cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
wapen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 januari 2023 door Redactie

Wat zegt de Bijbel over zelfverdediging (met wapens)? Ds. De Lange antwoordt

'Wat zegt de Bijbel over de zelfverdediging van het individu? Hier in Nederland mag je sowieso geen wapens houden, maar bijvoorbeeld in Amerika wel. Stel je wordt daar overvallen en uit zelfverdediging breng je de indringer (per ongeluk) om het leven. Wat zegt de Bijbel daarover?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Wat ik als kind meegekregen heb en wat ik mijn eigen kinderen ook meegegeven heb is: maak geen ruzie en begin zelf geen gevecht', antwoordt ds. A. de Lange. 'Maar als een ander het op je voorzien heeft, sta dan je mannetje en doe wat nodig is om hem te laten voelen dat hij verkeerd bezig is. Ik denk dat velen van ons wel een soort bewondering voelen voor degene die er zelf goed in probeert te staan en de kwaaddoener op een zo barmhartig mogelijke manier weet te stoppen.

Een christen is geroepen tot liefhebben van de naaste. Jezus zegt: daar hoort ook je vijand bij (Mattheüs 5:44). Een christen verwacht niet dat hij het de kwaaddoener zelf allemaal betaald moet zetten, want hij weet dat God dat doet. Christus zal immers komen om allen te oordelen? Maar een christen is wel geroepen om bepaalde waarden te beschermen: de kuisheid van zichzelf en zijn gezinsleden. En wat doe je als een aanrander het op je voorzien heeft? Dan verdedig je je. Met je stem, je roepen. Komt hij te dichtbij dan mag je je nagels gebruiken, van je aftrappen, de zware kaarsenstandaard als verdedigingswapen gebruiken. Je doel is niet om hem te doden, maar om hem van je af te houden. Als hij gaat stop je. En je laat het vervolgens aan de autoriteiten over.

En als je nu een wapen hebt: een mes, een pistool, een jachtgeweer? Ik ben er niet rouwig om dat Nederland aan burgers geen wapenbezit toestaat. Maar in een land waarin de meesten er één hebben zou ik het niet veroordelen als een christen er ook één heeft. En als ze daar met een pistool op je afkomen zou ik het niet veroordelen als iemand zijn pistool ook heft en als hij de aanvaller ook raakt, gericht op niet levensbedreigende plaatsen', aldus de hervormde predikant uit Nieuw-Lekkerland.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het gaat om je intentie. Je verdediging mag niet gericht zijn op doodslag.

Ex.22:2 "Indien een dief bij een inbraak (des nachts) betrapt en zo getroffen wordt, dat hij sterft, dan rust daarop geen bloedschuld; 3indien de zon was opgegaan, rust daarop wel bloedschuld".