bijbelse gemeenteleven inhoudt.

Zo’n gemeente is niet afhankelijk van de inzet van betaalde voorgangers om mensen te leiden, van kerkgebouwen om in samen te komen, of goed doortimmerde en uitgevoerde programma’s om voor de mensen te zorgen en hen te vermaken. Nee, iedereen wordt spontaan betrokken in alle aspecten van het gemeenteleven. Dat is gemeentezijn wat de nieuwe generatie gelovigen binnen zal houden en de nieuwe generatie ongelovigen binnen zal krijgen. [citaat: Floyd McClung]

Bertus Span geeft leiding aan Bijbelcursussen.nl, die gratis cursussen aanbiedt mét de begeleiding van een mentor. Klik hier om Bijbelcursussen.nl te bezoeken.

Lees hier meer over de cursus 'Ik zie een leger'

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Waar het evangelie van Jezus radicaal wordt verkondigd en beleefd, zal leven en groei komen.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify