cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Het resultaat van beschietingen in Oekraïne
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 december 2022 door Redactie

Voorganger met zoon gemarteld en gedood in Oekraïne, 'doet denken aan Sovjet-tijd'

Een Oekraïense voorganger en zijn 19-jarige zoon zijn op 22 november gemarteld en gedood door de Russische strijdkrachten. Dat meldt Christian Today. De christen (52) was samen met zijn zoon in de garage aan het werk, toen ze ontvoerd werden. De twee werden na twee dagen gevonden.

Het gaat om Anatoliy Prokopchuck en zijn zoon Oleksandr, die volgens het Kharkiv Human Rights Protection Group en het Global Investigative Journalism Network 's avonds om zeven uur ontvoerd werden, toen ze in hun woonplaats vlakbij Cherson meegenomen werden. Russische soldaten ontvoerden de christenen, waarvan Anatoliy een diaken en voorganger was bij een pinkstergemeente in het dorp Nova Kakhova.

Mensenrechtenorganisatie Release International kende Prokopchuck en zei dat hun lichamen, die pas na dagen in het bos werden aangetroffen, signalen vertoonden van 'lange en voortdurende marteling'. 'Ze waren zo verminkt dat het lastig was om hen te identificeren', zegt een partner van de organisatie ter plaatse. De vader laat een vrouw en vijf andere kinderen achter.

Volgens de partner was het iemand die mensen praktisch hielp. 'Hij was enthousiast en offerde zichzelf op. Daarbij maakte het niet uit of iemand lid van zijn kerk was.' Tijdens de ontvoering zouden de Russische soldaten gezegd hebben dat Prokopchuks kerk 'geen bestaansrecht heeft, omdat het banden met Amerika en andere westerse landen heeft'. Het is volgens Release International een flashback naar de tijd van de Sovjet-Unie, toen 'voor deze 'misdaad' vele duizenden christenen in gevangenissen en concentratiekampen werden gegooid en daar lang moesten blijven. Veel van hen werden gemarteld en gedood.'

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Verschrikkelijk dat deze mensen op deze wijze zijn vermoord!Maar er rijzen een paar vragen in mij op.

Als ze samen in de garage waren, en beiden werden ontvoerd.

Hoe weet men dan dat het Russische strijdkrachten waren die deze mensen ontvoerd hebben.Tijdens de ontvoering zouden de soldaten gezegd hebben dat de prokopchukkerk geen bestaansrecht zou hebben. Hoe weten ze dat? Heeft een Russische soldaat dat verteld? Daar was toch verder niemand bij? En zij die zo gruwelijk vermoord zijn kunnen het niet navertellen.