cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tempelberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2022 door Redactie

Toekomstig premier Netanyahu ziet joods gebed op Tempelberg niet zitten

De extreemrechtse partij Otzma Yehudit heeft tijdens coalitieonderhandelingen geëist dat joodse gebeden op de Tempelberg worden toegestaan. Dit idee werd resoluut verworpen door de toekomstige Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zo meldt The Times of Israel. Dit idee werd geopperd door Chanamel Dorfman, een naaste vertrouweling van partijvoorzitter Itamar Ben Gvir, die hielp bij het opzetten van een organisatie die joodse terroristen financiert.

Op de berg waar ooit de tempel stond staan nu de voor moslims heilige Rotskoepel en de Al-Aqsa moskee. Toen Israël in 1967 de Tempelberg op Jordanië veroverde, lieten de Israëlische Autoriteiten het beheer over de berg over aan de Jordaanse Waqf. Onder het beheer van de Waqf is het verboden voor niet-moslims om op de berg te bidden. Deze status quo werd onderdeel van het vredesverdrag tussen Israël en Jordanië uit 1994. Otzma Yehudit wil dat dit beleid wordt aangepast, zodat ook Joden op de Tempelberg kunnen bidden.

Jarenlang was er slechts een klein groepje orthodoxe Joden dat probeerde om het bidden op de Tempelberg weer mogelijk te maken. De laatste jaren roeren nationalistische activisten zich meer en meer. Zij zien bidden op de berg als een religieus en menselijk grondrecht. Ook de vorige minister-president van Israël, Naftali Bennet, riep vorig jaar op tot meer vrijheid voor Joden om op de Tempelberg te bidden. Hij gaf daarbij aan "niets aan de status quo te willen veranderen", maar sprak zich toch uit over de mogelijkheid voor Joden om daar te bidden.

Netanyahu mag een regering vormen nadat zijn conservatieve Likud en de beoogde religieus-nationalistische partners hadden gezegevierd bij de verkiezingen van 1 november. Likud laat via de Israëlische krant Haaretz weten voorstel van Otzma Yehudit niet in te willigen: "De status-quo op de Tempelberg zal worden gehandhaafd", zo vertelde een Likud-bron aan de krant. De laatste jaren verschijnen er steeds vaker filmpjes met Joden die stilletjes en stiekem bidden op de Tempelberg. Dit leidt regelmatig tot woedende reacties uit Jordanië en andere Arabische landen.

Onduidelijkheid over Israëlische regering
Netanyahu heeft de benodigde partijen inmiddels bij elkaar voor een meerderheid van 64 van de 120 zetels in het parlement. Het is echter nog niet gelukt overeenstemming te bereiken over hun rol binnen de coalitie, liet hij weten in een verklaring. Zijn opdracht voor het vormen van een nieuwe regering loopt zondag af. Hij wil nu veertien dagen verlenging, de maximale termijn die in de wet is vastgelegd.

Lees ook: "Strijd tussen God en satan eindigt op de Tempelberg".

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen