Voormalig abortusarts spreekt zich uit: "Kinderen waren seksueel overdraagbare aandoeningen"

Nieuws27 januari 2023
Voormalig abortusarts

Een voormalig abortusarts uit Virginia heeft een krachtige boodschap voor vrouwen die worstelen met de spijt en het trauma van het ondergaan van een abortus, net als voor artsen die abortussen hebben uitgevoerd: "Niemand staat buiten de genade en vergeving van God."

Dr. John Bruchalski had er volgens CBN News geen probleem mee om het leven van ongeboren baby's te beëindigen als zijn patiënt dat wilde. Hij zegt tenslotte dat hij op de medische school heeft geleerd dat "waarheid relatief is" en dat wetenschap de hogere macht is.

"Ik kon heel goed luisteren, en toen was het idee dat 'abortus op verzoek' de manier was om vrouwen vrijheid te geven", vertelt Bruchalski aan CBN News. "Uiteindelijk waren kinderen seksueel overdraagbare aandoeningen."

De nu 62-jarige medicus zegt dat hij voor abortus was, maar niet met die denkwijze is opgegroeid. Bruchalski groeide zelfs op in een christelijk gezin met pro-life ouders die dagelijks voor hem baden. Hoewel hij al vroeg begreep dat het leven begint bij de conceptie, veranderde dat toen hij eind jaren tachtig medicijnen ging studeren.

"Ik ging mee met de status-quo. Het was alleen door Gods genade dat Hij destijds in mijn ellende kwam en me redde", deelde hij. Hij legt uit dat het allemaal in korte tijd veranderde toen feiten, vrienden en geloof met elkaar in botsing kwamen. 

"Tijdens mijn eerste twee jaar, terwijl ik de abortus uitvoerde, begon ik te beseffen dat je echt je hart moest 'verharden'. Je moest diep ademhalen. Bij de vroege abortussen was dat niet het geval, maar naarmate de foetus ouder werd, moest je lichaamsdelen tellen om er zeker van te zijn dat de baarmoeder was geleegd. Dit moest je constant doen als onderdeel van je training, ik begon echt te voelen dat het mijn hart verhardde", vertelt hij.

Die ervaring in combinatie met recent vrijgegeven onderzoeken die abortus in verband brengen met psychische aandoeningen, vroeggeboorte en borstkanker zorgden ervoor dat Dr. Bruchalski zich afvroeg wat hij aan het doen was. 

Hij begon te beseffen dat "het niet zo goed was als mensen dachten dat het was." Daarnaast begon hij ook een plaatselijke kerk te bezoeken en het werk van een plaatselijk zwangerschapscentrum te volgen. 

SOA
"Ik begon weer naar de kerk te gaan, ik begon een relatie met Christus te krijgen, ik begon te zien hoe vrouwen en mannen echt om de hele persoon gaven, vooral wanneer een vrouw in een crisiszwangerschap verkeerde. Maar gedurende de dag was ik terug in mijn medische residentie om te leren hoe ik een zwangerschap moest beëindigen en dat kinderen SOA's zijn."

Het was een dynamiek die interne conflicten veroorzaakt bij de jonge dokter. Maar op een dag veranderde alles compleet toen Dr. Bruchalski twee patiënten bij zich kreeg, beide 22 weken zwanger. 

"Omdat de ene moeder het kind wilde, heb ik er alles aan gedaan om deze baby van ongeveer 22 weken te redden. De baby woog ongeveer een pond, ik deed alles wat ik kon omdat de baby gewenst was", vertelt Bruchalski.

"In de kamer ernaast was ik een baby aan het aborteren omdat de moeder van de baby het niet wilde. Het was ongewenst, dus brak ik gewoon het water en maakte haar baarmoeder leeg", legt Bruchalski uit. 

Alleen verliep de abortus niet zoals gepland. "Toen die foetus, baby, bij die abortus ter wereld kwam, leefde hij. En dus gooide ik hem op een weegschaal en de baby woog meer dan 500 gram, waardoor ik de NICU moest bellen om deze baby te komen halen. Kun je je voorstellen dat ik probeerde dit kind te aborteren, maar vervolgens de kinderartsen moest bellen om het te redden."

Op dat moment zegt een jonge neonatoloog die de baby komt helpen iets tegen John dat hem definitief doet stoppen. "Stop met het behandelen van deze baby's alsof het tumoren zijn," zei ze tegen hem. "Je bent beter dan dat. Je bent een goede dokter."

Dr. Bruchalski vertelt CBN News dat deze zelfde arts de volgende dag zijn geloof, zijn medische zorg en zijn standpunt over abortus ter discussie stelde tijdens een kopje koffie. Het bracht hem ertoe de Heer te zoeken over wat hij aan het doen was. Kort daarna woonde hij een spirituele retraite bij om antwoorden te vinden op enkele lastige vragen die hij had.

Levensbevestigend
"Mijn hele leven stortte in. Ik kwam van aangezicht tot aangezicht, in gebed, met de genade van Jezus Christus in aanraking. Zijn offer waarin Hij al zijn bloed vergaf. Ik kwam terug als een andere man."

Dr. Bruchalski kwam terug van die retraite en vertelde zijn professoren en collega's dat hij gered was en geen abortussen meer kon uitvoeren. En hoewel een van zijn professoren zijn beslissing steunde, waarschuwde hij de jonge dokter om zijn geloof niet met anderen te delen.

Maar dat advies bleef niet hangen. "Geloof is niet bedoeld om privé te houden. Het maakt deel uit van wie je bent, het maakt deel uit van je relaties. Ik moest er op z'n minst met mensen over praten, en dat is wat er gebeurde. Veel van mijn collega's stopten in die periode met abortussen," vertelt Bruchalski. 

Vier jaar later openen de jonge dokter en zijn vrouw de Tepeyac OB/GYN en Divine Mercy Care in Noord-Virginia met de missie om 'uitstekende, levensbevestigende zorg aan vrouwen te bieden'.

"In de afgelopen 50 jaar hebben we in een wereld geleefd waarin 'abortus altijd nodig was'. Maar we zijn al 28 jaar in staat om het beste van de moderne geneeskunde te combineren met de genezende aanwezigheid van Jezus. En te delen dat je voor geen enkel aspect van goede gezondheidszorg je toevlucht hoeft te nemen tot abortussen." 

"Je kunt barmhartig zijn zoals Jezus barmhartig was en je leert je patiënten en andere artsen te onderwijzen en te instrueren", voegde Bruchalski eraan toe. "Je hebt gewoon een manier om een instrument te zijn voor de liefde van Jezus."

Dr. Bruchalski zegt dat hij niet alleen het verhaal van zijn bekering wil delen, maar ook geneeskundestudenten en doktoren de moed wil geven om op te staan tegen de medische status quo en ja te zeggen tegen het beoefenen van levensbevestigende geneeskunde.

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Prins Bernhard
Nieuws

Prins Bernhard verklaarde met hand op de Bijbel: "Ik was nooit een nazi"

"Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad", verklaarde prins Bernhard ooit in een serie vraaggesprekken die hij voor zijn dood had met de

Maasbach Worship
Nieuws

Maasbach World Mission Conferentie in Den Haag

De jaarlijkse conferentie (6 tot en met 8 oktober) van de Stichting Johan Maasbach Wereldzending staat dit jaar helemaal in het teken van missions en evangelisatie. In een tijd waar men veel hoort over de ontkerkelijking in Nederland, is er tegelijke

Guido Hamelink
Nieuws

Nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha Nederland

Guido Hamelink (41) is de nieuwe bestuursvoorzitter van A Rocha Nederland. Hij volgt Harm Schoten op, die sinds 2017 voorzitter was van de christelijke natuurbeweging. Guido is algemeen directeur van ecologisch adviesbureau NLadviseurs dat zich inzet

Shalva-band
Nieuws

Christenen voor Israël organiseert concerten met Shalva-band

Ze zouden Israël vertegenwoordigen in 2019 in de finale van het bekende Eurovisie Songfestival, en werden beschouwd als één van de grootste kanshebbers. De Shalva-band, een muziekgroep van Israëlische artiesten met een verstandelijke en lichamelijke

Prof. dr. Bernhard Reitsma
Nieuws

Belijden we als christenen een inclusief of exclusief geloof?

Is het zo dat christenen openstaan voor iedereen? Dat je in de kerk en de christelijke gemeente mag komen zoals je bent? In alle gebrokenheid en onvolmaaktheid? Dat lijkt wel de enig logische conclusie te zijn die je uit het Evangelie kunt trekken. A

Politiek
Nieuws

Medische ethiek: Wat zijn de standpunten van de grootste politieke partijen?

Welke standpunten hebben de in de peilingen vijf grootste partijen op medisch-ethisch gebied? In dit overzichtsartikel lichten we de partijprogramma’s van VVD, GroenLinks/PvdA, PVV, BBB en D66 door op dit gebied. Hoe kijken deze partijen naar abortus

Ds. P. den Ouden
Nieuws

HHK-predikant roept christenen op om dagelijks te bidden voor de vervolgde kerk

‘Want ik hoop door uw gebeden aan u geschonken te worden’. Het zijn de woorden van Paulus aan het begin in de brief aan Filemon. Wanneer hij ze optekent, zit hij gevangen. Maar terwijl hij vastzit, ontvangt hij veel kracht. Er wordt namelijk door vel

Paus Franciscus
Nieuws

Paus ziet zegen voor homostellen als pastorale optie: "Maar hoeft niet per se de norm te worden"

In antwoord op de vraag van vijf kardinalen naar het zegenen van een homoseksuele relatie zegt paus Franciscus open te staan voor zo'n zegening als pastorale optie, dat melden diverse media. De paus gaf aan dat het volgens hem een uiting van "pastora

Meerartikelen

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop
Nieuws

Terugkijken: SGP-Kamerlid Roelof Bisschop kritisch over spreidingswet

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer twee dagen over de spreidingswet waarvan het lot nog altijd onzeker is. Veel partijen stellen dat gemeenten meer tijd moeten krijgen om opvangplekken voor asielzoekers te kunnen realiseren. In het actualitei

Pakistaanse voorganger verwond zichzelf opzettelijk met pistool
Nieuws

Pakistaanse voorganger verwondt zichzelf opzettelijk met pistool

De Pakistaanse predikant Eleazar Sidhu is vorige week aangeklaagd wegens het uiten van valse beschuldigingen, meldt Morning Star News. De predikant stelde begin vorig maand beschoten te zijn door moslimextremisten en spande een zaak aan bij de politi

Marokko aardbeving
Nieuws

Marokkaanse christenen zetten zich in voor slachtoffers aardbeving

In Marokko wonen niet heel veel christenen, maar toch zijn ze er. En ze bieden hulp na de verwoestende aardbeving van enkele weken geleden, waarbij rond de 3000 mensen om het leven kwamen. Enkele mooie initiatieven van Marokkaanse christenen kwamen a

Ds. Willem Glashouwer
Nieuws

Wat het Loofhuttenfeest tot christenen uit de volkeren te zeggen heeft

Jezus vierde het Loofhuttenfeest mee, op Zijn eigen manier. We lezen het in Johannes 7:37-38: “En op de laatste, de grote dag van het feest, stond Jezus op en riep, zeggende: "Indien iemand dorst heeft, hij kome tot Mij en drinke! Wie in Mij gelooft,

Lee Strobel
Nieuws

Voorganger Lee Strobel sprak met de oprichter van Playboy over Jezus

Lee Strobel sprak afgelopen zondag bij de First Baptist Church in Dallas, daar refereerde hij aan zijn ontmoeting met wijlen Playboy-baas Hugh Hefner. De 71-jarige bestseller-auteur is bekend van zijn boek 'Bewijs genoeg' waarin hij dertien topwetens

Oekraïense kerken bekritiseren voorstel om porno-industrie te legaliseren
Nieuws

Oekraïense kerken bekritiseren wetsvoorstel om porno-industrie te legaliseren

Het plan om de porno-industrie in Oekraïne te legaliseren is een "destructief initiatief", menen tal van religieuze leiders in Oekraïne. CNE News meldt dat Oekraïense kerken met kracht het politieke voorstel om porno legaal te maken, verwerpen.  De O

Ds. Arie van der Veer
Nieuws

Veel christenen hebben het niet over de angst der hel

Hoewel het meer dan vijftig jaar geleden is, zitten de oude psalmen er bij mij nog altijd goed in. Wat ik me nu vooral realiseer is, dat het vooral psalmen waren ‘op donkere toon’. Onder de lange lijst van oude psalmen die ik uit mijn hoofd ken, staa

Piet Vergunst
Nieuws

Israëlzondag stelt verhouding van de kerk tot het jodendom aan de orde

Staat het christelijk geloof nu tegenover het jodendom, of niet? Die vraag kon op (Israël)zondag (afgelopen zondag, red.) aan de orde komen, als de voorganger het aangeboden materiaal van de Protestantse Kerk volgt. De verhouding van Jezus tot de Far

Ulrich
Levensverhaal

Ulrich leerde één grote les in zijn leven: "Zonder God red je het niet"

Ulrich (47) fietste onlangs voor de zevende keer mee met Cycle for Hope. Hij is 13 jaar getrouwd met Esther en werkt bij een metaalbedrijf. Twintig jaar geleden zag zijn leven er compleet anders uit. “Ik zat zwaar verslaafd in een leeg huis. Alles wa

Psalmen Challenge
Nieuws

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 24

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

LEV
Positief nieuws

Kom bij met dit prachtige lied van LEV: 'Haal maar adem'

LEV heeft een schitterend lied uitgebracht om even bij op adem te komen. Het nummer 'Haal maar adem' gaat over jezelf overgeven aan God en het loslaten van de strijd. Het leven kan ons soms het idee geven dat we heel erg ons best moeten doen om alles

Gerdien Blom
Positief nieuws

Gerdien wilde blik naar boven gericht houden bij begrafenis dochter

Een krachtig getuigenis van Gerdien Blom, de moeder van acht kinderen was de afgelopen tijd te zien bij 'Een huis vol' van de KRO-NCRV. In gesprek met Cvandaag vertelde ze eind 2021 over de begrafenis van haar dochter Miriam (6). Ondanks al het leed