cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Goud van Noord
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 november 2022 door Goud van Noord

Het is schulden maken of honger lijden in Rotterdam

"Naarmate de nood groter is worden mensen stiller", zegt Gerlinda Robbertsen, zakelijk leider van stichting Goud van Noord (Oude Noorden, Rotterdam). "Veel mensen zijn niet alleen wanhopig maar schamen zich nu ze structureel niet meer rondkomen. Het voelt voor hen als bedelen." Robbertsen spreekt van "een stille crisis".

Het gaat zeker niet alleen om de energierekening maar voor velen nu ook om levensmiddelen die bijna 20 procent duurder zijn dan voorheen. Deze crisis raakt mensen die niet de luxe hebben om keuzes te maken het hardst. Je kunt niet minder op vakantie gaan als je al niet ging. Deze groep kan praktisch nergens meer op bezuinigen maar redde het tot een paar maanden geleden nog net. Nu wordt juist van hen het onmogelijke gevraagd. Zonder ondersteuning moeten zij zich in de schulden steken om te overleven.

Robbertsen: "De regering maakt vooral plannen voor volgend jaar en lokaal zijn de mogelijkheden om de situatie van mensen hier en nu te verbeteren beperkt. Volgend jaar is ver weg als je vandaag je boodschappen niet kunt betalen. Het gaat om wasmiddel, vitamines, luiers, toiletpapier, groente, fruit maar bijvoorbeeld ook om de eigen bijdrage voor medicatie. Veel ouders voelen zich schuldig omdat ze hun kinderen niet de gezonde voeding kunnen geven die ze hen zouden willen voorzetten en dan hebben we het nog niet over de schoenen die alweer te klein zijn."

Goud van Noord ondersteunt tot het einde van het jaar 170 huishoudens met een wekelijkse cadeaukaart voor de lokale supermarkt. Mensen kunnen immers prima zelf bepalen wat ze het hardst nodig hebben.

Klik hier voor meer informatie over Goud van Noord

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen