cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CGK-synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 september 2022 door Redactie

Taakgroep gaat gesprek over vrouwelijke ambtsdragers in CGK stimuleren

'De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) heeft besloten een taakgroep in te stellen die onder meer de opdracht heeft gekregen om het onderling gesprek op diverse niveaus binnen de kerken te stimuleren', stelt ds. S. P. Roosendaal namens het synodebestuur op de site van de CGK.

Ds. Roosendaal: 'De taakgroep krijgt tevens de opdracht om classes en kerkenraden te adviseren over het gesprek op het gebied van vrouw en ambt. Waar nodig is de taakgroep geroepen om dat gesprek te begeleiden. Verder zal de taakgroep spreken met kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers hebben bevestigd of overwegen dat te gaan doen. De taakgroep is onlangs vastgesteld en kan met haar werkzaamheden beginnen. De taakgroep is beschikbaar voor ondersteuning van kerkenraden en classes.'

Voorgeschiedenis
De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer binnen de CGK. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

De generale synode heeft in april besloten om geen ruimte te geven aan vrouwelijke ambtsdragers binnen de kerk. Een meerderheid van de synode is tegen het openstellen van ambten voor vrouwen. Een meerderheid stemde voor een voorstel waarin staat dat er 'in de CGK geen plaats is voor een praktijk van vrouwelijke ambtsdragers'. Dit voorstel werd door de synode aangenomen met 32 voorstanders en 19 tegenstemmers. “Gemeenten die toch zusters in de ambten hebben benoemd, moeten hierop nu in de classes opnieuw worden aangesproken en vermaand”, stelde synodevoorzitter ds. J. G. Schenau.

'Ik wens de broeders van deze taakgroep (die hier van de synode ook een kerkelijke opdracht voor kreeg) van harte zegen en veel wijsheid toe. En wat mij betreft: ik zal voor hen bidden', reageert ds. J. L. de Jong van de christelijke gereformeerde kerk in Soest via Twitter.


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen