cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Servië
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 september 2022 door Patrick Goede

Christelijk-conservatieve Serviërs eisen verbod op LHBTI-schoolboeken

Conservatieve Serviërs eisen een verbod op onlangs aangepaste schoolboeken waarin de ideologie van de LHBTI-beweging geëtaleerd wordt. Eerder deze maand riep de Servisch-orthodoxe patriarch Porfirije publiekelijk op tot het intrekken van een biologieboek voor groep 8, meldt CNE News.

Volgens hem legde het boek "een onaanvaardbare LHBTI-ideologie" op. De patriarch zegt dat christenen niet kunnen accepteren dat er "andere sociale normen worden opgelegd buiten de normen die God heeft gesteld".

Daarna voegde Doors, een christelijke politieke partij, zeven andere leerboeken toe aan de lijst met boeken die herzien moeten worden. Partijleider Bosko Obradovic wees erop dat de boeken – vijf biologieboeken voor groep 8, een geschiedenisboek voor groep 8, een leerboek sociologie voor groep 4 en een middelbare schoolhandleiding over burgerschapsvorming – “controversiële LHBTI-inhoud” bevatten.

Individu centraal
Eén van de controversiële biologieboeken beschrijft het verschil tussen sekse en gender en legt de verschillende seksuele geaardheden en genderidentiteiten uit. "Geslacht kan onafhankelijk zijn van het geslacht dat bij de geboorte aan een persoon is toegewezen", wordt er verteld in het boek. "Alleen een individu kan [zijn] genderidentiteit bepalen."

Bovendien noemt het geschiedenisboek LHBTI-bewegingen “activisten die de situatie van LHBT-individuen, die vaak sociaal worden blootgesteld aan wijdverbreide discriminatie”, willen verbeteren.

Obradovic stelt dat de “LHBTI-beweging haar ideologie probeert op te leggen aan het onderwijssysteem, ook al is die ideologie volledig onwetenschappelijk en ongrondwettelijk”. Wetgeving is nodig om de “promotie van homoseksuele propaganda en transgenderisme aan minderjarigen te verbannen".

Als gevolg van het protest wacht de Servische minister van Onderwijs nu op een aanbeveling van de Nationale Onderwijsraad. Dat meldt Radio Slobodna Europe. De raad bekijkt momenteel of het materiaal wetenschappelijk verantwoord is en of het in het nationaal belang is om schoolkinderen deze informatie bij te brengen. Na het inwinnen van de deskundige adviezen, organiseert de Onderwijsraad een zitting om zijn conclusies aan de minister voor te leggen.

Eerder voerden Rusland en Hongarije een zogenaamde kinderbeschermingswet in die het illegaal maakt om kinderen te confronteren met informatie over LHBTI-ideologieën en genderkwesties. Roemenië werkt momenteel aan soortgelijke wetgeving. Vooral in West-Europa worden dit soort wetten als problematisch ervaren.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Terecht dat een LHBTI- ideologie wordt afgewezen die zegt dat alleen een individu zijn/haar genderidentiteit kan bepalen, en die andere sociale normen wil opleggen dan die God heeft gesteld. Maar wat wel hard nodig is, is dat deze mensen in hun nood geholpen worden. Geloof in Jezus is de oplossing want dat leert de mens zijn/haar door God bedoelde en dus werkelijke identiteit kennen.