Hertrouwen na een echtscheiding: wat zegt de Bijbel?

God23 februari 2023 Henk Herbold
Henk Herbold

De vraag die ons het meest gesteld wordt, is: “Ik ben gescheiden, maar mag ik volgens de Bijbel nu nog opnieuw trouwen?” Kennelijk zijn er in deze tijd heel veel christenen die met deze vraag worstelen. Gods plan is wel van het begin af geweest dat een getrouwd stel, zolang als beide partners in leven zijn, getrouwd blijft (Genesis 2:24; Mattheüs 19:6).

Huwelijksverbond
Het huwelijk is namelijk door God bedoeld als een exclusief verbond, waarbij je elkaar een belofte doet met God als getuige. Je belooft elkaar onvoorwaardelijke trouw en als het twee gelovige kinderen van God zijn, is God daarbij ook aanwezig. Uiteraard kun je zelf deze belofte alleen houden, als de dingen gaan zoals je op dat moment in gedachten hebt. Niemand weet precies wat er op je weg zal komen en heel vaak lopen de dingen in ons leven heel anders dan je had gedacht. Maar juist dan heb je de hulp van de Heer er extra bij nodig, om dan toch trouw te kunnen blijven. En ja, zelfs als het je dan toch niet lukt, heb je nog Gods hulp nodig, om je te helpen de brokstukken bij elkaar te rapen en eventueel opnieuw te kunnen beginnen.

Maar het huwelijk van kinderen Gods wordt ook in de hemel gesloten. Lees Mattheüs 16:19, “En wat u op aarde binden zult, zal gebonden zijn in de hemelen.” Daarom verafschuwt God het, als kinderen Gods geen waarde hechten aan zo’n huwelijksverbond en te gemakkelijk hun trouwbelofte breken. Dit begrijpen we onder andere ook uit de woorden van de profeet Maleachi. De Israëlieten ten tijde van Maleachi vroegen zich af, waarom God niet meer naar hen luisterde, dus hun gebeden niet meer verhoorde. Het antwoord van God luidde toen als volgt: “Omdat de HERE getuige geweest is tussen u en de vrouw uwer jeugd, aan wie gij ontrouw geworden zijt, terwijl zij toch uw gezellin en uw wettige vrouw is” (Maleachi 2:14-16).

De Bijbel staat ons slechts in een enkel geval toe om te scheiden en te hertrouwen.

Bij de uitdrukking ‘uw wettige vrouw’ komt in het Hebreeuws het woord ‘verbond’ voor, een verbond wat normaal niet verbroken mag worden. Het huwelijksverbond is dus in principe altijd bedoeld tot de dood. Lees Romeinen 7:2, “Want de gehuwde vrouw is door de wet (= het verbond) aan haar man gebonden, zolang deze leeft; wanneer echter de man sterft, is zij ontslagen van de wet, die haar aan die man bond.”

Toch gescheiden, wat nu?
Als we vragen om welke reden men als christen toch gescheiden is, dan komen er verschillende redenen. Maar de meest gehoorde redenen zijn als volgt:

– We pasten niet goed meer bij elkaar.
– Of we hebben toch teveel verschillende interesses.
– Of we verdragen elkaar niet meer, we maken teveel ruzies.
– Of we hebben elkaar niets meer te vertellen.
– Hij of zij is zo saai, het is niet uit te houden.
– Hij of zij is zo eigenwijs, we zijn het nooit eens.
– Of we houden niet meer van elkaar, de koek is op.

Sommige zijn gescheiden om meer ernstige redenen, bijvoorbeeld de echtgenoot pleegde overspel, of zoals we de laatste tijd al een paar keer hoorde, de echtgenoot is aan de porno verslaafd en weigert mee te werken aan zijn bevrijding. Daarna komt soms dan de vraag waar het feitelijk omgaat, bijvoorbeeld “ik ben gescheiden en ga nu regelmatig uit met iemand die veel beter bij me past en ook veel geloviger is, kunnen we Bijbels gezien ook met elkaar trouwen?” Dergelijke vragen zijn niet altijd makkelijk te beantwoorden, omdat de Bijbel niet erg diep op de details ingaat. Maar luister, de Bijbel staat ons slechts in een enkel geval toe om te scheiden en te hertrouwen. Hier komen de redenen waarop het is toegestaan.

1. De eerste reden is overspel (Mattheüs 19:9) en dan natuurlijk alleen als de schuldige partij zich niet van deze overspelige weg wil bekeren. Want als de schuldige partner bereid is om zijn of haar zonde oprecht te belijden en opnieuw te beginnen, dan zouden we als kinderen van God niet anders kunnen doen dan te vergeven. Hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Een echtscheiding is niet minder vergeeflijk dan enige andere zonde. De vergeving van alle zonden is door geloof in Jezus Christus beschikbaar

2. Een andere mogelijkheid is, een ongelovige huwelijkspartner die zijn gelovige partner zelf verlaat (1 Korinthiërs 7:12-15), vanwege het geloof. Paulus leert ons in dat geval, dat wij de ongelovige partner moeten laten gaan en dat we zelfs niet langer gebonden zijn. (lees 1 Kor. 7:15 “Maar indien de ongelovige haar verlaat, laat hij haar verlaten. De broeder of zuster is in dit geval niet gebonden; tot vrede heeft God u geroepen”).

3. Maar… het schijnt ons toch toe dat lichamelijk geweld of seksueel en zwaar emotioneel misbruik, ook een voldoende reden ‘kan’ zijn voor een echtscheiding. Al wordt dit ons niet specifiek zo door de Bijbel onderwezen en dus moeten we daar voorzichtig mee zijn. Het kan nooit Gods wil zijn, dat wij bijvoorbeeld een leven lang geterroriseerd worden door een ongelovige partner. In dat geval kunnen we niet zeggen dat er van een normale huwelijks verhouding sprake is. (Lees 2 Korinthiërs 6:15 “Welke overeenstemming is er tussen Christus en Belial, of welk deel heeft een gelovige samen met een ongelovige?”)

Wat betreft deze kwestie weten we dus twee dingen met zekerheid.

- Zoals gezegd, haat God echtscheidingen (Maleachi 2:16).
- En God is genadig en vergevingsgezind. Elke echtscheiding is zonder uitzondering het gevolg van de zonde, van één van de partners of wel van beide partners.

Wordt een echtscheiding dan altijd door God vergeven?
Absoluut! Een echtscheiding is niet minder vergeeflijk dan enige andere zonde. De vergeving van alle zonden is door geloof in Jezus Christus beschikbaar (Mattheüs 26:28; Efeziërs 1:7).

Ben je altijd vrij om weer te trouwen?
Maar… als God de zonde van een echtscheiding vergeeft, betekent dat dan dat het je altijd vrijstaat om te hertrouwen? Nee, dat is Bijbels gesproken, niet altijd het geval.

Soms is het zelfs beter om alleen te blijven na een echtscheiding (1 Korinthiërs 7:11). In ieder geval zegt de apostel Paulus dat we ongehuwd moeten blijven als we ondanks het gebod van God, toch gescheiden zijn… om een andere reden dan overspel.

De reden om ongehuwd te blijven is, opdat we als kinderen van God altijd de weg moeten open laten, zodat God wat gebroken is weer kan herstellen. Als we dan toch opnieuw trouwen met iemand anders, dan sluiten we zelf die weg af en dit is niet wat God wil.

We mogen er op vertrouwen dat Jezus ons niet zal afwijzen, ook al struikelen we. Laat ons maar liever het oordeel aan God overlaten en niet over elkaar gaan oordelen.

Tevens weten we uit de Bijbel dat God sommige mensen er zelfs toe geroepen heeft om alleenstaand te blijven (1 Korinthiërs 7:7-8). Als iemand alleenstaand is, dan moeten we dat niet zien als een vloek of een bestraffing, maar veeleer als een mogelijkheid om God met heel het hart te dienen (1 Korinthiërs 7:32-36).

Maar natuurlijk, Gods Woord vertelt ons ook dat het beter is om te huwen dan om “te branden van begeerte” (1 Korinthiërs 7:9). Natuurlijk is dit soms van toepassing op het hertrouwen na een echtscheiding. Als we dan niet meer kunnen wachten, dan kan men beter maar trouwen, want met branden wordt zondigen bedoeld. Uiteindelijk zal iedereen zelf met God en een toekomstige nieuwe huwelijkspartner een beslissing moeten. Het beste advies wat men in zo’n geval kan geven is, dat men God in gebed om wijsheid moet vragen (Jacobus 1:5).

Maar kijk uit, niet te snel over elkaar oordelen, God is een God van genade en niet van oordeel. De Bijbel laat zien dat Jezus heel vaak niet de kant van de wet en het oordeel koos, maar van genade en vergeving. In ieder geval veroordeelde Jezus de overspelige vrouw niet terwijl iedereen haar al had veroordeeld (Joh. 8).

Gezien vanuit deze geschiedenis, mogen we er op vertrouwen dat Jezus ons niet zal afwijzen, ook al struikelen we. Laat ons maar liever het oordeel aan God overlaten en niet over elkaar gaan oordelen.

Henk Herbold is getrouwd met Diny (foto). De evangelist heeft een eigen website. Neem hier een kijkje en lees meer blogs.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om kinderen te krijgen

Veel landen over de hele wereld hebben te maken met dalende geboortecijfers. Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om "tegen de stroom in" te gaan en kinderen te krijgen. Dit zei hij afgelopen vrijdag tijdens zijn toespraak op een conferentie over

Relatiegeschenken
Column

Er leven veel misverstanden omtrent het Bijbelse thema ‘offeren’

Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van Bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers brengen’ heeft de klank van opofferen, opgeven, je laatste muntjes bij elkaar schrapen. Maar het Hebreeuwse woord voor offer ‘korba

Militanten Nigeria
Nieuws

Aanval radicale moslims op christelijke studenten Nigeria afgewend

Gewapende mannen vielen dinsdagavond een katholieke school aan in een gebied in Nigeria waar Fulani-herders actief zijn. Bij deze aanval raakte een beveiligingsmedewerker gewond tijdens een schijnbare ontvoeringspoging, laat Morning Star News weten.

Kerk Indonesië
Nieuws

Groep moslims valt vijftien biddende christenstudenten aan in Indonesië

Vijftien biddende christenstudenten zijn afgelopen zondag op het Indonesische eiland Java aangevallen door een groep moslims. Twee jonge vrouwen raakten daarbij lichtgewond, meldt Morning Star News. De menigte was woedend omdat de katholieke gebedsgr

Piet Vergunst
Verdieping

PKN-synode sprak onlangs opnieuw over relatie tot Israël en Palestijnse christenen

De aprilsynode van de Protestantse Kerk leverde nieuws op voor de NOS. Nee, niet over de toekomst van de PThU, over het kiezen van een nieuwe preses of over hoe de kerk naar Israël en Gaza kijkt. Wel omdat een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) voor a

ds. G. van Zanden
Video

Baby van ds. G. van Zanden werd stil na bijzonder lied over Jezus

"Onze baby huilt 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts. Wat moet je daar tegen doen? We hebben van alles geprobeerd, maar het huilen begon vervolgens weer van voren af aan. Maar onlangs kreeg ons dochtertje onze baby stil. Wat deed zij? Ze

The Chosen
Nieuws

The Chosen seizoen 4 te zien in tientallen Nederlandse bioscopen

Wegens succes is de bioscoopactie van The Chosen verlengd. Ook komende week zijn de eerste twee afleveringen van seizoen 4 in meer dan dertig bioscopen door heel Nederland te zien. Meer dan vierduizend tickets zijn reeds verkocht. Deze week is seizoe

Jacco en Nympha
Video

Zamar musiq brengt opnieuw nieuwe single uit: 'Holy'

'Holy' is de nieuwe single van Zamar musiq. Zamar musiq is een christelijke band die bestaat uit Jacco en Nympha Dijs. De twee zijn al jaren actief op het gebied van aanbiddings- en gospelmuziek. 'Holy' kwam afgelopen week uit en is een Nederlandstal

Meerartikelen

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 40

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Martien Timmer
Nieuws

3xM-directeur viert 35-jarig jubileum: "Werkveld is enorm veranderd"

“Er zijn geen moeilijke gebieden in de wereld om het Evangelie te brengen.” Directeur Martien Timmer is ervan overtuigd. “We hebben alleen nog uitgevonden hoe we daar kunnen evangeliseren. Bevlogen directeur Timmer vierde op 1 mei zijn 35-jarig jubil

Willem Lingeman
Column

Kloof tussen protestantisme en katholicisme wordt steeds kleiner

In wat de kerkgeschiedenis genoemd wordt, staat de datum 31 oktober 1517 met hele dikke letters. En terecht! Op die dag spijkerde Maarten Luther de door hem geschreven 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg (Duitsland). Met deze stel

Ds. J. Koppelaar
Video

Volgens ds. Koppelaar denken christenen te klein van Gods vergevende liefde voor zondaren

"In onze tijd maak je het mee als een predikant een scheve schaats rijdt, dat hij nooit meer op de kansel mag komen. Het wordt hem niet meer vergeven of er wordt gezegd dat er te veel smet aan die man kleeft. Maar wat voor smet kleefde er niet aan Pe

Iraanse vlaggen
Positief nieuws

Groep Iraanse moslims bekeert zich op verrassende wijze tot Jezus

Ondanks de vijandige houding van de Iraanse regering tegenover het christendom en het evangelie, is er onder de Iraanse bevolking een sterke honger naar Jezus' boodschap. Het platform Transform Iran deelt via Mission Network News opnieuw een hoopvoll

Benny Hinn
Nieuws

Tv-evangelist Benny Hinn heeft spijt: "Sommige profetieën waren niet nauwkeurig"

De bekende televisiepredikant Benny Hinn heeft in een recent interview spijt betuigd over twee elementen uit zijn jarenlange bediening. De controversiële Canadees betreurt het bevorderen van profetieën die achteraf gezien "niet van de Heer en niet na

inloophuis Bethesda in Werkendam
Nieuws

Christelijk inloophuis geteisterd door antisemitisch vandalisme

Mensen die betrokken zijn bij inloophuis Bethesda in Werkendam zijn in shock na een verontrustend incident. Zondagochtend ontdekte men dat het pand, bekend om zijn steun aan Israëlische ondernemers en culturele verbondenheid, was beklad met antisemit

Pascalle Laban
Column

Hoe vastlopen mij geholpen heeft

We struikelen allemaal wel eens, al wordt het lastig als we vast gaan lopen in ons leven. Toch hoeft dat niet het ergste te zijn. Wanneer we het anders bekijken is vastlopen een signaal dat er iets anders voorrang moet krijgen op dat moment. Struikel

Nigeriaanse vlag en ontvoerd echtpaar
Nieuws

Ontvoerde Nigeriaanse voorganger en zijn vrouw gezien in YouTube-video

Pastor Paul Musa en zijn vrouw werden ruim een jaar geleden ontvoerd in Nigeria. In een recent verschenen video op YouTube was het echtpaar te zien naast de vlag van de islamitische terreurgroep Boko Haram, wat suggereert dat zij vermoedelijk de ontv

Week van het gezin
Nieuws

Het gezin in de kijker tijdens Week van het gezin

We kunnen de rol en het belang van het gezin niet meer negeren. Dat gebeurt al te lang. Daarom vindt van 11 tot en met 17 mei de tweede Week van het gezin plaats. Om er bij stil te staan wat de betekenis van een stabiel gezin is. Voor elk lid binnen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom God ons nooit meer los ziet van Jezus

"Zoals de discipelen Jezus niet los konden zien van de Vader, zo zag de Vader hen vanaf die dag nooit meer los van Jezus. Als je begrijpt wat dit voor jou betekent, dan ben je de rijkste mens ter wereld geworden", stelt Wilkin van de Kamp. De christe

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'
Nieuws

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'

Vorige week vrijdag bracht de Nederlandse muziekband The Bowery een nieuwe single uit: ‘Jack & Marie’. De single hoort bij de EP ‘All You Weary’ die op 7 juni zal verschijnen. Op de EP staan de 6 songs die zanger Rokus Maasland vorig jaar in Nashvill