cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Onderzoek abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 november 2022 door Patrick Goede

Abortusonderzoek: 'Vrouwen lopen meer gezondheidsrisico's bij latere zwangerschappen'

Vrouwen die hun eerste zwangerschap afbreken, lijken een groter gezondheidsrisico te lopen tijdens latere zwangerschappen dan vrouwen van wie de eerste zwangerschap resulteert in een geboorte. Dat zijn de conclusies van een grootschalig onderzoek dat in opdracht van een pro-life-organisatie werd uitgevoerd.  

De Christian Post meldt dat de studie, uitgevoerd door het Charlotte Lozier Institute (CLI) en vorige maand gepubliceerd door het peer-reviewed internationale tijdschrift Health Services Research and Managerial Epidemiology, stelt dat het afbreken van een eerste zwangerschap de mogelijkheid tot kinderen baren in de toekomst kan beïnvloeden. 

Onderzoekers onderzochten gegevens van meer dan 5.400 Medicaid-begunstigden tussen 1999 en 2015 in de 17 staten die belastinggeld gebruiken om te betalen voor abortussen die de federale Medicaid niet dekt. De studie onderzocht vrouwen van 16 jaar en ouder in drie afzonderlijke groepen, afhankelijk van of ze waren bevallen of dat hun zwangerschap eindigde in een abortus of een natuurlijke miskraam. 

Miskramen
Volgens de studie hadden vrouwen die hun eerste zwangerschap afbraken, vergeleken met vrouwen van wie de eerste zwangerschappen resulteerden in een geboorte, later gemiddeld 53 procent meer miskramen.

Vrouwen die hun eerste zwangerschap afbraken, hadden ook 35 procent meer zwangerschappen tijdens hun vruchtbare leven en meer dan vier keer zoveel abortussen dan vrouwen bij wie de eerste zwangerschap resulteerde in een geboorte.

Tessa Longbons, senior onderzoeksmedewerker bij CLI en co-auteur van de studie, vertelde The Christian Post dat de studie een van de eerste is die Medicaid-gegevens gebruikt om de impact van de eerste zwangerschapsuitkomsten van vrouwen op de rest van hun vruchtbare leven te beoordelen. 

De co-auteur van de studie zei dat de gegevens de beweringen van voorstanders van abortus lijken te weerleggen, namelijk dat de procedure vrouwen in staat stelt hun leven te sturen en te kiezen hoe ze hun gezin willen plannen. 

Geen empowerment
"Maar wat we hieruit zien, is dat dit niet echt het geval is, want abortus zet deze vrouwen duidelijk niet op een ander spoor", zei Longbons. "Het geeft hen geen macht over hun leven of 'empowerment'. Het leidt hen blijkbaar gewoon verder op de weg van meer zwangerschappen en meer abortussen.” 

Longbons merkte ook op dat uit onderzoek geciteerd in de studie van CLI blijkt dat het risico op een laag geboortegewicht of vroeggeboorte toeneemt bij elke abortus. De studie analyseerde ook gegevens die aantoonden dat abortus het risico van een vrouw op nadelige geestelijke gezondheidsresultaten en een vroegtijdige dood verhoogt. 

De bevindingen van de CLI staan in contrast met The Turnaway Study, die voorstanders van abortus vaak aanhalen als bewijs dat de procedure vrouwen ten goede komt en dat het weigeren van een abortus een groter risico vormt voor de gezondheid van vrouwen. 

Voor de Turnaway-studie hebben demograaf Diana Greene Foster en haar team van 2008 tot 2010 onderzoek gedaan naar 30 abortuscentra in het hele land. De studie analyseerde 1.000 vrouwen die abortus pleegden of werden afgewezen door de kliniek en wel hun kinderen baarden omdat ze de zwangerschapslimiet van hun staat hadden overschreden. 

Na vijf jaar lang deelnemers te hebben geïnterviewd, concludeerde de studie dat er geen bewijs is dat abortus de geestelijke gezondheid van vrouwen negatief beïnvloedt. 

Steun
Longbons benadrukt dat het eigen onderzoek laat zien dat het risico op nadelige geestelijke gezondheidsresultaten met een factor 1,23 verhoogd wordt bij elke volgende abortus. 

"Zoals we hieruit hebben gezien, kan die eerste zwangerschap, die eerste beslissing de rest van iemands leven bepalen", zegt Longbons, wijzend op de recente studie van CLI. "Daarom is het zo belangrijk om er voor iemand te zijn, om diegene te helpen en om naast haar te staan." 

De onderzoeker verklaarde dat het ondersteunen van zwangere vrouwen iets is dat de pro-lifebeweging al goed doet, met de nadruk op het werk van centra voor zwangerschapshulp en staatsbeleid zoals Texas' Alternatives to Abortion-programma. Het initiatief helpt vrouwen in contact te komen met ondersteunende diensten en financiële middelen. 

“Deze studie over hoe die eerste zwangerschap de rest van het leven van een vrouw kan beïnvloeden, onderstreept alleen maar wat we altijd al wisten; dat we er moeten zijn om vrouwen te ondersteunen terwijl ze deze beslissing proberen te nemen en ervoor te zorgen dat ze de steun en het vertrouwen krijgen die ze nodig hebben", aldus Longbons. 


Abortus
- Voormalig abortusarts spreekt zich uit: "Kinderen waren seksueel overdraagbare aandoeningen"
- Selena (20) annuleerde twee keer een abortusafspraak: “Welk recht heb ik om het weg te nemen?”
- Stop met eenzijdige focus op 'anti-abortusmannen'
- Een dubbel wonder bij de abortuskliniek
- Maaike Rosendal verzet zich als activist tegen abortus: "Ik voelde me medeplichtig"
Meer over Abortus »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ik denk dat meerdere kamerleden moedwillig de ogen zullen sluiten voor zulke onderzoeksresultaten. Ik pleit in eerste instantie voor het ongeboren kind, beschermwaardig en onschuldig aan elke situatie, maar wil vrouwen ook in bescherming nemen voor de gevolgen voor zichzelf. Dit onderzoek geeft handvatten voor dat laatste.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify