cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Twee Zweedse priesters poseren met de LHBTI-vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 november 2022 door Redactie

Zweedse priesters mogen blijven weigeren homostellen te trouwen

De Kerk van Zweden mag priesters ondanks een motie vanuit het parlement de vrijheid blijven geven om homostellen niet te trouwen. Dat meldt CNE News. In het Scandinavische land ligt dit gevoelig omdat het gemeentelijke huwelijk ook in de kerk wordt gesloten.

Het was een motie van de Sociaal-Democraten in het Zweedse parlement: voortaan moeten priesters ontslagen worden als ze niet bereid zijn homostellen te trouwen. De kerk zou hen daarmee uitsluiten van de kerk, van sacramenten en zelfs van verlossing.

Dat was voor de kerk geen optie, al moest er meer dan twee uur over gepraat worden. Bisschoppen maakten zich zorgen over de motie van de sociaal-democraten: "Het baart mij ernstig zorgen", zei bisschop Mikael Mogren, die samen met politieke partijen en zes bisschoppen tegen de motie stemde. Uiteindelijk werd de motie in het parlement met een kleine meerderheid verworpen.

Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties hebben landen de vrijheid om priesters of predikanten te vragen stellen van hetzelfde geslacht te trouwen. Sinds het homohuwelijk in Zweden een feit is, wordt er veel discussie gevoerd over de vraag in hoeverre priesters 'nee' mogen zeggen tegen het trouwen, zeker omdat het huwelijk altijd in de kerk wordt gesloten.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heel goed en terecht dat priesters niet verplicht worden om homostellen te trouwen.