cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Patriarch Kirill samen met andere orthodoxe bisschoppen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 november 2022 door Redactie

Oekraïense partij: doe Russisch-Orthodoxe Kerk in de ban

Het zou een volgende stap zijn in de bevrijding van Oekraïne, als het de Russisch-Orthodoxe Kerk (ROK) in de ban doet. Dat stelt de Oekraïense oppositiepartij Europese Solidariteit, meldt CNE News.

Het is een gevoelig thema in Rusland en Oekraïne: de rol van de Russisch-Orthodoxe, maar ook die van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De geestelijken van beide kerken framen de oorlog in hun voordeel: vooral de rol van de Russische patriarch Kirill is een discutabele.

Omdat de Russische tak een gevaar voor de veiligheid zou kunnen zijn, vindt de Oekraïense partij Europese Solidariteit dat alle activiteiten van die orthodoxe kerk verboden moeten worden. ‘De ROK is al veel te lang openlijk anti-Oekraïens geweest en steunt alle acties van de criminele Russische overheid.’

Toch staat ook de Oekraïens-Orthodoxe Kerk onder druk: hoewel zij altijd tegen de Russische invasie is geweest, wordt ze er van verdacht samen te werken en te worden beïnvloed door het Kremlin. Verwonderlijk is dat niet, omdat beide kerken nauwe banden met elkaar onderhielden. Op 27 mei 2022, ruime tijd na de inval van Rusland in haar buurland, verklaarde de Raad van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk zich onafhankelijk. Ze waren het niet eens over de zogenaamde speciale operatie die Rusland uitvoerde en waar de orthodoxe kerk van het land achter stond.

Alle orthodoxe activiteiten op Oekraïens grondgebied mag voortaan alleen nog uitgevoerd worden door de Oekraïens-Orthodoxe Kerk, vindt de oppositiepartij. ‘De Oekraïense bevrijding van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een volgende stap naar een onafhankelijk Oekraïne.’ Het Oekraïense parlement zal debatteren over de kwestie, maar het is nog maar de vraag of het gevolg zal krijgen. Eerder dit jaar was er een dergelijk voorstel dat uiteindelijk niet op de vergaderagenda kwam.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen