cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ex-gevange
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 maart 2023 door Patrick Goede

Man die in de gevangenis zat wegens moord deelt hoe God hem weerhield van zelfmoord

Raynard Dugger begon op zijn twaalfde met het dealen van drugs. Onder zijn klanten zaten een aantal ouders van zijn vrienden. Het zegt iets over de moeilijke omgeving waarin Dugger opgroeide. Delafé Testimonies deelt het verhaal van de man die twintig jaar gevangenisstraf kreeg voor moord, er zelf een einde aan wilde maken, maar gegrepen werd door God. "God zei: 'Probeer Mij'."

Hoewel hij opgroeide in een kerkelijk gezin met beide ouders en twee zussen, zegt Dugger dat hij destijds niets over Jezus wist en geen "verlangen naar God kende". Dugger: "We hadden problemen thuis. Mijn vader was de enige die werkte. Mijn moeder had gehoorproblemen. Dus ze kon niet veel werken of bepaalde banen krijgen", zegt Dugger over die tijd. 

"In mijn huis gaf niemand echt veel om elkaar. Het ging altijd over mijn vader die probeerde te overleven, mijn moeder die tevreden probeerde te zijn met haar situatie, mijn zussen die probeerden het als vrouw te redden, en ik had mijn leven op de straat."

Controle
Als drugsdealer besluit Dugger een wapen te dragen. Wanneer hij 22 is gaat het op een keer goed mis. Hij schiet een persoon dood en gaat de gevangenis is. "In een omgeving die nogal wankel is wil je iets hebben wat van jou is en wat niemand je kan afpakken. Drugsdealer zijn was dat voor mij."

Dugger had het nu graag anders gedaan: "Ik heb spijt van die situatie met alles wat ik in me heb. Ik zie zoveel manieren waarop het had kunnen gaan. Maar het is gebeurd. Ik begrijp nu dat iedereen een beslissing moet nemen. Je bent niet gedwongen om wat dan ook te doen als je het niet wilt', zegt Dugger. 

Dugger zit na een regeling vast achter de tralies en zegt dat hij zelfmoord overwoog om zijn gevangenisstraf van 20 jaar te vermijden, denkend dat zelfmoord een manier was waarop "hij kon winnen".

"Het was een voor mij logische gedachte omdat ik nog steeds de controle wilde hebben tot het punt waarop ik bereid was mijn eigen leven te nemen, zodat ik nog steeds de controle over mijn lot kon behouden", vertelt Dugger. 

Probeer Mij
Even voordat hij zelfmoord wil plegen, hoort Dugger naar eigen zeggen Gods stem en plotseling begint hij aan andere mensen te denken, zoals zijn toen 2-jarige zoon. "Dit was letterlijk de eerste keer ooit dat ik besloot om van gedachten te veranderen met betrekking tot iets dat ik wilde doen", legt hij in de video uit.

Dugger: "Ik voelde gewoon van binnen dat er een andere manier moest zijn. Ik weet op dat moment niet eens waar dat vandaan kwam. Maar toen ik die twijfel uitsprak, hoorde ik de stem van God in mijn cel zeggen: 'Probeer Mij.'" 

Hij vervolgt: "Gods stem was niet zoals griezelig of zoals in films. Ik wist dat het God was. Het was een zeker weten. Deze stem was zo vertrouwd. Ik wist het gewoon. En het bracht me op dat moment zoveel vrijheid en vreugde. Ik herinner me dat ik letterlijk overging van het huilen en op het punt staan mijn eigen leven te nemen, naar het horen van Gods stem en me gewoon onmiddellijk geliefd voelen. " 

Dugger ging verder met het actief verkondigen van het evangelie terwijl hij in de gevangenis zat, en zei dat hij "in brand stond" voor God. Bekijk zijn bijzondere verhaal in onderstaande video.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis). Of neem eens een kijkje op de christelijke website Chris.nl.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify